Anar a pàgina Educació Física

 

Jocs amb la pilota

 

Text 1: Marcial esmenta diferents tipus de pilotes i els seus noms segons el material de què eren fetes o segons la modalitat de joc per al qual havien de servir.
Text 2: Marcial, Horaci i Isidor parlen de diversos tipus de jocs a pilota. El darrer al·ludeix a un joc practicat amb els peus.
Text 3: Petroni descriu amb ironia com un grup heterogeni jugava a pilota a les termes.
Text 4: Descripció d’un joc de pilota amb les mans en el qual participava força gent d’edats diverses.

 

 

 


Marcial esmenta diferents tipus de pilotes i els seus noms segons el material de què eren fetes o segons la modalitat de joc per al qual havien de servir.

Marcial, Epigrames XIV 45 i 47; VII 5-10

Text a Internet:

http://www.thelatinlibrary.com/martial.html

Referència editorial:

Fundació Bernat Metge, Editorial Alpha, S.A., Barcelona 1960

Traducció:

XIV 45. Pilota pagesa (pila paganica)

Aquesta pilota, inflada de plomes, no sense esforç, és menys flonja que el baló d’aire i menys compacta que la pilota xica.

XIV 47. Baló d’aire (follis)

Ben lluny d’aquí, joves! El que m’escau és una edat més suau; jugar al baló d’aire és cosa de nens petits i de vells.

VII 32, 5-10.

Els teus preparatius per al bany no són la pilota xica (pila), ni el baló d’aire, ni la pilota pagesa, ni tampoc els cops sense efecte contra un pal nu. Tu no estens els braços en un gimnàs untós ni vas d’un cantó a l’altre per arreplegar els harpastes polsegosos.

(Joan Bellès)

Suggeriments d’activitats:

*   Deduir de la naturalesa de les pilotes descrites i del context si el joc a pilota era amb les mans o amb els peus. Justificar la resposta.

*   Dir si entre els romans jugar a pilota era propi únicament dels joves o bé ho era de totes les edats.

*   Imaginar amb quins materials es podria inflar avui una pilota, a més de l’aire. Indicar per a quin ús seria més adequada cada pilota segons el material amb què estigués inflada.

*   Deduir del context què devien ser els harpastes (n’hi ha informació en el text núm. 2).

Relació amb altres matèries:

—  Oci

—  Tecnologia

Nivells per a ser utilitzat:

ESO i Batxillerat

Grau de dificultat del text original:

Mitjana per al final de 1r i començament de 2n de Batxillerat.

Tornar enrera

 

 


Marcial, Horaci i Isidor parlen de diversos tipus de jocs a pilota. El darrer al·ludeix a un joc practicat amb els peus.

Marcial, Epigrames XIV 46 i 48

Horaci, Sàtires I 6, 125-126

Isidor, Les etimologies XVIII 69, 2

Text a Internet:

http://www.thelatinlibrary.com/martial/mart14.shtml

http://www.thelatinlibrary.com/horace/serm1.shtml

http://www.thelatinlibrary.com/isidore/18.shtml

Referència editorial:

Fundació Bernat Metge, Editorial Alpha, S.A., Barcelona 1960

Fundació Bernat Metge, Editorial Alpha, S.A., Barcelona 1927

Clarendon Press, Oxford 1911

Traducció:

XIV 46. Pilota trigonal

Si ets capaç de fer llançaments amb l’esquerra, els de més mèrit, seré teva. No n’ets capaç? Doncs restitueix la pilota, talòs!

XIV 48. Harpastes

Aquestes pilotes, les recull ràpidament del sòl polsegós de la palestra el xicotàs que així fa robust el coll amb vanitosa fatiga.

(Joan Bellès)

I, quan ja estic cansat i el sol ardent m’avisa que és l’hora d’anar al bany, fujo del Camp de Mart i del joc del trigó.

(Joan Bellès)

Entre les classes de pilotes, hi ha les trigonals i les arenals. La trigonal és la que es fa servir per a jugar entre tres. Amb l’arenal, s’hi juga en grup: llançada la pilota des del cercle dels espectadors, cal fer-la anar més enllà de l’espai assenyalat, i així comença la partida. El joc s’anomena «de colzes» quan dos jugadors, l’un davant l’altre, colpegen la pilota amb els colzes ben acostats, gairebé tocant-se. Es diu que «deixa anar el peu» el qui, avançant la cama, passa la pilota als altres jugadors perquè la colpegin.

(Joan Bellès)

Suggeriments d’activitats:

*   Esmentar les diverses classes de pilotes que apareixen en els textos.

*   Aclarir si la pilota trigonal deu el nom al material de què era feta, a la forma que tenia o bé a la modalitat del joc. Fixar-se en els components del mot i descriure el nombre de jugadors i la seva disposició.

*   Dir en quin dels textos hi ha indicis més clars que a l’antiguitat ja hi havia alguna modalitat de joc de pilota amb els peus.

*   Enumerar tots els tipus de pilotes que es fan servir avui en diversos esports i descriure-les.

Relació amb altres matèries:

—   Oci

Nivells per a ser utilitzat:

ESO i Batxillerat

Grau de dificultat del text original:

Alta, per a 2n de Batxillerat, amb ajuda del professor (sobretot per al text d’Isidor).

 Tornar enrera

 

 


Petroni descriu amb ironia com un grup heterogeni jugava a pilota a les termes.

Petroni, Satiricó 27

Text a Internet:

http://www.thelatinlibrary.com/petronius1.html

Referència editorial:

Loeb Classical Library, Harvard University Press, Cambridge, Massachusets, Londres 1975

Traducció:

27. Nosaltres, vestits com anàvem, comencem a rondar, o més ben dit, a entretenir-nos, i ens acostem als qui jugaven en cercle, quan de sobte, veiem un vell calb, vestit amb una túnica vermellosa, que jugava a pilota en un grup de xicots amb un bon tou de cabells. I el que ens atragué a contemplar-los no fou tant els nois, tot i que valia la pena, com l’amo (es deia Timalció), que, calçat amb sandàlies, feia exercicis amb pilotes petites (pila) de color verd. I, la que tocava a terra, ja no la tornava a agafar, sinó que un esclau en tenia una bossa plena i n’anava servint als jugadors. Ens vam adonar també d’alguns detalls estranys: en efecte, hi havia dos eunucs, un en cada extrem de la rotllana; l’un aguantava un gibrell de plata, i l’altre duia el compte de les pilotes, però no de les volaven d’una mà a una altra en el transcurs del joc, sinó de les que queien a terra.

(Joan Bellès)

Suggeriments d’activitats:

*   Descriure en què devia consistir el joc i quin devia ser el sistema de puntuació.

*   Descriure com devia ser la pilota amb què feien exercici els jugadors del text de Petroni, tenint en compte les pilotes descrites en els textos 1 i 2.

*   Sabent que Petroni es burla àmpliament de Trimalció i tenint en compte amb quina mena de pilota jugava, descobrir tots els aspectes ridículs de l’escena de joc del Satiricó.

Relació amb altres matèries:

—  Ètica

—  Ciències socials

—  Oci

Nivells per a ser utilitzat:

2n cicle d’ESO i Batxillerat

Grau de dificultat del text original:

Alta, només per al final de 2n de Batxillerat i amb ajuda el professor.

 Tornar enrera

 

 


Descripció d’un joc de pilota amb les mans en el qual participava força gent d’edats diverses.

Sidoni Apol·linar, Lletres V 17,7

Text a Internet:

 

Referència editorial:

Fundació Bernat Metge, Editorial Alpha, S.A., Barcelona 1998

Traducció:

[6] Tot seguit es formaren dos grups, d’acord amb l’edat, que es feren portar, reclamant-ho a crits, la pilota per a uns i la taula de joc per als altres. Jo vaig ésser el primer banderer de la pilota, la qual, com tu saps, tinc per companya no menys que els llibres. D’altra banda, el meu germà Domici, un home d’una gran elegància i de molta espurna, havia agafat els daus i els agitava fent-los sonar, com qui toca la trompeta, per cridar a la batalla de cornets els participants en els jocs d’atzar. Nosaltres vam estar jugant molta estona amb un grup d’estudiants, el suficient perquè els nostres membres afeblits per la torpor del treball sedentari s’enfortissin amb aquell moviment saludable. [7] Aleshores el senador Filomaci, segons l’expressió del poeta de Màntua, «ell també s’atreví a intentar personalment aquest exercici de joventut»,es barrejà decididament amb els esquadrons dels jugadors de pilota. Hi havia jugat molt bé, sí, però quan tenia uns quants anys menys. Com que sovint era desplaçat del seu lloc en el cercle dels qui eren dempeus per les escomeses del qui corria al mig, i tampoc ara, posat al mig del reng, no reeixia ni a tallar ni a esquivar la trajectòria de la pilota, que veia passar pel davant o que li queia al damunt, i com que, obligat sovint a abalançar-se vinclant-se endavant, amb prou feines podia redreçar-se d’aquesta flexió que cuidava fer-lo caure, fou el primer a retirar-se d’aquell joc intens, tot panteixant i amb les entranyes inflamades. Així, amb l’esforç que havia fet, tenia inflat el lòbul del fetge i sentia contínues punxades de dolor.

(Joan Bellès, FBM 1998)

Suggeriments d’activitats:

*   Escriure el reglament del joc de pilota de què es parla en el text de manera que aquest joc quedi perfectament descrit.

*   Deduir del text si aquest joc era preferentment per a joves o per a gent gran. Citar les frases que justifiquin la deducció.

*   Enumerar els jocs de pilota amb les mans que es practiquen actualment. Assenyalar les semblances que hi ha amb el joc descrit en el text.

Relació amb altres matèries:

—  Oci

—  Ciències de la salut

Nivells per a ser utilitzat:

ESO i Batxillerat

Grau de dificultat del text original:

Mitjana per al final de 1r i començament de 2n de Batxillerat.

Tornar enrera