SUGGERIMENTS PER A UN PROGRAMA PARAL·LEL DE VISITES

 

GUISSONA

 

Actualment inclosa dins d’una xarxa excel·lent de comunicacions, l’antiga ciutat de Iesso, d’unes 15 ha d’extensió, va ser una de les ciutats romanes més importants després d’Empúries i Tàrraco. L’abundant presència d’aigua (són notables les fonts del Piteu, de la Salut o de l’Estany) i la facilitat per al conreu a la zona són la causa primera que expliquen aquell important progrés. Segons els estudis de Bosch i Gimpera, els orígens de Guissona daten de finals del Bronze i hi va tenir un desenvolupament seriós el món ibèric: en són prova unes esteles en caracters ibèrics amb 1’70 m. d’alçada, i monedes encunyades amb la inscripció IESSO. L’oficina d’informació i turisme de Guissona promou visites culturals pel parc arqueològic i la ciutat romana de Iesso especialment preparades per als caps de setmana (tf. 973 55114).

 

Entre un considerable nombre de peces arqueològiques magnífiques de totes les èpoques, el Museu conserva una commovedora inscripció funerària, de cap al s. II, en dístics elegíacs, i que reproduïm segons l’edició de G. Fabre-M. Mayer-I. Rodà (Inscriptions romaines de la Catalogne, vol. II, nº 76):

 

SERVILLA PRAEPVSA

FILIAE · SVAE · LESBIAE ·

A(nnorum) XI M(ensium) X · HIC · SEPVL(tae) S(it) L(evis) T(erra) ·

QVID SIBI FATA VELINT · BELLIS · SI · MA QVAEQVE

CREARI · EDITA LAETI<TI>AE COMMODA SI RAPI{V}

VNT· SED QVAE FATORVM LEGIS SERVARE · NECESSE EST

PERVERSO · LACRIMAS · FVNDIMVS OFFICIO HAEC BIS · SEX

ANNOS VIX BENE TRANSIERAT ILLE (sic) SVAS LA[C]RIMAS NONDVM EMISERAT

OMNES ET POTERAT · SEMPER · FLEBILIS · ESSE SVIS PARCITE ENIM VOBIS TRISTES

SINE FINE PARENTES PARCIVS ET MANES SOLLICITARE MEOS PONIMVS HVNC

TITVLVM LVCTVS · SOLACIA NOSTRI QVI LEGIT VT DICAT SIT TIBI TERRA LEVIS.

“Servil·la Prepusa a la seva filla Lèsbia, morta a l’edat d’onze anys i deu mesos, enterrada ací: que la terra sigui lleu. Per quina raó els fats han creat allò que hi ha de més bell si ens prenen el que han creat perquè fos objecte de la nostra felicitat? Però, com que ens cal respectar la llei dels fats, vessem llàgrimes tot acomplint un deure contrari al nostre desig. Tot just ella anava a fer dotze anys i encara no havia vessat totes les seves llàgrimes, però els seus podien vessar llàgrimes per sempre. Atureu el vostre plany, familiars contristats sense límit, i deixeu d’implorar els meus manes. Hem posat aquest epitafi com a consolació del nostre dol; aquell que el llegeixi, digui “que la terra et sigui lleu”.

- Més informació: http://www.guissona.net