SUGGERIMENTS PER A UN PROGRAMA PARAL·LEL DE VISITES

 

 

Lleida

 

La ciutat de Lleida (en iber Iltirta, en llatí Ilerda) és famosa des de l'antiguitat per haver estat escenari de les lluites entre Juli Cèsar i els generals Afrani i Petreu. Museus i monuments de notable interès poden ser:

·La Seu Vella (s. XIII) és el Monument i símbol de Lleida. Destaquen les Portes dels Fillols i dels Apòstols, el claustre i el seu campanar. Conserva escultures d'infl. toscana i provençal (els grups d’estudiants tindran passi gratuït contactant prèviament amb el telf. 973 230 653).

·Palau de la Paeria, edifici romànic civil, avui seu del consistori, amb museu propi que guarda peces d'arqueologia des del s. V aC (telf. 902 250050).

·Antic Hospital de Sta. Maria (Plaça de la catedral), construcció gòtica civil (s. XIV), seu de l'Institut d'Estudis Ilerdencs amb un museu que conserva riques obres artístiques del món ibèric (en destaca un collar d'or ilergeta del s. II aC), romà i visigòtic.

·Catedral Nova (s. XVIII), edificada davant per davant de l'edifici de l'I.E.I., construcció barroca i neoclàssica amb tres naus i una alta columnata d'estil corinti que aguanta arcs de mig punt.

·Església de Sant Llorenç (plaça de Sant Llorenç) amb importants retaules gòtics: de S. Llorenç, Sta. Úrsula (atribuït a Jaume Cascall), S. Pere i Sta. Llúcia i altres peces, molt antigues, del museu diocesà.

·Església de Sant Martí (s. XII), construïda sobre una mesquita, conserva també obres artístiques del Museu diocesà, com manuscrits miniats, incunables, una rica col·lecció de numismàtica, etc. (telf. Museu diocesà i comarcal de Lleida, 973 273 230)

 

Destacar, en fi, el Museu d'Art Modern "Jaume Morera" amb pintura i escultura dels ss. XIX-XX i que acull la Sala d'exposicions de l'Escola de Belles Arts (C/ Cavallers, 15, tf. 973 273 665 i http://www.paeria.es/mmorera). També cal citar la Sala d’Exposicions de la Fundació “La Caixa” (av. Blondel, 3, tf. 973 270 788) i la Sala d'Exposicions "Leandre Cristòfol", que es troba a l’Av. Blondel, 43 (tf. 973 273 665). La majoria dels museus i edificis esmentats estan situats per les rodalies de la plaça Paeria (la majoria, entre 5 i 15 minuts).

 

Altres informacions i dades en http://www.paeria.es/turisme. Visites guiades per la ciutat en el telf. 902 250 050.