INTRODUCCIÓ A LA BADALONA ROMANA

 

Extracte de l'Aj. Badalona

La Badalona Romana: Baètulo

Els orígens de la ciutat es remunten a l'època romana, al voltant de l'any 100 a.C. Els romans havien desembarcat a Empúries l'any 218 a.C. i cap el segle I a. C. creen una sèrie de fundacions de tipus urbà entre les quals es troba Baètulo (Badalona), que amb el pas del temps es convertirà en la més puixant de la Laietània. Baetulo es va construir sobre un petit turó, el "Turó d'en Seriol", i tenia un recinte emmurallat (250 per 330 m. aproximadament), amb grans torres de defensa. La ciutat va créixer extramurs, per la qual cosa el límit arqueològic és més extens (7'5 a 10 Hes.). El punt culminant de la ciutat que arribaria als 15.000 habitants, cal situar-lo a finals del segle I a. C., gràcies a la prosperitat derivada del conreu de la vinya i l'exportació del vi a gran part de l'Occident romà.

La major part de les restes arqueològiques trobades a les excavacions pertanyen a aquesta època i les podem veure exposades actualment en el subsòl del Museu de la ciutat (Plaça de l'Assemblea de Catalunya, s/n. Tel. 384 17 50). Cal fer un especial esment:

El Vas de les Naus: Ceràmica ibèrica del segle IV a.C.

La Venus de Badalona: Petita escultura de marbre de 28'5 cm d'altura que simbolitza les qualitats antigament atribuïdes a la Deessa Venus.

La "Tabula Hospitalis": Inscripció sobre una placa de bronze de 51'5 per 37 cm que data de l'any 98 d.C. Es tracta d'una declaració d'hospitalitat i reconeixement en honor de Licinius, un influent aristòcrata romà de l'època. La importància de la peça rau en el fet que apareix per primera vegada la paraula Baetulonensis (badalonins).

Les Termes: Situades al subsòl del Museu es componen de tres sales: frigidarium, tepidarium i caldarium. En aquesta darrera sala s'observen diversos mosaics amb una decoració geomètrica molt bella. Tanmateix, en el subsòl del Museu, podem trobar restes de vies i comerços de l'època, i també la xarxa de clavegueram de la ciutat antiga.

A la rodalia de la ciutat i en diverses viles de l'època poden veure's monuments funeraris i sepultures com la de "Can Peixau".

Muralles i restes de la Via Augusta (Plaça de l'Assemblea de Catalunya).

Piscina (soterrani d'una entitat bancària, Plaça de l'Assemblea de Catalunya).

Cisterna o pou de Sant Anastasi (carrer Fluvià).

Les viles romanes més destacades (actualment en runes) són: la vila romana de Ca l'Alemany (camí de Sant Jeroni), la de la Vinya d'en Trias (km. 4 de la carretera de Badalona a Montcada), la vila romana de Can Boscà (Vall de Pomar), i la vila romana del Turó d'en Seriol (carretera de la Conreria B-500, davant del Mas Ram)

foto
Mosaic de l'"impluvium" de la casa romana del carrer Lladó
foto
Venus de Badalona. Escultura de marbre que representa Afrodita, deessa de la bellesa, de l'amor i de la fecunditat.
foto
"Tabula Hospitalatis" de bronze.

foto
Detall de la "Tabula Hospitalatis"

Fotos Albert Cartagena ("Badalona, ciutat romana")