TORNAR Captura d'imatges amb escànners o altres dispositius
 
Els escànners són aparells que converteixen imatges impreses en paper (fotografies, dibuixos...) a un format que l'ordinador pugui entendre. La majoria escannegen les imatges en colors però encara n'hi ha que només ho fan en blanc i negre.

Els escànners treballen com una fotocopiadora, tenen un sensor de llum que es mou a través de la imatge i la reprodueix a la pantalla de l'ordinador, podent-se desar en el format que es vulgui.

Bàsicament, n'hi ha de dos tipus: els de mà i els de sobretaula. Els dos es connecten a l'ordinador mitjançant una targeta, encara que se'n poden trobar alguns que funcionen a través del port paral·lel (el port de la impressora), però això va en detriment de la velocitat quan escanneja la imatge.

 


Exemple
Escànners de mà

S'agafen amb la mà i es mouen per sobre la imatge que es vol digitalitzar. Són més barats i petits que els de sobretaula però tenen l'inconvenient que són més difícils de fer servir. S'utilitzen principalment per escannejar petits logotips o dibuixos simples. Per escannejar una imatge gran d'una sola passada són incòmodes, sovint s'ha de fer en trossets petits, per posteriorment ajuntar-los en una sola imatge dins de l'ordinador amb l'ajut d'un programa de retoc d'imatges, com el Paint Shop Pro.

 

 
 

Escànners de sobretaula

Són més cars que els de mà, però normalment obtenen major qualitat i són d'ús més senzill. Si feu servir un escànner de mà per capturar una fotografia pot ser que surti una mica distorsionada degut a la tremolor de la mà. En canvi, això no passarà mai en un escànner de sobretaula, ja que el moviment és sempre el mateix.

 

 
 

Com treballen?

Un escànner treballa llegint punts de llum quan s'escanneja la imatge. Quants més punts n'obtingui l'escànner, de més qualitat o de més resolució serà la imatge. La resolució d'una imatge es calcula en ppi (pixels per inch) que significa punts per polzada. El rang va normalment de 75 fins a 1200 ppi.

Un factor clau que afecta la visualització i la mida dels gràfics bitmap és la resolució. S'entén per resolució el nombre de píxels que conté un bitmap. Els píxels que formen un bitmap són el producte de les dimensions verticals i horitzontals de la imatge, per exemple 640 x 480. La resolució determina la qualitat de la imatge quan es veu augmentada.

Cal tenir en compte que la resolució dels monitors és de 72 ppi (píxels per polzada), per tant, incloure imatges de gran resolució en aplicacions multimèdia és desaprofitar l’espai i alentir el seu funcionament.

A quina resolució escannejarem una imatge? Aquest paràmetre depèn de quin ús final tindrà la imatge:

  • Si es tracta d'una publicació electrònica (pàgina web, CD-ROM...) una resolució suficient és la de 75 ppi.

  • Si es tracta d'una imatge per imprimir-la, s'ha d'escannejar a la màxima resolució que la impressora sigui capaç de reproduir. Per exemple, si la impressora és una HP 510 escannejarem la imatge a 300 ppi.
 
Quan incrementem les dimensions de la imatge, el nombre de píxels i el volum del fitxer creix geomètricament: una imatge de 200 x 200 píxels és 4 vegades més voluminosa que una de 100 x 100.

 
Ombres de grisos i color

Tots els escànners poden digitalitzar imatges en un format de dibuix en blanc i negre o en un format d'escala de grisos. Un escànner monocrom de 8 bits pot detectar fins a 256 tons de grisos, i un dispositiu de 16 bits pot obtenir fins a 65.536 ombres diferents. A mesura que creixi el número d'ombres, creixerà la mida del fitxer.

Els escànners de color normalment capturen fins a 24 bits (aproximadament uns 16'7 milions de colors) per guardar tota la informació de color de cada píxel. Això dóna com a resultat una imatge molt gran, però sempre es pot convertir a 16 o 256 colors amb un programa de retoc d'imatges com el Paint Shop Pro.

 
Altres dispositius

Les càmeres digitals són uns altres dispositius per capturar imatges, funcionen com les altres càmeres però les imatges no es guarden en un rodet fotogràfic, sinó a la memòria de la càmera. Una vegada feta la fotografia, es connecta la càmera a l'ordinador i, amb un programa específic, es traspassa de la càmera a l'ordinador i es desa amb el format desitjat.

Un altre camí per a la digitalització d'imatges és fer servir un sistema Photo CD. Originalment desenvolupat per Kodak, el Photo CD és un mètode per emmagatzemar fotografies en CD-ROM. Si disposeu d'un CD-ROM compatible Photo CD (quasi tots els lectors del mercat ho són), les fotografies poden ser importades dins dels documents. Aquest servei es realitza en botigues de revelat de fotografia i a cada CD hi caben aproximadament unes 100 fotografies.

 


Alguns escànners del mercat

Model Característiques Preu aproximat
Agfa SnapScan 310 Escànner de sobretaula.
Àrea real d'escannejat 210 x 297 mm (DIN A4).
Resolució òptica real 300 x 600 ppi.
Profunditat de mostra 24 bits en color, 8 bits en blanc i negre.
 
35.000 ptes.
HP Scanjet 5p Escànner de sobretaula.
Àrea real d'escannejat 216 x 297 mm (DIN A4).
Resolució òptica 300 ppi.
Profunditat de mostra 24 bits en color, 8 bits en blanc i negre.
45.000 ptes
 
 
Algunes càmeres del mercat

Model Característiques Preu aproximat
Kodak DC-50 Resolució 768 x 512
85.000 ptes.
Agfa ePHOTO s307 Resolució 600 x 480
80.000 ptes