SANT CLIMENT SESCEBES

 

  1. Com arribar
  2. Descripció
  3. El poble
  4. Ruta megalítica

 

1. Com arribar

2. Descripció

3. El poble

4. Ruta megalítica

5. Galeria de fotos

 

1. Com arribar

Podeu arribar a Sant Climent Sescebes seguint aquestes indicacions:

Des de Barcelona:
Autopista A-7, sortida (4) a Figueres, i agafar la N-II fins a Pont de Molins, on seguint els indicadors a mà dreta es troba un encreuement cap a Sant Climent Sescebes. Abans d'arribar trobarem Vilarnadal i Masarac.

Des de França:
Autopista A-7, sortida(3) a Figueres Nord, i agafar la N-II fins a Pont de Molins, on seguint els indicadors a mà dreta es troba un encreuament cap a Sant Climent Sescebes. Abans d'arribar trobarem Vilarnadal i Masarac.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Descripció

Municipi de l'Alt Empordà, que comprèn una bona part de la vall mitjana de la riera d'Anyet, accidentat pels contraforts meridionals de l'Albera (puig Conillers, 588 m alt); vers el S el terreny perd altitud.

La part muntanyosa és coberta de bosc, especialment d'alzines sureres, que havien estat explotades, i de garrigues i matollar. L'agricultura és de secà i els conreus principals són la vinya i l'olivera. Hi ha una petita zona d'horta vora el riu. La cria de bestiar i algunes activitats industrials (té tradició la fabricació de vares) derivades del bosc i de l'agricultura complementen l'economia.

Hi ha fonts d'aigües medicinals. Dins el terme hi ha un camp d'instrucció de l'exèrcit que ha estimulat el desenvolupament de l'hostaleria i el comerç. El poble (450 h [2006]; 82 m alt) és a l'esquerra de la riera d'Anyet. L'església parroquial de Sant Climent, esmentada ja el 882, és obra del començament del s XVIII. Formà part del comtat d'Empúries.

El municipi comprèn, a més, el poble de Vilartolí, el veïnat d' Ullastre, la masia dels Solers amb l'antiga església de Santa Fe dels Solers, diverses masies i alguns monuments megalítics (els dòlmens de la Gutina i la Cabana Arqueta i el menhir dit la pedra Murtra).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. El poble

 

Sant Climent Sescebes

Comarca: Alt Empordà

Població 2006: 482

Àmbit territorial: Comarques Gironines

Gentilici: santclimetencs

Partit judicial: Figueres

Altitud: 86 m

Demarcació electoral: Figueres

Superfície: 24 Km2

Província: Girona

Sant Climent Sescebes és un dels 68 municipis de l’Alt Empordà, que comprèn una bona part de la vall mitjana de la riera d’Anyet. Té 24 Km2.

El municipi comprèn el poble de Sant Climent Sescebes , a l’esquerra de la riera d’Anyet, i a més, el veïnat de Vilartolí, el veïnat d’Ullastre, la masia dels Solers amb l’antiga esglèsia de Santa Fe dels Solers, i la masia de Rebulls.

La part muntanyosa és coberta de bosc, especialment d’alzines sureres, que havien estat explotades, i de garrigues i matollar.
L’agricultura és de secà i els conreus principals són la vinya i l’olivera. Hi ha una petita zona d’horta vora el riu.

La cria de bestiar i algunes activitats industrials derivades del bosc i de l’agricultura complementen l’economia. Hi ha fonts d’aigues medicinals.
El centre d’instrucció de l’exèrcit va estimular el desenvolupament de l’hostaleria i el comerç.

L’església parroquial de Sant Climent, esmentada ja el 882, és obra del començament del s.XVIII. Són també un pol d’atracció els itineraris megalítics, amb alguns monuments importants com ara el dòlmen de la Gutina i el menhir dit la pedra Murtra. Hi ha també una zona d’aiguamolls.

En el llibre “Els pobles de l’Empordà”, la poetessa Montserrat Vayreda, va definir així Sant Climent: Sant Climent Sescebes de vinyes voltat, amb el clos d’Ullastre fent-li de capçal (...) mantens l’harmonia doblada, dels arcs, davant la capella de Sant Sebastià oferint memòria de l’antic portal. (...) Vilartolí penja a l’altra vessant amb cases colrades i malves reials que drecen gallardes vermells i morats.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Ruta Megalítica

Sortim per la carretera asfaltada que mena a Espolla, i al cap de 10 minuts passem pel costat d’un prat inundat, i a l’acaba aquest (3’) trobem un camí que passa a tocar el Roc del Gall i continuant pel camí baixem a l’Estany d’en Massot, a l’acaba aquest un petit corriol ens porta al camí (3’) que hem deixat abans i que seguirem fins trobar unes tanques (10’) que cal travessar, al cap de 100 metres cal girar a l’esquerra per anar a veure el (1) Sepulcre de Corredor del Prat Tancat (3’). Retornats al camí l’anem seguint, i passant a les envistes de Vilartolí i a tocar el Mas Vell d’en Torres arribem (2) al Sepulcre de Corredor Tires Llargues (12’), seguint el camí passarem per sota del (3) Sepulcre de Corredor de la Gutina (6’), i continuant el camí passarem pel costat del (4) paradolmen de la Murtra i el Menhir de la Murtra (fotografia nº1) (10’) i agafant el Camí de la Muntanya passarem per les ruïnes del Mas de la Murtra, i als (18’) trobarem un trencant que ens porta a la Roca Tova (3’) i tot seguint-lo arribem al (6) Sepulcre de Corredor de Fontanilles (2’). Retornats al “Camí de la Muntanya”, el seguim fins trobar un petit trencant a la dreta que amb una breu pujada ens deixa al (5) Dolmen Simple amb vestíbul Pou del Salt d’en Peió (12’), baixem per l’altra banda i tornant agafar el Camí de la Muntanya arribem a la Pista (6’) que ve de Sta. Fe dels Solers (fotografia nº2) ((16’), reculant a la Pista l’anem seguint i tot passant per un riberal guanyem la carretera que va de St. Climent – Vilartolí fins a Requesens, l’anem seguint i passem pel costat del (7) Menhir de la Pedra Dreta o Vilartolí (fotografia nº3) ((33’),on girem a la dreta i anem seguint la pista fins arribar a les envistes dels Estanys dels Torlits (15’), continuem per la pista i un corriol ens permet arribar amb 400 metres al (8) Dolmen Simple de les Closes (15’). Retornats a la pista (3’) seguim fins un planer (13’) on girem a l’esquerra: un petit corriol que surt a la dreta del camí ens permet enfilar-nos a un turó que fa de Mirador de tot el recorregut que hem fet, en el lloc on hi ha les restes d’una antiga i desconeguda construcció. Tornats a la pista (5’) la seguim tot travessant uns antics olivets, i arribem a un altra camí (9’) que l’agafarem tot girant a l’esquerra, passem al costat d’una antiga cantera abandonada i arribats a dalt d’un turó, el camí de carro que seguim, s’acaba i agafem un corriol que ens porta a l’aparcament de la base militar (12’), i ja arribem a St. Climent (9’), punt inicial i final d’aquesta excursió.

Horari Parcial / Acumulat

St.Climent Sescebes
00m / 0h 00m
Prat Inundat
10m / 0h 10m
Trencant camí
03m / 0h 13m
Estany d’en Massot (Corriol)
06m / 0h 19m
Camí 03m / 0h 22m
Tanques 10m / 0h 32m
Dolmen Prat Tancat
03m / 0h 35m
Dolmen de Tires Llargues
12m / 0h 47m
Dolmen de la Gutina
06m / 0h 53m
Paradolmen i Menhir de la Murtra
10m / 1h 03m
Trencant 18m / 1h 21m
Roca Tova 03m / 1h 24m
Dolmen de Fontanilles
02m / 1h 26m
Camí de la Muntanya
05m / 1h 31m
Dolmen del Salt d’en Peió 12m / 1h 43m
Carretera de Santa Fe
06m / 1h 49m
Sta. Fe dels Solers
16m / 2h 05m
Menhir de Vilartolí
33m / 2h 38m
Estanys dels Torlits
21m / 2h 59m
Dolmen de les Closes
15m / 3h 14m
Planer 13m / 3h 27m
Mirador (pujar i baixar)
05m / 3h 32m
Pista 09m / 3h 41m
Corriol 08m / 3h 49m
Aparcament
12m / 4h 01m
St.Climent Sescebes
09m / 4h 10m
El temps acumulat (sense tenir en compta les parades) és de 4h i 10'.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Galeria de fotos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per a més informació:

http://www.santcliment.net/

http://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Climent_Sescebes