HISTÒRIA DE L'HANDBOL

 

Els origens immediats de l'handbol es remunten a principis de segle. Aquest esport va ser creat per les federacions d'atletisme i els moviments gimnàstics. Al començament es jugaava en un terreny de joc igual al camp de futbol i amb equips d'onze jugadors dels que un feia de porter.

Cap el 1960 es va anar abandonant progressivament l'handbol a onze per l'handbol a set (amb equips de set jugadors i un terreny de joc més petit, de 40 x 20 metres) que es practicava en gimnasos coberts durant l'hivern a causa del fred. En sewr més ràpid i espectacular, l'handbol a set ha guanyat la partida a l'handbol a onze que actualment ja no es practica.

Els precursos foren l'alemany Konrad Koch (1890), el berlinès Max Heiser, que el 1915 organitzava partitis a l'aire lliure per a les treballadores de les fàbriques Siemens, i el també alemnay Karl Schelenz (1890-1956) que és considerat un dels fundadors de l'handbol.

El 1936 l'handbol pren part en els Jocs Olímpics de Berlin. Els grecs ja jugaven a la pilota amb les mans encara que sense porteries en un joc anomenat "urania". Homer el descriu a L'Odisea.

HANDBOL Quaderns "CAP AL 92"