Aquest treball ha estat possible gràcies a la búsqueda d'informació i al treball d'investigació dels nens i nenes d'Educació Infantil 4 anys del CEIP Joaquim Palacín de Bellvís.

LES PAPALLONES

 

LA PAPALLONA ÉS UN INSECTE QUE TÉ TOT EL COS COBERT D'ESCATES DE COLORS.


EL COS DE LA PAPALLONA ESTÀ DIVIDIT EN TRES PARTS: EL CAP, EL TÒRAX I L'ABDOMEN.


AL CAP, LA PAPALLONA TÉ DOS ULLS, DUES ANTENES I UNA ESPIRITROMPA. UTILITZA LES LLARGUES ANTENES PER OLORAR LES PLANTES.


AL TÒRAX TÉ 6 POTES MOLT PRIMES I 4 ALES MOLT GROSSES.
ELS ESPIRACLES, PETITS ORIFICIS PER RESPIRAR, ESTAN SITUATS A L'ABDOMEN.


HI HA MOLTES CLASSES DIFERENTS DE PAPALLONES.
LES PAPALLONES DIÜRNES VOLEN DURANT EL DIA, TENEN COLORS VIUS I BONICS DIBUIXOS A LES ALES I QUAN DESCANSEN PLEGUEN LES ALES VERTICALMENT.

LES PAPALLONES NOCTURNES VOLEN DURANT LA NIT, LES ALES SÓN DE COLORS PÀL·LIDS, TENEN EL COS MÉS RODANXÓ I PELUT I QUAN DESCANSEN, LES ALES LES MANTENEN ESTESES.


EL MASCLE I LA FEMELLA D'UNA ESPÈCIE PODEN SER MOLT DIFERENTS PER LA SEVA FORMA, EL SEU COLOR, LA SEVA GRANDÀRIA O EL SEU COMPORTAMENT.


LA PAPALLONA MASCLE I LA PAPALLONA FEMELLA S'APARELLEN.

 

LA FEMELLA BUSCA EL LLOC ADEQUAT PER PONDRE OUS. LA PAPALLONA PON MOLTS OUS SOBRE LA PLANTA QUE HAURÀ DE SERVIR D'ALIMENT A LES ERUGUES QUE EN SORTIRAN.


 

METAMORFOSI DE LA PAPALLONA.


LES ERUGUES SURTEN DELS OUS. AL CAP D'UNS DEU DIES CADA ERUGA FA UN FORAT A LA COBERTA DE L'OU I SURT A L'EXTERIOR. LES ERUGUES CREIXEN MOLT DE PRESSA. CANVIEN DE PELL QUATRE O CINC VEGADES. AL CAP D'UNES SETMANES L'ERUGA HA CRESCUT DEL TOT. L'ERUGA COMENÇA A SECRETAR UN FIL DE SEDA I ES CONVERTEIX EN CRISÀLIDE. A L'INTERIOR DE LA CRISÀLIDE S'ESTÀ FORMANT UNA PAPALLONA. AL CAP D'UNES SETMANES O FINS I TOT MESOS DE LA CRISÀLIDE SURT UNA PAPALLONA.


HI HA MOLTES CLASSES DIFERENT D'ERUGUES. L'ERUGA TÉ UN COS PELUT. TÉ UNS ULLS PETITS. TÉ SIS POTES VERTADERES I, LA MAJORIA DEU POTES FALSES, QUE SÓN VENTOSES. TÉ BOCA I DENTS. RESPIRA A TRAVÉS D'UNS FORATS AERIS SITUATS A BANDA I BANDA DEL SEU COS.


LA PAPALLONA UTILITZA LA SEVA LLARGA ESPIRITROMPA PER XUCLAR EL NÈCTAR DE LES FLORS I ELS SUCS DOLÇOS DE LA FRUITA MADURA. LA PAPALLONA TAMBÉ NECESSITA AIGUA.

QUAN LA PAPALLONA NO S'ALIMENTA, CARGOLA L'ESPIRITROMPA.


LES ERUGUES TENEN MOLTA GANA I ES MENGEN LES CLOFOLLES DELS OUS BUITS. MOLTES ERUGUES DEVOREN L'INTERIOR DE LES PLANTES I DELS FRUITS ON VIUEN. TAMBÉ MENGEN FULLES. UN GRUP MOLT NOMBRÓS S'ALIMENTA DE PLOMES, CUIR, ROBA, CATIFES, CARTRÓ, FARINA.... I N'HI HA QUE MENGEN ALTRES INSECTES.


LES PAPALLONES TENEN ENEMICS DURANT TOTES LES FASES DE LA SEVA METAMORFOSI: OCELLS, ESCARABATS, GRANOTES, CAMALEONS, ARANYES, LLAGOSTES, FORMIGUES, VESPES,...


PER A LES ESPÈCIES NOCTURNES, EL GRAN ENEMIC ÉS EL RAT-PENAT.


LES PAPALLONES I LES ERUGUES ES DEFENSEN DELS SEUS ENEMICS. VEUS ON SÓN?


LES PAPALLONES MÉS ASTUTES ES DISFRESSEN DE PAPALLONES ENVERINADES O FAN VEURE QUE SÓN VESPES O ABELLES.


LES PAPALLONES VIUEN ALS BOSCOS, ALS PRATS, A LES SELVES TROPICALS, A LES CIUTATS, ALS POBLES, HORTS, JARDINS, COVES...