Text adaptat pels alumnes de P-4 a partir de tota la documentació que van aportar per realitzar el projecte de recerca dels "lleons".

EL LLEÓ

DESCRIPCIÓ:

EL LLEÓ ÉS UN FELÍ QUE TÉ UN COS ÀGIL I ROBUST. ELS MASCLES PRESENTEN UNA CABELLERA MOLT CARACTERÍSTICA QUE ELS COBREIX TOT EL CAP, EL COLL, L'ESPATLLES I EL PIT. LES FEMELLES SÓN MÉS PETITES I LLEUGERES QUE ELS MASCLES.

 

EL CAP ÉS GROS, LA BOCA AMPLA, LES ORELLES CURTES I ARRODONIDES I ELS ULLALS LLARGS I ESMOLATS. TÉ UNA CUA LLARGA ACABADA AMB UN FLOC DE PÈLS NEGRES. LES UNGLES SÓN AFILADES I RETRÀCTILS COM LES DELS GATS.

 

VIDA SOCIAL:

ELS LLEONS VIUEN EN GRUPS FORMATS PER FEMELLES, ELS SEUS CADELLS I ALGUNS MASCLES QUE TENEN LA MISSIÓ DE DEFENSAR EL SEU TERRITORI.

 

REPRODUCCIÓ:

EL LLEÓ S'APARELLA AMB MÉS D'UNA LLEONA.

 

EL TEMPS DE GESTACIÓ ÉS DE TRES MESOS. ELS CADELLS QUAN NEIXEN TENEN EL PÈL TACAT. LA MARE CANVIA D'AMAGATALL ELS CADELLS PER PROTEGIR-LOS.

 

ELS CADELLS MAMEN DURANT 3 MESOS I AMB QUALSEVOL MARE DEL GRUP.

 

ALS TRES ANYS, EL CAP DEL GRUP FA FORA ELS JOVES MASCLES, QUE VAN A RONDAR PER LA SABANA I HAURAN D'APRENDRE A SOBREVIURE SOLS I FORMAR PART D'UN ALTRE GRUP. LES GERMANES, EN CANVI, ES QUEDEN AMB LA MARE, AL GRUP.

 

LA CAÇA:

QUAN ELS CADELLS TENEN TRES MESOS, LA MARE ELS ENSENYA A CAÇAR.

 

LES LLEONES S'OCUPEN DE CAÇAR. HO FAN AL VESPRE I EN GRUP. ESCULLEN LA PRESA I L'ENVOLTEN ENTRE TOTES. UN COP SUBJECTADA LA SEVA VÍCTIMA, LI CLAVA LES DENTS AL COLL.

 

CACEN ANIMALS GRANS COM GIRAFES, ZEBRES, GASELES, BÚFALS, NYUS, IMPALES...I TAMBÉ ANIMALS MÉS PETITS COM LLEBRES, AUS PETITES, RÈPTILS...
EL MASCLE NO CAÇA GAIREBÉ MAI.
A L'HORA DE MENJAR PERÒ, PRIMER HO FAN ELS MASCLES, DESPRÉS LES FEMELLES I FINALMENT ELS CADELLS.

 


JOCS I OCI:

ALS LLEONS ELS AGRADA JUGAR.

ELS CADELLS MOSSEGUEN LES BRANQUES. ESTAN APRENENT A MENJAR CARN.

 

ES RENTEN AMB LA LLENGUA.
LES LLEONES ES FREGUEN LES UNES AMB LES ALTRES.

 


DURANT EL DIA, ELS LLEONS DORMEN. SÓN UNS DORMILEGUES. UN LLEÓ DORM FINS A 20 HORES AL DIA.

 

HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ:

FA TEMPS HI HAVIA LLEONS PER TOTA LA TERRA. PERÒ ELS HUMANS GAIREBÉ ELS HEM EXTERMINAT.

A L'ACTUALITAT, ENCARA SE'LS CAÇA, JA SIGUI PER ESPORT O PER PROTEGIR ELS RAMATS. ARA, EN LLIBERTAT, LA MAJORIA DELS LLEONS VIUEN A LES SABANES D'ÀFRICA, AL SUD DEL SAHARA, EN GRANS ESPAIS PROTEGITS: LES RESERVES. UN GRUP MÉS REDUIT EL TROBEM EN UNA RESERVA DE L'ÍNDIA, EN GREU PERILL D'EXTINCIÓ.

 


Dades dels lleons

Situació geogràfica dels lleons


Tornar portada lleons