CARACTERÍSTIQUES DELS ELEFANTS

L'ELEFANT ÉS L'ANIMAL TERRESTRE MÉS GRAN. ÉS TAN ALT COM UNA CASA I PESA COM SIS COTXES.

POT VIURE FINS A 60-70 ANYS.

ÉS MOLT FORT I INTEL·LIGENT.

PESA UNS 4000 Kg. LES FEMELLES SÓN MÉS PETITES QUE ELS MASCLES.

TÉ UNA CAPA DE PELL MOLT GRUIXUDA, RUGOSA, DE COLOR GRIS, AMB ALGUNS PELETS CURTS. ÉS MOLT SENSIBLE A LES PICADURES DELS INSECTES. ELS ELEFANTS NO SUEN, NO TENEN GLÀNDULES SUDORÍPARES, PER LA QUAL COSA HAN DE REFRESCAR CONTINUAMENT LA SEVA PELL AL NO PODER PRODUIR SUOR.

L'ELEFANT TÉ 4 POTES MOLT GRUIXUDES. CADA POTA DEL DAVANT TÉ 5 UNGLES, I A LES DEL DARRERE, L'ELEFANT AFRICÀ EN TÉ 3 I L'ASIÀTIC EN TÉ 4.

A LA PLANTA DEL PEU TÉ COM UN COIXÍ DE GREIX QUE LI PERMET CAMINAR SENSE FER SOROLL.

LES ORELLES SÓN MOLT GROSSES. LI SERVEIXEN PER ESCOLTAR I TAMBÉ PER REFRESCAR-SE MOVENT-LES COM A VENTALLS.

TÉ ELS ULLS PETITS. PER AIXÓ LI COSTA VEURE LES COSES QUE TÉ MOLT LLUNY.

DOS ULLALS A LA MANDÍBULA DE DALT I DOTZE QUEIXALS A CADA MANDÍBULA. NO TENEN DENTS AL DAVANT.

SOLS FAN SERVIR EL PRIMER QUEIXAL, I QUAN ES GASTA, LI CAU I EL DEL SEU COSTAT PASSA A OCUPAR EL SEU LLOC. LA PÈRDUA DEL SISÈ QUEIXAL SUPOSA LA MORT PER L'ELEFANT, JA QUE JA NO POT MASTEGAR MÉS.

LA TROMPA ÉS EL NAS DEL 'ELEFANT.

ÉS MOLT FLEXIBLE.

POT MESURAR UNS 2 METRES. ES LA CONTINUACIÓ DEL LLAVI SUPERIOR I EL NAS DE L'ELEFANT. LA PODEN MOURE EN TOTES LES DIRECCIONS.

ELS HI FA DE MÀ, DE NAS I DE LLAVI. ACABA AMB DUES TERMINACIONS COM SI FOSSIN DOS DITS EN L'ELEFANT AFRICÀ I UNA TERMINACIÓ A L'ASIÀTIC. TÉ DOS FORATS DINS LA TROMPA IGUAL COM TENIM NOSALTRES AL NAS.

 

 

LA TROMPA LA UTILITZEN PER:

OLORAR
RESPIRAR
BEURE
FER FORATS
PER REFRESCAR-SE
PER TIRAR SORRA
PER AGAFAR COSES
PER LLUITAR
PER SALUDAR
PER AGAFAR I TIRAR AIGUA

TÉ UNA CUA LLARGA ACABADA AMB UN FLOC DE PÈL. LA FA SERVIR PER ESPANTAR LES MOSQUES.

TENEN UN ESQUELET INTERN QUE AGUANTA TOT EL SEU PES. TENEN CRANI, COLUMNA VERTEBRAL, COSTELLES,...ELS OSSOS DE LES POTES SÓN MOLT GRUIXUTS I FORTS PERQUÈ HAN D'AGUANTAR TOT EL PES DE L'ELEFANT, I PESA MOLT!!

TAMBÉ TENEN 7 OSSOS AL COLL!! IGUAL QUE LES GIRAFES I LES PERSONES!!

LA TROMPA NO TÉ OSSOS, PER LA QUAL COSA NO ES VEU A L'ESQUELET PERÒ TÉ UNS MÚSCULS PROU FORTS PER PODER AIXECAR TRONCS, PEDRES I ALTRES COSES QUE PESEN MOLT.

TENEN UN COR, CERVELL, RINYONS, UN ESTÒMAC,...

LES FEMELLES TENEN DUES GLÀNDULES MAMÀRIES SITUADES ENTRE LES POTES DEL DAVANT.

 

LA LLENGUA ÉS PETITA. LA FAN SERVIR PER LLEPAR, TASTAR I PER MENJAR.

TENEN MOLT BONA OÏDA I OLFACTE.

AGUANTA MOLT BÉ LA CALOR I EL FRED. QUAN FA CALOR, ES REFRESQUEN FENT ANAR LES ORELLES COM SI FOSSIN VENTALLS, BANYANT-SE I DUTXANT-SE AMB LA TROMPA.

SÓN CAPAÇOS DE COMUNICAR-SE ESTANT MOLT LLUNY. HO FAN AMB SOROLLS, MOLTS SÓN TAN AGUTS QUE LES PERSONES NO ELS PODEM ESCOLTAR.

AMB EL TACTE ELS ELEFANTS SÓN CAPAÇOS DE REBRE INFORMACIÓ DEL TERRA NOTANT LES VIBRACIONS QUE PODEN FER ALTRES ELEFANTS, EL SONS DELS SEUS COMPANYS QUE ESTAN LLUNY, L'AIGUA DEL RIU I INCLÚS ELS TERRATRÈMOLS.

TANT ELS MASCLES COM LES FEMELLES TENEN 2 ULLALS QUE VAN CREIXENT DURANT TOTA LA VIDA. PER LA QUAL COSA ELS ANIMALS MÉS VELLS TENEN ELS ULLALS MÉS LLARGS. ELS UTILITZEN PER CAVAR, I PER BUSCAR MENJAR I AIGUA. ELS MASCLES TAMBÉ ELS UTILITZEN PER LLUITAR ENTRE ELLS.

ACOSTUMEN A CAMINAR LLARGUES DISTÀNCIES EN BUSCA DEL MENJAR I L'AIGUA QUE NECESSITEN. ÉS LA MATRIARCA LA QUE ELS GUIA I ES RECORDA DELS LLOCS ON HI HA MENJAR I AIGUA. NORMALMENT SEGUEIXEN UNA RUTA RECORDADA, I SI DURANT AQUEST CAMÍ, ES TROBEN AMB UNA NOVA EDIFICACIÓ, LA TIREN A TERRA PER PODER PASSAR ELLS.

ELS ELEFANTS VIUEN EN DIFERENTS LLOCS. ELS PODEM TROBAR TANT AL COSTAT DEL MAR COM A LES MUNTANYES. HI HA ELEFANTS QUE VIUEN EN LLOCS HUMITS, COM LA SELVA, I ELEFANTS QUE VIUEN EN LLOCS MÉS SECS COM LA SABANA.

ELS ELEFANTS BEUEN MOLTA AIGUA, PER AIXÒ SEMPRE BUSQUEN ESTAR A PROP D'UN RIU O UN LLAC.

VAN CANVIANT DE LLOC CONTINUAMENT BUSCANT AIGUA I MENJAR. PODEN MENJAR UNS 200 Kg AL DIA.

ÉS MOLT IMPORTANT PELS ELEFANTS L'AIGUA. LA NECESSITEN EN ABUNDÀNCIA PER BEURE, MULLAR I NETEJAR LA SEVA PELL.

ALS ELEFANTS ELS AGRADA MOLT BANYAR-SE. DESPRÉS DE BEURE AIGUA EN UN RIU O EN UN LLAC ES REMULLEN TIRANT-SE AIGUA A L'ESQUENA AMB LA TROMPA O SE SUBMERGEIXEN COMPLETAMENT I TREUEN LA TROMPA PER RESPIRAR.

TAMBÉ ES REBOLQUEN EN EL FANG I SURTEN ARREBOSSATS COM UNA CROQUETA. AMB EL FANG ES PROTEGEIXEN LA PELL DE LES CREMADES DEL SOL I DE LES PICADES DELS INSECTES. LA CAPA DE FANG TAMBÉ ELS AJUDA A ESTAR FRESCOS. QUAN EL FANG S'ASSECA, ELS INSECTES QUE HI HA A LA SEVA PELL MOREN OFEGATS.

TAMBÉ FAN BANYS DE POLS QUE CONSISTEIXEN EN QUE L'ELEFANT OMPLE LA TROMPA DE POLS, DE TERRA MOLT FINA, I LLAVORS SE LA TIRA A SOBRE. LI SERVEIX TAMBÉ PER PROTEGIR LA SEVA PELL.

SÓN ANIMALS MOLT SOCIABLES I INTEL·LIGENTS. APRENEN MOLT OBSERVANT EL QUE FAN ELS ALTRES!!

COM QUE ELS ELEFANTS SÓN TANT GROSSOS I FORTS POCS ANIMALS S'ATREVEIXEN A ATACAR-LOS. SOLS LES CRIES I ELS ANIMALS FERITS O MALALTS TENEN PERILL QUE LES ATAQUI ALGUNA LLEONA, LLEOPART, HIENA, COCODRILS,..

PER PROTEGIR A LES CRIES, LES MARES QUAN VEUEN UN ANIMAL QUE LES VOLS ATACAR FAN UNA ROTLLANA MIRANT CAP A FORA AMB LES CRIES A L'INTERIOR. DESPRÉS UNA FEMELLA SURT DEL GRUP I FA MARXAR A L'ANIMAL.

EL PRINCIPAL ENEMIC DE L'ELEFANT ÉS L'HOME QUE ELS CAÇA PER PODER VENDRE EL MARFIL DELS SEUS ULLALS I LA SEVA PELL.

ELS ELEFANTS TENEN MOLT BONA MEMÒRIA. ES PODEN RECORDAR DE MOLTS INDIVIDUOS I RECONÉIXER A CADASCUN SABENT SI HAN ESTAT BONS AMB ELLS O NO. AL LLARG DE L'ANY RECORREN LES MATEIXES RUTES QUE ELS PORTARAN A LES FONTS D'AIGUA.

SÓN ELS ÚNICS ANIMALS, A MÉS A MÉS DE L'HOME QUE TENEN CONSCIÈNCIA DE LA MORT, JA QUE REALITZEN UNA MENA DE CEREMÒNIA. SABEN QUAN HAN DE MORIR. LLAVORS S'LLUNYEN DEL RAMAT I VAN A UN LLOC AL COSTAT DE L'AIGUA. ES DIU QUE RECONEIXEN ALS SEUS MORTS I QUE ELS TOQUEN AMB LES TROMPES I ELS PEUS I ELS TAPEN AMB FULLES.

QUAN TORNEN DELS SEUS LLARGS VIATGES VAN A VISITAR ALS SEUS MORTS, I ES DIU QUE ELS RECONEIXEN PER L'OLOR.

HI HA ANIMALS QUE TREUEN PROFIT DE VIURE APROP DE L'ELEFANT. COM L'ESPLUGABOUS QUE VIUEN DAMUNT I ES MENGEN ELS INSECTES QUE TROBEN A LA SEVA PELL. ELS MICOS TAMBÉ S'APROFITEN DEL ELEFANTS JA QUE ES MENGEN ELS ESCARABATS QUE VIUEN ALS SEUS FEMS.

HI HA ELEFANTS QUE VIUEN A L'ÀFRICA I ALTRES QUE VIUEN A L'ÀSIA.

ELEFANT ASIÀTIC
ELEFANT AFRICÀ

 

ES DIFERENCIEN ENTRE ELLS EN:

L'ELEFANT AFRICÀ:

 • VIU A L'ÀFRICA
 • ÉS MÉS GRAN
 • TÉ EL CAP MÉS GRAN
 • TÉ LES ORELLES MÉS GROSSES
 • TÉ ELS ULLALS LLARGS.
 • LA TROMPA PLENA DE PLECS
 • LA TROMPA ACABA EN DOS DITS
 • TÉ 21 COSTELLES
 • LES POTES DEL DARRERE TENEN TRES UNGLES I A LES DAVANT 5
 • TÉ LA CUA MÉS CURTA.
 • SÓN SALVATGES

 

L'ELEFANT ASIÀTIC:

 • VIU A L'ÀSIA
 • ÉS MÉS BAIXET
 • TÉ LES ORELLES MÉS PETITES.
 • LES FEMELLES NO TENEN ULLALS I LA MEITAT DELS MASCLES TAMPOC.
 • TÉ DOS BONYS DAMUNT EL CAP.
 • LA TROMPA MÉS LLISA, ACABA AMB UN SOL DIT I ÉS MENYS FLEXIBLE
 • L'ESQUENA ÉS MÉS CORVADA.
 • TÉ 19 COSTELLES
 • TÉ MÉS PÈLS,
 • LES POTES DEL DARRERE TENEN 4 UNGLES I A LES DEL DAVANT 5.
 • TÉ LA CUA MÉS LLARGA
 • ES PODEN DOMESTICAR I FER-LOS SERVIR COM ANIMAL DE CÀRREGA, DE TRANSPORT...
 • SÓN ELS QUE TROBEM ALS CIRCS, ZOO,...

 

ELS ELEFANTS PODEN VIURE AMB LES PERSONES I FER ALGUNES FEINES SI SE'LS DOMESTICA. EN ALGUNS PAÏSOS ELS FAN SERVIR PER TREBALLAR. FAN SERVIR LA SEVA FORÇA PER A TRANSPORTAR TRONCS O PERSONES D'UN LLOC A UN ALTRE.

ELS ELEFANTS SÓN PROU INTEL·LIGENTS COM PER OBEIR LES ORDRES DE LES PERSONES QUE ELS HA DOMESTICAT.

ELS ELEFANTS QUE ACTUEN AL CIRC PODEN RECORDAR PERFECTAMENT LES ORDRES QUE ELS DÓNA EL DOMADOR.

AVUI DIA HI HA POC ANIMALS QUE VISQUIN LLIURES. LA MAJORIA VIUEN EN PARCS NACIONALS, QUE SÓN GRANS TERRITORIS RESERVATS PERQUÈ ELS ANIMALS HI VISQUIN EN LLIBERTAT. EN AQUESTS PARCS NO ES PODEN CONSTRUIR CASES NI CAÇAR. TOT I AIXÒ, HI HA CAÇADORS QUE MATEN ELEFANTS PER GUANYAR DINERS. ELS ULLALS DELS ELEFANTS SÓN DE MARFIL, I D'ELL SE'N FAN ESCULTURES, TECLES DE PIANO, BOLES DE BILLAR. DE LA PELL, SE'N PODEN FER SABATES JAQUETES I MONEDERS ENTRE ALTRES COSES.