VIUEN EN RAMATS

VIUEN EN RAMATS. AQUESTS ESTAN FORMATS SOLS DE FEMELLES EMPARENTADES ENTRE SI. TAMBÉ HI HA ELS MASCLES JOVES I TOTES LES CRIES.

LA MATRIARCA, LA FEMELLA MÉS VELLA DEL RAMAT ÉS LA QUE MANA. COM QUE ÉS LA MÉS GRAN TAMBÉ ÉS LA QUE TÉ MÉS EXPERIÈNCIA I SAP MÉS COSES.

LA MATRIARCA ÉS LA RESPONSABLE DE LA SEGURETAT DEL RAMAT I LA QUE HA DE PROPORCIONAR SUFICIENT MENJAR I AIGUA. PER LA QUAL COSA ÉS LA QUE DECIDEIX A QUINA DISTÀNCIA I EN QUINA DIRECCIÓ HAN D'ANAR. TAMBÉ ÉS LA QUE DIU SI ÉS L'HORA DEL BANY, O L'HORA DE MENJAR O L'HORA DE DORMIR O DESPERTAR-SE.

COM QUE ELS ELEFANTS TENEN MOLTA MEMÒRIA, LA MATRIARCA ES RECORDA DE LES RUTES ON HI HA AIGUA I MENJAR.

QUAN LA MATRIARCA ÉS FA MOLT VELLA PASSA EL CÀRREC A UNA ALTRA FEMELLA I ABANDONA EL RAMAT. AIXÒ PASSA QUAN LI HAN CAIGUT TOTS ELS QUEIXALS I JA NO POT MASTEGAR, LLAVORS S'ALLUNYA DEL RAMAT, BUSCA UN LLOC APROP DE L'AIGUA I ES PREPARA PER MORIR. ES NORMAL TROBAR AL COSTAT DEL RIU CADÀVERS D'ELEFANTS, JA QUE TOTS HI VAN PER MORIR, PERÒ NO PERQUÈ SIGUI UN CIMENTIRI.

LES FEMELLES DEL MATEIX RAMAT ACOSTUMEN A PARIR MÉS O MENYS AL MATEIX TEMPS. LLAVORS LA MATRIARCA HA D'AFLUIXAR LA MARXA PER TAL QUE ELS PETITS PUGUIN SEGUIR I ALIMENTAR-SE .

TOT SOVINT, QUAN S'ATUREN PER ALIMENTAR-SE DURANT UNES QUANTES HORES I INCLÚS DIES, CADA MARE ES SEPARA UNA MICA DEL GRUP AMB LES SEVES CRIES. PERÒ ES MANTENEN EN CONTACTE AMB LA RESTA DEL GRUP PER SONS.

CONFORME VAN CREIXEN LES CRIES, ES VAN TORNANT MÉS SEGURES D'ELLES MATEIXES I MÉS PROPENSES A ALLUNYAR-SE DEL GRUP. SI UNA CRIA TÉ POR, LA MARE ESCOLTA EL SEU CRIT D'ALERTA I SURT DE PRESSA A PROTEGIR EL SEU FILL.

ES NORMAL VEURE UNA MARE QUE BUSCA MENJAR I LA CRIA ESTAR AL CUIDADO DE LES ALTRES FEMELLES.

LES CRIES APRENEN IMITANT A LES FEMELLES. AIXÍ APRENEN A TROBAR MENJAR, MINERALS, AIGUA...

LES FEMELLES ES TRACTEN AMB TENDRESA LES UNES A LES ALTRES: VAN BEN JUNTES, ES TOQUEN AMB LA TROMPA...

ELS MASCLES SÓN MÉS SOLITARIS. VIUEN SOLS O EN PETITS RAMATS D'ADULTS. NO S'ALLUNYEN MASSA DE LA SEVA FAMÍLIA I LA RECONEIXEN QUAN LA TORNEN A TROBAR PER BUSCAR UNA FEMELLA.

TOTES LES FEMELLES CUIDEN A TOTES LES CRIES AMB TENDRESA. ÉS UNA GRAN FAMÍLIA!!

QUAN HI HA PERILL, ELS ELEFANTS ADULTS ENVOLTEN ALS MÉS JOVES PER PROTEGIR-LOS.

TAMBÉ ES FIQUEN EN ROTLLANA ENVOLTANT LES CRIES QUAN DORMEN.

A LES CRIES ELS AGRADA MOLT ENFILAR-SE LES UNES DAMUNT LES ALTRES, JUGANT.

ALS MASCLES JOVENETS ELS AGRADA JUGAR A VEURE QUI TÉ MÉS FORÇA. QUAN SERAN GRANS MIRARAN DE SER EL MÉS FORT. UN ENVESTEIX A L'ALTRE. S'ENTORTOLLIGUEN LES TROMPES I S'EMPENYEN CAP CONTRA CAP JUGANT A VEURE QUI TÉ MÉS FORÇA.

QUAN JA TENEN 6-8 ANYS, ELS ELEFANTETS JA SÓN ADOLESCENTS I LES SEVES MARES HAN DE TORNAR A CRIAR. LLAVORS SÓN LES GERMANES GRANS QUE CUIDEN D'ELLS.

ELS MASCLES QUAN ES FAN GRANS HAN DE DEIXAR EL RAMAT EN QUÈ VAN NÉIXER JA QUE ES TORNEN AGRESIUS I PERILLOSOS I HAN DE VIURE SOLS. ÉS LA MATRIARCA LA QUE ELS FA FORA DEL RAMAT.

LES FEMELLES JOVES ES QUEDARAN AL RAMAT PER SEMPRE.

ELS ELEFANTS CREIXEN TOTA LA SEVA VIDA, PER AIXÒ ELS MÉS VELLS SÓN MÉS FORTS I GRANS.

ELS ELEFANTS CONEIXEN MOLT BÉ EL TERRITORI GRÀCIES A LA BONA MEMÒRIA QUE TENEN. SABEN ELS LLOCS ON TROBAR MENJAR I AIGUA EN CADA ESTACIÓ.