REPRODUCCIÓ

ELS ELEFANTS SÓN ANIMALS MAMÍFERS, TENEN EL COS COBERT DE PÈL I MAMEN.

LA FEMELLA POT SER MARE QUAN TÉ 10 ANYS, I EL MASCLE ALS 13 ANYS.

SOLS NEIXEN UNA CRIA EN CADA PART I TARDEN 4 ó 5 ANYS A TORNAR-HI.

LA FEMELLA NO ESTÀ A PUNT PER "FESTEJAR" FINS QUE NO HA DEIXAT DE DONAR EL PIT A LA SEVA CRIA. LLAVORS PER ATREURE L'ATENCIÓ DELS MASCLES HO FA A TRAVÉS DE L'OLOR I DE SONS.

ELS MASCLE, QUE VIU SOLITARI, QUAN OLORA A UNA FEMELLA ES FICA NEGUITÓS I S'HI ATANSA.

POT SER QUE SIGUIN DOS O MÉS MASCLES A LA VEGADA. LLAVORS HAN DE LLUITAR ENTRE ELLS AMB LA TROMPA, ELS ULLALS,...PER DEMOSTRAR QUI ÉS EL MÉS FORT.

EL QUE GUANYA ÉS EL QUE ES POT ATANSAR AL RAMAT. EL PERDEDOR HO PODRÀ FER DESPRÉS, SI VOL!

TOT EL RAMAT DE FEMELLES ES POSA A GRUNYIR I A FER PETAR LES ORELLES. QUÈ PASSA? S'ACOSTA UN GRAN MASCLE, AMB EL CAP BEN ALT, ATRET PER L'OLOR DE LES FEMELLES!!.

LES FEMELLES FAN UNS SOROLLS PER ATREURE AL MASCLE. LLAVORS, EL MASCLE EN TRIA UNA I LI DEMANA PER "FESTEJAR". PER FER-HO, TÉ TOT UN RITUAL:

PRIMER EL MASCLE SEGUEIX A LA FEMELLA,

DESPRÉS LI ACARICIA EL CAP, ELS ULLALS...

I UNEIX LA TROMPA AMB LA SEVA.

FINALMENT LI ACARICIA MOLT DELICADAMENT EL LLOM

I LI OLORA EL PIPÍ MENTRE LA FEMELLA LI DEMOSTRA QUE SÍ QUE EL VOL. I S'APARELLEN.

LA PARELLA PERMANEIX JUNTA DURANT MOLT POC TEMPS. L'ACOPLAMENT DURA 1 MINUT.

DESPRÉS EL MASCLE MARXA.

 

MENTRE UN MASCLE I UNA FEMELLA S'APARELLEN NO HI HA CAP ALTRE MASCLE QUE S'ATANSI AL RAMAT. QUAN JA HAN ACABAR D'APARELLAR-SE UN DE NOU ES POT ACOSTAR AL RAMAT BUSCANT UNA ALTRA FEMELLA.

LA FEMELLA PORTA LA CRIA AL SEU VENTRE DURANT GAIREBÉ DOS ANYS. QUAN LA CRIA NEIX JA PESA MÉS DE 100 Kgs, COM DUES PERSONES!!. EL SEU COS ESTÀ COBERT DE BASTANT PÈL, EL QUAL VA PERDENT A MESURA QUE ES FA GRAN.

 

PER PARIR, LA FEMELLA BUSCA UN LLOC TRANQUIL I SI POT SER AMB MOLTA HERBA PER AMORTIGUAR LA CAIGUDA DE LA CRIA AL NÉIXER. ALTRE FEMELLES L'ACOMPANYEN PER PODER-LA AJUDAR. LA FEMELLA PAREIX DRETA. LA CRIA CAU JUNT AMB EL SAC EMBRIONARI D'UNA GRAN ALÇADA PERÒ NO ES FA MAL. DURANT LA CAIGUDA ES TRENCA EL SAC I SURT LA CRIA JUNT AMB UNA GRAN QUANTITAT DE LÍQUID.

 

AL NÉIXER, LA CRIA NO SAP CAMINAR. LA MARE LA NETEJA AMB LA TROMPA I L'AJUDA A AGUANTAR-SE AMB LES SEVES POTES. A POC A POC DESCUBREIX TOT EL QUE L'ENVOLTA GRÀCIES A LA SEVA TROMPA. LA MARE LI FA FESTES PER TRANQUIL·LITZAR-LA.

PASSATS UNA HORA, LA CRIA JA ES POT FICAR DE PEUS I S'ACURRUCA AL COSTAT DE LA SEVA MARE PER PODER BEURE UNA MICA DE LLET DE LES DUES GLÀNDULES MAMÀRIES. NO SAP FER SERVIR LA TROMPA, I FINS I TOT SE LA TREPITJA. VA APRENENT A FER-LA ANAR IMITANT ALS ADULTS.

PERÒ MOLT AVIAT LA MATRIARCA, LA FEMELLA MÉS VELLA DEL RAMAT I LA QUE MANA, FARÀ UN SENYAL I LA PETITA CRIA HAURÀ DE MARXAR JUNT AMB EL RAMAT A BUSCAR MENJAR. ARA EL RAMAT CAMINA A POC A POC, DONANT TEMPS A LA CRIA PER ADAPTAR-SE.

NORMALMENT TOTES LES FEMELLES DEL RAMAT CRIEN AL MATEIX TEMPS. ENTRE TOTES CUIDEN A TOTES LES CRIES.

LA CRIA SEGUEIX A LA SEVA MARE AGAFANT-LI LA CUA AMB LA SEVA TROMPA.

AIXÍ COM ELS BEBÉS ES XUPEN EL DIT, ELS ELEFANTS ES XUPEN... LA TROMPA!!!!

ELS ELEFANTETS ES CANSEN AVIAT I S'HAN D'AJEURE SOVINT.

SÒN MOLT PATOSOS AMB LA SEVA TROMPA I HAN D'APRENDRE A FER-LA SERVIR.

PER MAMAR, AIXEQUEN LA TROMPA PERQUÈ NO ELS FACI NOSA.

SI LA CRIA S'ESPANTA, ES POSA ENTRE LES POTES DE LA MARE, QUE LA TRANQUIL·LITZA AMB LA TROMPA.

FINS ALS SIS MESOS SOLS MAMA. POT ARRIBAR A BEURE UNS 11 LITRES DE LLET CADA DIA. A PARTIR DELS SIS MESOS FINS ALS DOS ANYS MAMA I TAMBÉ MENJA HERBA. PER INICIAR A LA CRIA A MENJAR HERBA, PRIMER LA MARE LA MASTEGA I DESPRÉS AMB LA TROMPA LI FICA A LA BOCA.