EL FORMATGE FET A CASA
Si vols fer formatge a casa hauràs de disposar d'una llet el més natural possible. Les llets envasades han sofert diferents tractament (UHT, esterilització, adhitius,...) que no la fan apta per a fer un bon formatge. Si pots obtenir la llet directament d'algun ramader millor que millor.
Una vegada tens la llet cal seguir els següent passos:
Escalfar la llet fins a 40º al Bany Maria. | Afegir-hi el quall tot remenant. |
Esperar aproximadament 1 hora fins que qualli. | Trencar la quallada tot remenant i tornanat a escalfar si s'ha refredat massa. |
Separar la quallada del sèrum o xerigot. | Treure la quallada del xerigot tot formant una bola. |
Esmicolar la quallada. | Posar-la al motlle i premsar-la amb les mans fins que ja no surti sèrum. |
Salar el formatge obtingut per fora i per totes les cares. | Deixar el formatge a la formatgera durant dos dies tot girant-lo cada 12 hores. |
*imatges tretes del llibre" els formatges a Catalunya" d' E. Canut i F.Navarro. Edit. Altafulla
Aquí t'ofereixo unes fotos que recullen la meva experiència casolana amb el formatge.
La llet que he utilitzat és de cabra i el quall d'origen animal del que venen a les farmàcies o adrogueries.
Eles motlles són de ceràmica i de llauna de fabricació casolana.