ELS FORMATGES A CATALUNYA


 

A Catalunya hi ha una gran varietat de fromatges:

Formatges de la Vall d'Aran, formatges serrats, formatges de tupí, formatges tronxons, formatges del Mont-Sec, formatges de la Garrotxa, formatges de la Selva, formatges frescos, formatges brossats, formatges salats, formatges dolços, formatges tendres, formatges secs, formatges de cabra, d'ovella, de vaca,...

PALLARS I LA RIBAGORÇA

Els formatges pallaresos - què és començen a vendre fora de la comarca- són gairebé tots de llet d´ovella, com el "serrat", de gust fort i penetrant, o el "formatge de tupí, que aprofiten les restes del formatge serrat i les conserven en aiguardent, el "brossat" molt més suau, semblant al mató, i el "puigcerver", també de cabra.

CERDANYA I ALT URGELL
Entre els productes elaborats destaquen, lògicament, els derivats lactis, com ara l´exquisida mantega i els gustosos formatges - el "llívia" de llet de vaca i el "castell llebre" de cabra.

Zona de producció i elaboració:

La zona de producció de la llet, així com la d'elaboració del formatge està constituïda per les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya. En aquestes comarques es va introduir la producció lletera a principis de segle arran de l'entrada de la fil·loxera que va afectar tota la vinya, conreu que fins aquell moment era l'activitat agrícola principal de la zona.

 

Característiques del producte

El formatge emparat per aquesta denominació d'origen protegida és un formatge elaborat exclusivament amb llet de vaca pasteuritzada, madurat, de pasta premsada no cuita. La pasta és de color crema o "marfil" de textura tendra i cremosa, d'aroma dolç i penetrant, gust franc, suau, agradable i molt característic. Escorça natural de color marró clar.

Composició:En l'elaboració dels formatges es poden utilitzar les matèries primeres següents: Llet de vaca pasteuritzada recollida diàriament, Quall animal, ferments làctics, clorur de sodi .


Per tal d'ampliar aquesta informació pots visitar aquestes pàgines relacionades amb els formatges catalans.

http://www.cadi.es

http://www.lapastora.com

http://www.firesifestes.com/Fires/F-Formatge_Llado.htm