LA HISTÒRIA DEL FORMATGE


 

La història del formatge està bastida a partir de les troballes que han fet els arqueòlegs en diferents excavacions. És gairebé segur que ja es va menjar formatge a l'era prehistòrica tal com ho acrediten estris de fang cuit que podien servir com a motlle per a fer formatge.

formatgera de ceràmica de l'època neolítica trobada a Juneda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L'elaboració d'aquest aliment va suposar tres troballes fonamentals que van ser fetes fa milers d'anys i que encara avui tenen validesa:

L'OBTENCIÓ DE LA LLET

Des de fa més de 10.000 anys la llet és utilitzada com a aliment. El fet de domesticar els animals per obteneir-ne la llet i la carn va facilitar la vida de la humanitat que va poder deixar de dependre de la cacera.

 

CONEIXEMENT DE LES CARACTERÍSTIQUES DE LA LLET

Segurament part d'aquesta llet era oferta a les divinitats i s'observava com amb el temps aquesta llet es tornava agra i es tallava.

Per accelerar aquest procés natural van observar que a redós del foc de la cova era més ràpid i la llet es tallava abans. Una part de la llet es solidificava i un cop extret el líquid sobrer, aquest producte obtingut es podia emmotllar i s'obtenia el formatge de llet agra com encara es fa avui en dia.

 

EL QUALL

La troballa dins de l'estómac d'algun animal de llet quallada va portar a descobrir que hi havia alguan cosa allí que feia que el procés de quallar la llet fos encara més ràpid del que ho havia estat fins aleshores deixant que el temps i la calor fessin la feina de tornar la llet agra. Encara avui no s'ha trobat res millor que els sucs gàstrics per elaborar el formatge.

 

 

La primera troballa històrica relacionada amb el formatge és un fris al temple d'El-Obeid a Mesopotàmia on s'il·lustra la seva elaboració.

A la Ilíada d'Homer es parla de que la llet va quallar ràpidament amb el suc de la figuera, la qual cosa dona a entendre que ja es coneixia el quall d'orígen vegetal tal com avui també s'utilitza.

El llarg camí que ha fet el formatge de civilització en civilització, des dels temps més antic passant per l'Edat Mitja, l'ha portat fins als nostres dies.

 

En el conjunt de pàgines d'aquest web podràs trobar les quasi infinites varietats de formatges que encara avui en dia es fan arreu del món.