PRIMERS PLATS

AMANIDA D'ARRÒS

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 250 g d'arròs

· 1 llauna de tonyina en oli

· 2 ous durs

· 100 g olives sense os

· 1 pot de salsa maionesa

· 100 g de pèsols congelats

· 1 llauna de pebrot vermell

PREPARACIÓ:

Posa l'arròs a coure vigilant que no quedi gaire passat o tou. Quan estigui passa'l pel colador i renta'l amb força aigua i deixa'l escorre bé.
Es fa coure els pèsols i s'escorren molt bé.

Es tallen els ous, ja bullits i durs, les olives i el pebrot vermell.

La tonyina junt amb els altres ingredients es barregen en una font fonda. 

Cadascú es posa la salsa maionesa al seu gust.


PRIMERS PLATS

AMANIDA DE CIGRONS

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


·
500 g de cigrons cuits
· Olives negres o verdes

· 1 pebrot verd

· 1 ceba tendra

· 2 tomàquets vermells

· 8 filets d'anxova

· 1 ou dur

· Oli

· Vinagre

PREPARACIÓ:

Dins un bol posa-hi els cigrons ben escorreguts, el pebrot vermell tallat ben petit, el tomàquet i la ceba tallats a quadrets i les anxoves tallades a trossets.

Un cop ben barrejat, amaneix-ho amb oli i vinagre i, finalment, tira-hi l'ou dur trinxat ben petit pel damunt.

Deixa-ho reposar aproximadament una hora.


PRIMERS PLATS

AMANIDA D'ENDÍVIES

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 4 endívies
· 4 rodanxes de pinya

· 8 barretes de marisc

· Olives negres

· 100 g de toyina en oli

· 1 Pot de salsa maionesa

· Sal

PREPARACIÓ:

En una plata o plat gran, es col·loquen les endívies deixant el centre buit per a col·locar-hi la pinya trossejada.

S'hi afegeix la tonyina en trossets i les olives.

S'amaneix tot una mica i es posa una mica de maionesa. Finalment s'afegeix les barretes de marisc trossejades.


PRIMERS PLATS

AMANIDA DE FRUITA AMB VERDURES

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 1 poma
· 1 plàtan

· Raïm

· 2 tomàquets

· 4 fulles d'enciam

· 8 cogombrets 

· 1/2 llimona

· 1 pot de maionesa

· Formatge fresc

PREPARACIÓ:

Es prepara la poma tallant en forma de daus i el plàtan a rodanxes. Es col·loquen en un bol  i s'hi llença el suc de la llimona.
El tomàquet i els cogombrets també es tallen en forma de daus i s'afegeixen a la fruita.

L'enciam es talla en juliana  i es disposa en una safata i al seu damunt es col·loca el contingut del bol.

S'hi afegeix el raïm i el formatge fresc i s'amaneix amb la salsa maionesa.


PRIMERS PLATS

AMANIDA DE POLLASTRE

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 250 g de pollastre rustit
· 50 g de pernil en dolç

· 50 g d'olives sense os

· 1 cabdell d'enciam

· 1 tomàquet

· 2 ous durs

· 1 cogombre petit

· 1 pot maionesa

· Oli

· Vinagre

PREPARACIÓ:

Tallar o esmicolar, de manera que no quedi una massa molt fina, la carn, el pernil en dolç, les olives, els ous durs i el cabdell d'enciam i amanir-ho tot amb oli i una mica de vinagre. 

Afegir-hi una mica de salsa maionesa i el cogombret talladet.

En una plata, es col·loca de l'amanida i es cobreix amb la maionesa i es decora amb el trossos de tomàquet i olives.


PRIMERS PLATS

AMANIDA VARIADA

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 1 Enciam
· 1 Tomaquet

· 1 Cogombre

· 1 Pastanaga

· 1 Llauna de tonyina
(opcional)
· Olives verdes i negres

· Oli

· Vinagre

· Sal

PREPARACIÓ:

Es renta l'enciam ben net i s'escorre al màxim. Es talla el tomàquet i el cogombre a talls.
La pastanaga abans de tallar-la a rodanxetes, cal pelar-la. 

Finalment es col·loca la tonyina (si es vol) i les olives.

S'amaneix al gust amb l'oli, el vinagre i la sal.


PRIMERS PLATS

ARRÒS A LA CUBANA

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 250 g d'arròs blanc
· 4 ous

· 1 pot de 1/2 kg tomàquet 
triturat
· 2 grans d'alls

· Oli

· Sal

PREPARACIÓ:

Es posa a coure l'arròs i els alls, i quan ja estigui fet (després d'uns 10 o 12 minuts), s'ha escorre i rentar amb aigua abundant i es retiren els alls.
Es prepara una paella amb una mica d'oli per a sofregir el tomàquet que es farà a foc lent i s'anirà remenant de quan en quan. Es recomana tapar la paella per a evitar que el tomàquet ho esquitxi tot.

Es faran els ous ferrats a una paella nova amb abundància d'oli i, amb l'ajut d'una escumadora es retiraran amb molta cura.

El plat es munta amb  l'arròs a la base, l'ou ferrat al seu damunt i es disposa el tomàquet al gust de cadascú.


PRIMERS PLATS

CARXOFES AL FORN

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 8 carxofes mitjanes
· Sal

· Oli

PREPARACIÓ:

Es netegen bé les carxofes i es treuen les fulles més petites i es talla la tija per la base per a que es pugui aguantar dreta. 
S'aconsella picar les carxofes una mica perquè quedin més obertes.

Es disposen en una safata per anar al forn i s'amaneixen amb la sal i l'oli.

Es col·loquen al forn calent, a uns 170 graus, i es deixen durant 30 minuts. A partir d'aquest moment, cal anar punxant amb la punta d'un ganivet per a comprovar que ja estiguin cuites.


PRIMERS PLATS

"ENSALADILLA" RUSSA

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 400 g d'ensaladilla russa 
   congelada

· 2 ous

· 1 llauna de tonyina

· 1 pot de maionesa

PREPARACIÓ:

Es posa la verdura congelada a bullir durant uns 7 minuts i, quan estigui ben cuita, es posa a escorre.
Es fan bullir els ous durant 10 minuts posant-los, després, amb aigua freda una estona perquè es puguin pelar més fàcilment.

Es prepara un plata fonda amb la verdura cuita i s'hi afegeix els ous tallats a quadrets, i també s'hi afegeixen les olives tallades.

S'esmicola la tonyina i també s'hi aboca.

Es posa una mica de maionesa i es remena tot plegat.

Es decora la plata fent una muntanya amb l'ensaladilla, tapant-la amb més maionesa i posant-hi algunes olives al damunt.


PRIMERS PLATS

ESPIRALS AMB ANXOVES

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 300 g de pasta espiral

· 1 pot de 1/2 kg de
tomàquet triturat
· 2 grans d'all

· 8 olives negres sense os

· 50 g de formatge ratllat

· Julivert

· 6 filetes d'anxova

· Oli

· Sal

PREPARACIÓ:

En una paella es fregeixen els alls tallats. Quan estiguin daurats s'hi afegeix el tomàquet, les olives i els filets d'anxova trossejats. Es deixa durant 10 minuts al foc no massa fort. Després s'hi afegeix el julivert

A part es cou la pasta d'espirals amb abundant aigua salada  i quan estiguin al dente, s'escorren i es tiren dins la salsa i es remena tot plegat.

Es serveix amb una mica de formatge damunt seu.


PRIMERS PLATS

MACARRONS AMB TOMÀQUET

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 300 g de macarrons
· 1 pot de 1/2 kg de

   tomàquet triturat

· 1 ceba

· 100 g formatge ratllat

· Mantega

· Oli

· Sal

· Orenga

PREPARACIÓ:

Es posa una olla grossa plena d'aigua a bullir amb la sal i una mica d'orenga i un rajolinet d'oli. 
Quan ja bulli, s'hi aboca la pasta de macarrons i es remena per a evitar que s'enganxin al fons de l'olla.

Després de 10 o 12 minuts, quan la pasta és suficientment tova però no es desfà, s'escorren i es renten amb aigua freda.

A la mateixa olla que  ens ha quedat buida i posem una mica d'oli i la ceba tallada ben fina i, quan comenci a daurar-se, hi abocarem el tomàquet per acabar el sofregit.

Quan estigui a punt, tirarem els macarrons dins de l'olla i ho remenarem.

Es col·loquen en una plata, es posa formatge pel damunt, uns trossets de mantega i es posa tot al forn a gratinat durant uns minuts. Quan es vegi que comença de torrar-se ja es poden servir.


PRIMERS PLATS

MELÓ AMB PERNIL

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 1 Meló gros
· 250 g de pernil serrano

PREPARACIÓ:

Del meló se'n fan talls.
Amb un gavinet, es separa la pell de la carn del meló i, es disposen dos talls a cada plat (la carn de meló junt amb la seva pell).

Es col·loca tall de pernil el seu damunt i es serveix.


PRIMERS PLATS

PATATA I MONGETA TENDRA

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 400 g de mongeta perona

· 4 patates grosses

· Oli

· Sal

PREPARACIÓ:

Es tria la mongeta i es treuen les puntes. Es tallen per la meitat les que són massa llargues.
Es pelen les patates, es reten i es tallen en vuit parts.

Es posa la mongeta a bullir en una olla amb l'aigua lleugerament salada durant uns 20 minuts, després s'hi afegeixen les patates i es deixa entre 15 i 20 minuts més.

La verdura està cuita quan es pot punxar fàcilment.

Es serveix en una plata i s'amaneix al gust.


PRIMERS PLATS

PATATES AL FORN

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 4 patates grosses

· Orenga

· Oli 

· Sal

PREPARACIÓ:

Es renten ben netes les patates (sense pelar) i es tallen per la meitat.
Es disposen en una safata del forn de manera que el tall quedi a dalt. Es salen, s'hi posa una mica d'orenga i un rajolinet d'oli .

Es posa la safata al forn que ja ha d'estar calent (a uns 170 graus) i es deixa durant uns 20 o 25 minuts. 

Les patates estaran cuites quan sigui fàcil punxar-les.


PRIMERS PLATS

ROLLETS DE PERNIL I FORNATGE

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 8 talls de pernil en dolç (ni
prim ni gruixut)
· 8 trossos de formatge
allargats
· Oli

PREPARACIÓ:

Es posa el pernil en dolç pla i en un cantó seu el tros de formatge i s'enrotlla.
Cada rotllet es passa per la paella amb molt poc oli per a que es torri una mica el pernil.

Es posen dos a cada plat i acompanya amb un tomaquetet obert per la meitat.


PRIMERS PLATS

TORRADES AMB ROQUEFORT

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


·
8 torrades
· 50 g de roquefort

· 4 petit-suisses naturals

· 25 g de nous trencades

· 50 g de mantega tova

· pebre negre o vermell

PREPARACIÓ:

Es posa el roquefort al bol i s'aixafa amb una forquilla, s'hi afegeix els petit-suisses i les nous mòltes i es barreja tot plegat.
Es posa una mica de pebre (segons el gust).

S'unten les torrades amb mantega, es col·loquen damunt la plata del forn  i es posa la pasta de roquefort a cada torrada.

Finalment es posa dins del forn (escalfat prèviament a 150 graus) durant uns 15 minuts.

Es treu la plata del forn i, amb una espàtula, es posen les torrades a la safata de servir.