SEGONS PLATS

ESCALOPA DE VEDELLA

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 4 escalopes de vedella
· 1 ou

· Farina de galeta

· Oli

· Sal

PREPARACIÓ:

Es salen les escalopes i s'arrebossen primer en l'ou fet truita i després en la farina.
Per fregir-les, cal posar força oli a la paella.

Es retiren de la paella i es col·loquen en una plata amb paper absorbent per a que perdin oli.


SEGONS PLATS

FETGE DE XAI AMB CEBA

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 350 g de fetge de xai
· 3 cebes

· Farina

· Oli

· Sal

PREPARACIÓ:

Es preparen les cebes pelant-les i tallant-les en rodanxes fines, i es posen en una cassola a estofar amb una mica d'oli. 

A part, es prepara el fetge salant-lo una mica i enfarinant-lo i quan la ceba ja estigui cuita, s'hi posa el fetge, es tapa la cassola i es deixa amb el foc no molt intens i després d'uns 4 o 5 minuts, es gira el fetge i es deixar acabar de coure.


SEGONS PLATS

LLAGOSTINS A LA PLANTXA

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 12 llagostins mitjans
· Sal

· Juliver

· 3 grans d'all

· Oli

· 1 pot de maionesa
(opcional)

PREPARACIÓ:

Netejar una mica els llagostins tallant les antenes.
Es col·loquen en un plat de manera que es puguin salar fàcilment.

Es prepara la planxa sobre el foc i es manté calenta perquè, moments abans de servir, es posin al seu damunt a coure i, així poder menjar-los calents.

Si es vol, es pot servir amb salsa maionesa o es prepara una altra salsa amb l'all i el julivert trinxat que es tira en una paella amb l'oli no molt calent, remenant constantment i quan es comença a torrar es retira de foc i es col·loca a una salsera.


SEGONS PLATS

LLIBRETS DE LLOM

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 8 tallas de llom en llibrets
· 4 llenques de formatge

· 100 pernil en dolç

· 1 ou

· farina de galeta

· oli

· sal

PREPARACIÓ:

Abans de res, cal salar lleugerament el llom.
Per a preparar els llibrets, primer cal tallar el formatge de manera que hi hagin vuit talls. Després és millor embolicar el formatge amb el pernil en dolç i, llavors, es col·loca damunt d'una meitat d'un tall de  llom i es tapa amb l'altra meitat i es premsa amb les mans una mica perquè quedi bastant pla.

Es bat l'ou com per fer una truita i es posa farina de galeta en un altre plat.

S'agafa el llom farcit, es passa per l'ou i després per la farina de galeta procurant que quedi ben arrebossat.

Es posa a la paella oli suficient per a fregir i quan estigui calent s'hi col·loquen els llibrets que caldrà girar-los quan es vegi la farina torrada procurant que no cremin.


SEGONS PLATS

LLOM DE PORC AMB PINYA

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 1 tros de llom de 1/2 kg 
· 1 llauna de pinya en

  almívar
petita
· Sal

· Oli

PREPARACIÓ:

Es posa la rostidora amb oli a foc mig durant uns 4 minuts. Es sala la carn i es posa a daurar-la per tots els cantons. Després es tapa la rostidora i es deixa coure durant una mitja hora a foc lent. Se li dóna una volta i s'hi afegeix 2 o 3 rodanxes de pinya tallada en trossos petits amb una mica del suc del pot de pinya i deixar coure 20 minuts més amb la tapadora posada.
Es deixa refredar i es talla la carn i es col·loca en una safata i s'adorna amb algun tall de pinya i s'hi aboca al seu damunt el suc que quedi a la rostidora.


SEGONS PLATS

LLUÇ A LA ROMANA

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 4 rodanxes de lluç
· 1 ou

· Sal

· Farina

· Llimona

· Oli

PREPARACIÓ:

Primer cal salar lleugerament el lluç i després es prepara per a poder-lo arrebossat: s'enfarina primer i es passa per l'ou després.
Es posa oli a una paella i aquesta al foc mitjà. Quan ja estigui calent, es col·loca el lluç amb compte de que no esquitxi l'oli i ens cremi. 

Quan ja es vegi torrat d'un cantó caldrà girar-lo per a que es faci del altre.

Es serveix en un plat acompanyat d'un tall de llimona.


SEGONS PLATS

MANDONGUILLES DE BOU

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 500 g de carn picada de bou

· 500 g de pèsols congelats

· 60 g de molla de pa

· 2 grans d'all

· 1 culleradeta de nou 
moscada
· 2 cullerades de julivert

· 1 ou

· sal

· pebre

· 20 cl d'aigua

· 1/4 de got d'oli

PREPARACIÓ:

La molla de pa es remulla amb aigua calenta dins d'un vol i s'escorre bé amb les mans.
A una terrina es posa la carn picada, la molla de pa, l'ou amb el rovell i la clara, el julivert, la nou moscada, la sal, el pebre i els alls trinxats.

Tot plegat, es barreja amb l'ajuda d'una forquilla.

A mà, es fan unes mandonguilles d'una mida d'una nou.

A la cassola s'hi aboca l'aigua i l'oli i es fa bullir.

Amb una escumadora, es posen les mandonguilles, d'una en una, a la cassola i s'abaixa el foc, deixant coure durant 30 minuts.

Finalment, s'afegeixen els pèsols congelats i es deixa coure tot 10 minuts més.

Es col·loca en una safata fonda de servir.


SEGONS PLATS

MUSCLOS AL VAPOR

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 1,2 kg de musclos de roca

· 4 llimones

PREPARACIÓ:

Abans de res cal netejar les closques dels musclos amb l'ajut d'un ganivet i aigua corrent.
Després cal col·locar-los en una cassola força grossa amb una mica d'aigua que es posarà al foc lent.

Amb unes pinces, s'aniran retiraran els que es vagin obrint, es trauran les closques buides i es disposaran en una plata que, al seu voltant, hi haurem posar talls de llimona.


SEGONS PLATS

OUS FARCITS AMB TONYINA

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 6 ous

· 1 llauna de tonyina

· 1 pot de maionesa

· Olives negres

PREPARACIÓ:

Es posen els ous en un pot amb aigua al foc i es deixen bullir uns 10 minuts per a que es tornin durs. Es refreden i es pelen.
Es tallen per la meitat a lo llarg i es treuen els rovells. 

Tots els rovells menys tres es col·loquen en un bol i s'afegeix la tonyina sense oli i es remena fins a tenir una massa homogènia. 

Es fan boles i es farceixen els mitjos ous fent una mica de muntanyeta.

Es col·loquen en una plata i al damunt seu es posa la maionesa cobrint-los bé.

Amb la mà agafarem un a un els rovells que hem reservat i els esmicolarem fent que caigui sobre els ous i els decori.

Finalment es posen les olives amb una mica de gust.


SEGONS PLATS

POLLASTRE ARREBOSSAT

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 2 petxugues de pollastre a

  filets

· 1 ou

· Farina de galeta

· Sal 

· Oli

PREPARACIÓ:

Abans de res cal salar els filets i, tot seguit, es preparen per a arrebossar passant-los per l'ou primer i per la farina de galeta després.
Es posa oli en una paella i es col·loca al foc i quan comenci a estar calent s'hi afegeix el preparat per a fregir i, quan estigui daurada es gira i s'acaba de fregir.

Es retira del foc, es col·loca sobre un paper de cuina per a que perdi l'oli que sobra i es disposen en una plata de servir.


SEGONS PLATS

POLLASTRE ROSTIT

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 1 pollastre

· 1 ceba

· 1 tomàquet

· 1 cabeça d'alls

· Sal

· Oli

PREPARACIÓ:

Es posa el pollastre net i tallat a mitjos quarts a una cassola amb una mica oli de manera que cobreixi tot el fons. 
S'hi afegeix el tomàquet i els alls i s'afegeix la sal.

Es posa a coure a foc moderat i als 10 minuts se li dóna la volta al pollastre i es deixa acabar de coure.


SEGONS PLATS

RAP A LA CATALANA

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 1 Kg de rap

· 1 got de llet

· 2 alls

· 1 cullerada de farina

· 5 cullerades d'oli

· Julivert

· Sal

· Pebre

· Oli

PREPARACIÓ:

Es posa el rap net, tallat i ungit d'oli, a la rostidora de 24 cm.
La ceba, els alls i el julivert es trituren a la picadora. Després s'afegeix la farina i una mica d'oli. Quant ja estigui ben barrejat cal afegir, molt a poc a poc, la llet i cal seguir remenant. Aquest preparat es disposa damunt del peix i es posa a coure amb la rostidera tapada.

Quan comenci a bullir, cal abaixar el foc i deixar-lo així uns 35 minuts.


SEGONS PLATS

SALMÓ FUMAT

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 250 gr de salmó fumat

· 1 paquet de torrades

· Mantega

· Olives sense pinyol

· Cogombrets en vinagre

PREPARACIÓ:

Damunt les torresdes es disposa una capa de mantega per a col·locar-hi després el salmó com si fossin uns muntaditos.

Es col·loquen en una plata i es decoren amb les olives i els cogombrets.


SEGONS PLATS

SALTXITXES AMB TOMÀQUET

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 12 salsitxes

· 1 pot de 1/2 kg tomàquet 

· 1 ceba

· Oli

· Sal

PREPARACIÓ:

En una cassola es col·loca una mica d'oli i sofregeix la ceba que ha estat ben talladeta. Quan comença a daurar-se, s'hi aboca el tomàquet  i s'acaba de fer el sofregit.
Després es col·loquen les salsitxes i quan torna a arrancar la bullició, s'abaixa el foc i es deixa coure durant uns quinze minuts.


SEGONS PLATS

TRUITA A LA PAISANA

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 4 ous

· 2 pastanagues mitjanetes

· 1 carbassó petit

· 1 ceba grossa

· 1 patata mitjana

· 100 gr de pèsols
congelats
· Oli

· Sal

PREPARACIÓ:

Es netegen les verdures, es tallen finament per facilitar la seva cocció i es salen lleugerament. 
Junt amb els pèsols, es col·loquen a la paella a coure a foc moderat, amb oli suficient i tapades, i  quan ja estiguin cuites, es retiren les verdures de la paella amb cura de no treure l'oli.

Es baten els ous en un bol, s'hi afegeixen les verdures -remenant-t'ho tot plegat- i s'aboca a la paella amb l'oli calent. Quan ja estigui cuit aquest cantó de la truita caldrà girar-la amb l'ajut d'un plat gran o una tapadora de cassola plana.

Estarà ben feta quan, al punxar-la, el ganivet surti sense rastres de l'ou.


SEGONS PLATS

TRUITA DE PATATA I CEBA

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:


· 4 ous

· 1/2 kg de patates

· 2 cebes grosses

· Oli

· Sal

PREPARACIÓ:

Es pelen les patates i es tallen en llesques primes. Les cebes es pelen i també es fan llesques. Es barreja tot i es sala.
Es posen les verdures a fregir en una paella amb oli suficient. Per aconseguir que quedin més tobes es pot tapar la paella amb una tapadora.

Es baten els ous en un bol, s'hi afegeixen les verdures -remenant-t'ho tot plegat- i s'aboca a la paella amb l'oli calent. Quan ja estigui cuit aquest cantó de la truita caldrà girar-la amb l'ajut d'un plat gran o una tapadora de cassola plana.

Estarà ben feta quan, al punxar-la, el ganivet surti sense rastres de l'ou.