Les lletres de batalla que va escriure i rebre Joanot Martorell han estat editades al final de l'edició del Tirant lo Blanc publicada per Martí de Riquer (Barcelona: Ariel, 1979; 1ª edició, 1969). Hi ha les 14 lletres de batalla intercanviades amb Joan de Monpalau per l'afer amb Damiata, la germana de Joanot amb qui el seu cosí Joan de Monpalau havia promès de casar-se en secret, però sense arribar mai a celebrar el matrimoni autèntic. La lletra de requesta a batalla a ultrança de Martorell a Perot Mercader. La requesta de batalla de Jaume Ripoll a Joanot Martorell i la resposta d'aquest darrer. Els deseiximents de Martorell contra Gonçalbo d'Íxer, comanador de Muntalbà, amb la requesta de batalla a ultrança, les lletres intercanviades posteriorment i la lletra que Martorell féu penjar en alguns indrets de la ciutat.


L'afer amb Joan de Monpalau ha estat resumit així per Martí de Riquer a la Història de la literatura catalana: Joanot Martorell obre la correspondència i comença recordant a l'altre que, degut al parentiu entre ells existent, "tota hora que vós veníeu a la casa de mon pare, e ara mia, confiant que veníeu com a parent e amic, totes les portes vos eren obertes, sens que negú de nosaltres no es guardava gens de vós, ni es poguera pensar que vós pensàsseu ni fésseu nenguna vergonya ni maldat vers nosaltres ni a la nostra casa". Però, "vós, anant e venint a la nostra casa a tota vostra requesta proferís [vàreu prometre] e ab sagrament juràs de pendre ma germana Damiata per muller, e desposar-la dins fort breu temps, la qual cosa fins ací no haveu feta, abans en lo mig temps, practicant vós en la nostra casa, sots color de prometença, ab sagrament per vós fet de pendre ma germana per muller, e confiant la dita ma germana de l'amistat e parentesc..., com a robador de la honor de la dita ma germana e mia, haveu deshonestament tacada e deshonrada incessant la dita ma germana". Com que "tal maldat e desllealtat" no pot restar sense càstig, Martorell el repta a batalla a ultrança davant d'un jutge imparcial que permeti que la batalla duri fins que un dels dos resti mort o vençut.

En les seves respostes, Joan de Monpalau nega que hagués donat paraula de casament a Damiata, però mai no nega una altra de les acusacions de Martorell: que l'hagués "deshonestament tacada e deshonrada", amb la qual cosa l'honor de la noia quedava fortament malmès.

La batalla a ultrança no s'arribà a celebrar mai. L'afer es va resoldre amb el pagament d'uns diners de Joan de Monpalau a Damiata Martorell.


Retorn a l'inici REDSPOT.GIF (326 bytes)