Ramon Muntaner, Crònica: ASSASSINAT DE ROGER DE FLOR

Ara tornaré a parlar del cèsar, que va decidir anar a visitar xor Miqueli, fill gran de l'emperador, amb tres-cents homes a cavall i mil a peu, en contra del parer dels seus amics i els seus vassalls. Ho feia per la immensa lleialtat que professava i per l'amor pur i just que tenia a l'emperador i al seu fill; es creia que igual com ell era tot lleialtat, també ho fossin l'emperador i els seus fills: i era tot el contrari, tal com es comprovarà.

Quan el cèsar va partir de Gal·lípoli, va deixar-hi com a cap de la host el megaduc En Berenguer d'Entença, i en Bernat de Rocafort com a manescal. Al cap de bastants dies de viatge va arribar a la ciutat d'Andrinòpol, i el fill de l'emperador, xor Miqueli, va sortir a rebre'l amb gran honor: ho va fer, el molt malvat, només per comprovar amb quanta tropa venia. Un cop dins d'Andrinòpol, el fill de l'emperador va romandre en companyia del cèsar, que n'estava molt content; i xor Miqueli fingia el mateix.

Després d'haver passat sis dies junts, al setè dia xor Miqueli va fer venir a Andrinòpol el cap dels alans, Girgan, i el cap dels turcoples, Melic, que entre tots sumaven vuit mil homes a cavall. Aquell dia va convidar el cèsar i, després de menjar, el tal Girgan, cap dels alans, va irrompre al palau on estaven xor Miqueli, la seva muller i el cèsar, van desembeinar les espases i van esquarterar el cèsar i tots els seus acompanyants. Després van anar per la ciutat matant tots els qui havien anat amb el cèsar; només se'n van salvar tres que van pujar en un campanar: En Ramon Alquer, fill d'En Gisbert Alquer, cavaller de Castelló d'Empúries; un fill de cavaller de Catalunya, de nom Ramon de Tous, i Bernat de Roudor, de Llobregat. Aquests van ser combatuts al campanar, però van resistir tant, que el fill de l'emperador va dir que era una llàstima que morissin, i els va salvar la vida. Només se'n van escapar aquests tres. (Citem segons d'edició de Coia Cabré, publicada a l'Editorial Teide, col·lecció "Tria de Clàssics", Barcelona, 1992)