Preparació de nitrocel·lulosa

Menú Principal

Escola d´Estiu - 92 "Jaume Miret"



Com fer-ho?
 

En realitat s´hauria d´anomenar nitrat de cel.lulosa doncs hi ha grups nitrat i no grups nitro.

En un vas de precipitats de 250 cm3, s´hi afegeixen 20 cm3 d´àcid nítric i 40 cm3 d´àcid sulfuric (concentrats), es remena amb una vareta i s´hi submergeix 2 g de coto fluix. Després de 20 minuts, s´aboca el contingut del vas en un embut i es renta la nitrocel·lulosa a raig d´aixeta durant mitja hora. Es prem amb les mans, després amb paper de filtre i es deixa assecar a l´estufa a 60-70 ºC. (També es pot deixar assecar a temperatura ambient però no cremarà tant ràpid).

La nitrocel·lulosa ha de cremar ràpidament sense deixar residu. Si no es així es pot tornar a nitrar.

Una vegada s´hagi comprovat que crema bé es pot provar d´encendre-la sobre la mà.

(Protocol  Nº 399 del CDEC elaborat per Lluís Nadal Balandras)

 

Seguretat i residus.
 

L´us d´ulleres de seguretat és obligatori sempre que s´estigui al laboratori.

Els àcids sulfúric i nítric són corrosius: provoquen cremades i irriten les vies respiratòries. En cas de produïr-se corrosions a la pell cal tallar al més ràpid possible la roba xopa d´àcid i rentar amb força aigua corrent la zona afectada. Es neutralitza l´acidesa amb bicarbonat de sodi durant 15-20 minuts, és treu l´excès de pasta formada, s´asseca i es cobreix la part afectada amb liniment òleo-calcari o un de semblant.

En cas de produir-se corrosions als ulls com més aviat es renti l´ull, menys greu serà el dany produït. Renteu amdós ulls amb força aigua corrent com a mínim en un rentaulls, i si no n´hi ha en un flascò rentaulls. Cal rebre assistència mèdica per petita que sigui la lesió.

Cal treballar sempre que sigui possible en vitrines extractores a fi i efecte de no inhalar vapors de NO2.

Cal neutralitzar els residus amb bicarbonat de sodi abans de llençar-los per l´aigüera.