Dalí i la ciència del segle XX:

Salvador Dalí era un home de molts interessos i un d'ells era el món científic. A la seva biblioteca tenia molts llibres sobre diferents temes i àrees científiques: física, mecànica quàntica, origen de la vida, evolució, matemàtica,...

Salvador Dalí, amb el seu estil cracterístic escriu a l'octubre de 1979:
" En aquests darrers cinc anys he llegit tants llibres de ciències, que no només no comprenc, però que comprenc quasi bé sempre, per no dir sempre.."

Dins la seva obra va anar plasmant els grans esdeveniments científics del segleXX que més el van interessar; de vegades, fins i tot pintava consultant els científics.
En una primera etapa, als anys 30, els seu interés se centra en les dobles imatges i les il·lusions òptiques. Als 40, s'interessa per la teoria quàntica de Planck i el 1945, com a consequència de l'explossió atòmica d'Hiroshima, comença el període nuclear o atòmic de la seva obra. Poc abans dels 50 centra el seu interès en l'estudi de les proporcions i per fer les seves obres du a terme un extraordinàri desevolupament matemàtic. Ja a la dècada dels 50, comença la pintura cospuscular, influït per les teories atòmiques i desembocarà en la mística nuclear.

Va mantenir aquest interés per la ciència fins el dia de la seva mort. El 1985, estant Dalí ja molt delicat, es va celebrar al Teatre-Museu Dalí un simposi amb el títol "Cultura i ciència: determinisme i llibertat". Dalí va seguir atentament els debats a través d'un equip de vídeo instal·lat a la seva habitació de la Torre Galatea.

Quan un periodista li va preguntar per què tenia tant d'interés per la ciència, Dalí va respondre:
"Perquè els artistes no m'interessen quasi gens. Crec que els artistes haurien de tenir nocions científiques per caminar sobre un altre terreny, que és el de la unitat"