Inici 3r ESO 4t ESO 1r BAT 2n BAT Informació
Determinació de la concentració de plom d'una aigua de riu

El plom és un tòxic molt perillós per als ogranismes vius.
La EPA (agencia de protección del medio ambiente USA) permet una concentració màxima de plom en l'aigua potable de
15 µg/L  (15·10-6 g/L). L'Organització Mundial de la Salut recomana reduir-lo a 10 µg/L tot i que s'intenta que aquesta concentració sigui en el futur 0 g/L.

OBJECTIU:

Tenim una mostra de 250 mL d'una aigua que hem agafat d'un riu on suposadament hi ha hagut un vessament incontrolat i volem saber quina és la concentració de plom en aquella aigua i determinar si supera els límits permesos.
(suposem que el vertit és nitrat de plom (II) Pb(NO3)2 )

PROCEDIMENT:

1) Preparem 70 mL d'una solució 0,174M de KI
Mètode per preparar una solució de solut sòlid en aigua. Veure vídeo:
http://www.youtube.com/iesvilaseca?gl=ES&hl=es#p/c/05461FFAB643C399/7/AlZA38LfQjM

Per conèixer la quantitat de plom present en l'aigua el farem precipitar en forma de PbI2 fent reaccionar el Pb(NO3)2 amb KI segons la reacció:
Pb(NO3)2 (aq)           +            2 KI (aq)          -->            PbI2 (s)           +            2 KNO3 (aq)
            El PbI2 dóna un precipitat de color groc intens

2) Prenem 30 mL de la mostra de l'aigua i la vertim en un vas de precipitats

3) Afegim lentament els  70 mL de la solució 0,174M de KI que hem preparat en el pas 1). Sobre els 30 mL de la mostra de l'aigua. Al final ens podem ajudar d'un comptagotes per observar millor si apareix precipitat quan afegim el KI
Observem si ha precipitat tot el plom. Això succeix quan en afegir el KI hi ha un moment en que ja no apareix més precipitat groc, la qual cosa vol dir que tot el plom present als 30 mL ja ha precipitat.

3) Preparem un embut amb paper de filtre i separem el precipitat groc per filtració.

Mètode per preparar un paper de filtre Veure vídeo:
http://www.youtube.com/iesvilaseca?gl=ES&hl=es#p/c/05461FFAB643C399/12/dU-4DL4Mg2w

Procediment per fer una filtració. Veure vídeo (a partir de t= 1:30min)
http://www.youtube.com/iesvilaseca?gl=ES&hl=es#p/c/05461FFAB643C399/11/4kgziaKep7s

4) Portem el precipitat sobre el paper de filtre a una estufa per assecar-lo.
El deixarem un dia.

5) Un cop sec pesem el precipitat groc de PbI2 i fem els càlculs per determinar quina era la concentració de Pb en l'aigua de la mostra.
Supera els límits permesos?

Cuáles son los efectos en la salud que produce el plomo en el agua?

El cuerpo humano contiene aproximadamente 120 mg de plomo. Alrededor del 10-20% del plomo es absorbido por los intestinos. Los síntomas de la exposición al plomo incluyen cólicos, pigmentación de la piel y parálisis. Generalmente los efectos del envenenamiento por plomo son neurológicos o teratógenos. El plomo orgánico causa necrosis de neuronas. El plomo inorgánico crea degeneración axónica. Ambas especies de plomo causan edema cerebral y congestión. Los compuestos orgánicos del plomo se absorben rápidamente y por lo tanto suponen un mayor riesgo. Los compuestos orgánicos del plomo pueden ser cancerígenos. Las mujeres son generalmente más susceptibles al envenenamiento que los hombres. El plomo causa alteraciones menstruales, infertilidad y aumenta el riesgo de aborto. Los fetos son más susceptibles al envenenamiento por plomo que las madres, e incluso los fetos protegen a la madre del envenenamiento por plomo. En tiempos pasados el plomo se aplicaba como medida del control de la natalidad, por ejemplo como espermicida y para inducir el aborto.

Los niños absorben mayores cantidades de plomo por unidad de masa corporal que los adultos (hasta un 40%). Por lo tanto los niños son generalmente más susceptibles al envenenamiento por plomo que los adultos. Los síntomas incluyen inferiores CI, cambios de comportamiento y desorden en la concentración. El plomo se acumula en los tejidos, el tipo más severo de envenenamiento causa encefalopatía. La toxicidad del plomo tiene lugar cuando los iones de plomo reaccionan con grupos tiol en proteínas, como enzimas, y éstas se quedan activadas. Además el plomo puede interaccionar con otros iones metálicos.

Read more: http://www.lenntech.es/plomo-y-agua.htm#ixzz0l08PPZyv