Inici 3r ESO 4t ESO 1r BAT 2n BAT Informació
Continguts de la Química de Batxillerat d'acord amb el decret DECRET 142/2008, de 15 de juliol,
2n BAT
2. Els canvis d'energia en les reaccions químiques
Introducció

En els canvis d'energia en les reaccions químiques es tracta dels aspectes energètics de les transformacions químiques i de la seva utilització per satisfer les necessitats energètiques de la societat.
S'aborda l'estudi del primer principi de la termodinàmica i s'introdueixen els conceptes d'energia i d'entalpia de reacció, d'entalpia d'enllaç i d'entalpia reticular.
L'aplicació de la llei de Hess permet calcular entalpies de reacció que no poden determinar-se experimentalment a través de les entalpies de reaccions, que constitueixen un altre camí per arribar als mateixos productes.

Desenvolupament

Valoració de la importància de l'aspecte energètic de les reaccions químiques, en particular, de les reaccions de combustió de compostos orgànics.

Elaboració del concepte d'energia interna d'una substància a escala microscòpica.
Definició d'entalpia d'una substància. Determinació experimental de la calor d'una reacció i interpretació com a variació d'energia interna o d'entalpia.
Relació entre l'energia i l'entalpia d'una reacció.

Establiment de la llei de Hess.
Visualització de l'entalpia d'una reacció mitjançant un diagrama d'entalpies i càlcul a partir de les entalpies de formació dels compostos que hi intervenen.

Elaboració del concepte d'entalpia d'enllaç.
Consideració dels factors dels quals depèn la fortalesa de l'enllaç: longitud, polaritat i caràcter simple, doble o triple de l'enllaç.
Predicció qualitativa del caràcter exotèrmic o endotèrmic d'una reacció i estimació quantitativa de l'entalpia d'una reacció a partir de les entalpies d'enllaç.

Elaboració del concepte d'entalpia reticular en relació amb el model electrostàtic de sòlid iònic.
Determinació de l'entalpia reticular d'un compost iònic binari a partir de les entalpies de formació, d'atomització i d'ionització dels seus elements