Inici 3r ESO 4t ESO 1r BAT 2n BAT Informació

07 Teoria cineticomolecular

                                                                                              07 cineticomolecular.doc

IES Vila-seca                                  ESO                                                                      Química

Tema 2. Teoria cineticomolecular.  Qüestions

 .1) De quina part de la natura vol donar una explicació científica la teoria cineticomolecular?

 .2) La teoria cineticomolecular diu que la matèria està composada per partícules. Partícules és el nom general per referir-nos als àtoms i a les molècules. Així és el mateix dir : “la matèria està composada per àtoms i molècules” que dir “la matèria està composada per partícules”.

a) Busca en llibres o internet quina es la diferencia entre àtom i molècula.

b) Dibuixa un àtom d’hidrogen i un àtom d’oxigen

c) Dibuixa una molècula d’aigua (H2O)

d) Hi ha substancies que estan formades per àtoms i altres que estan formades per molècules.

Dona dos exemples de substancies formades per àtoms i dos exemples de substancies formades per molècules.

  

.3) a) Anota els quatre punts principals de la teoria cineticomolecular

b) Quin és el punt que et resulta més fàcil d’entendre?

c) Quin és el punt que et resulta més difícil d’entendre? Per què?

e) Quin és el punt que t’ha resultat més sorprenent?

 

 .4) A la pàgina 25 del llibre trobaràs uns quadres de diferents propietats dels sòlids, dels líquids i dels gasos. Al costat tens una explicació del perquè d’aquestes propietats d’acord amb la teoria cineticomolecular. A la dreta trobaràs un esquema per entendre millor l’explicació.

a) Escriu aquelles propietats  de sòlids, líquids i gasos que has entès perfectament la seva explicació d’acord amb la teoria cineticomolecular?

b)  Escriu aquelles propietats  de sòlids, líquids i gasos que no has entès del tot la seva explicació d’acord amb la teoria cineticomolecular?

c) Escriu aquelles propietats  de sòlids, líquids i gasos que no has entès res la seva explicació d’acord amb la teoria cineticomolecular? Què és el que no has entès?

 

 .5 Et donen tres vasos de precipitats. En principi sembla que tots contenen 150 mL d’aigua.

El professor et diu que un conté aigua, l’altre conté una solució d’aigua i sal (NaCl) i l’altre, una solució d’aigua i alcohol.

Tens una placa calefactora i un termòmetre. Com esbrinaries quin vas conté aigua, quin conté aigua i sal (NaCl) i quin la solució d’aigua i alcohol. Explica el procediment que faries servir.

  

.6) a) En una cartolina DIN A4 fes unes vinyetes que expliquin el procés de fusió d’un tros de gel d’acord amb a teoria cineticomolecular. Posa les diferents etapes i explica a sota de cada vinyeta que és el que passa.

b)  En una altra cartolina DIN A4 fes unes vinyetes que expliquin el procés  en que es calenta aigua, comença a bullir i passa a estat gas. d’acord amb a teoria cineticomolecular. Posa les diferents etapes i explica a sota de cada vinyeta que és el que passa.

A banda dels conceptes que tu creguis oportuns utilitza en les teves explicacions els següents conceptes:

Moviment de vibració de les partícules. Forces d’atracció de les partícules. Temperatura. Calor. Temperatura de fusió. Temperatura d’ebullició.

 .7) Mira la gràfica de la part inferior dreta de la pàgina 27 del teu llibre de text.

Per què durant la fusió i l’ebullició la temperatura es manté constant?. Explica–ho d’acord amb la teoria  cineticomolecular.