Les estacions de l'any


L'any es divideix en quatre estacions: primavera, estiu, tardor i hivern. Cada estació comença amb un equinocci o un solstici.

Els equinoccis són aquells dies de l'any en què el dia i la nit tenen la mateixa durada. Això passa aproximadament el 23 de setembre i el 20 de març.

Els solsticis són aquells dies de l'any en què la diferència entre la durada del dia i de la nit és màxima. Això passa aproximadament el 21 de juny i el 21 de setembre.

Un dels efectes que produeix la inclinació de l'eix de rotació de la Terra és que les estacions no coincideixen als dos hemisferis. Així, per exemple, ens trobem que quan a l'hemisferi nord és estiu, a l'hemisferi sud és hivern.

 

El dia 21 o 22 de desembre és el solstici d'hivern a l'hemisferi nord. Aquest dia marca el començament de l'hivern: durant aquesta època de l'any les temperatures són més fredes perquè els raigs del Sol arriben més inclinats a aquest hemisferi. El solstici d'hivern és el que té la nit més llarga de l'any, és a dir, el dia té menys hores de llum solar. La il·luminació solar augmenta uns minuts cada dia, de manera que al final de l'hivern els dies duren gairebé el mateix que les nits.

A l'hemisferi sud passa a l'inrevés que a l'hemisferi nord: el 21 de desembre és el solstici d'estiu, el dia que té més hores d'il.luminació.

 

El dia 20 o 21 de març és l'equinocci de primavera. Durant aquesta estació, els raigs del Sol arriben cada dia menys inclinats a la superfície de l'hemisferi nord i, per tant, cada dia fa més calor. L'equinocci té les mateixes hores de llum que de foscor, però a partir d'aquesta data les nits es fan cada vegada més curtes.

A l'hemisferi sud, el 20 o 21 de març comença la tardor. a partir d'aquest moment, els dies es fan cada vegada més curts en aquest hemisferi.


 
 
 

El dia 21 de juny és el solstici d'estiu a l'hemisferi nord i és el que té la nit més curta de l'any. En aquesta època els raigs del Sol són gairebé perpendiculars a la superfície terrestre i les temperatures són altes. A partir del 21 de juny les nits són cada dia més llargues. El 21 de juny és el solstici d'hivern a l'hemisferi sud.


 
 
 

El dia 22 o 23 de setembre és l'equinocci de tardor a l'hemisferi nord. Els raigs solars arriben cada dia més inclinats i comença a fer fred. A la tardor, la durada de les nits continua augmentant. A l'hemisferi sud, el 22 o 23 de setembre és l'equinocci de primavera. A partir d'aquest dia, les nits es fan cada cop més curtes.
 
 

La causa de les diferències de temperatura entre l'hivern i estiu no és pas la distància entre Terra i Sol, sinó la inclinació dels raigs solars. De fet a l'hemisferi nord és estiu quan la Terra es troba a més distància del Sol.