RESUM DEL TREBALL OBJECTE DE LA LLICÈNCIA

 

TÍTOL: PROJECTE D'ATENCIÓ EDUCATIVA PER ALUMNAT AMB NECESSITATS EDUCATIVES ESPECÍFIQUES ASSOCIADES A TRASTORNS DE LA PERSONALITAT I / O LA CONDUCTA. APRENDRE EMOCIONS / VIVINT APRENENTATGES

UNA NOVA MIRADA DES DE L'ASSESSORAMENT PSICOPEDAGÒGIC

 

AUTORIA: Adela Gallardo García

SUPERVISIÓ: Olga Adroher Boter

MODALITAT: A

 

CARACTERÍSTIQUES:

El treball “ Projecte d'atenció educativa per alumnat amb necessitats educatives específiques associades a trastorns de la personalitat i/o la conducta. Aprendre emocions/vivint aprenentatges. Una nova mirada des de l'assessorament psicopedagògic” conté 393 pàgines en les que es recullen el marc teòric treballat, la valoració de la recerca realitzada així com la memòria sobre les actuacions i els resultats obtinguts explicats amb 75 graelles, 35 gràfics i 6 il·lustracions.

S'inclou bibliografia i planes web de referència. S'adjunten annexos els qüestionaris que s'han utilitzat en l'anàlisi de la pràctica educativa i d'assessorament psicopedagògic, models A i B.

S'ha elaborat la plana web: http://www.xtec.es/~agallard/ construïda per facilitar als professionals la consulta i aprofitament d'aquest treball.

ORIENTACIÓ DEL TREBALL:

Conèixer algunes de les idees pont dels marcs teòrics psicopedagògics i de la personalitat que faciliten la comprensió de l'alumnat que presenta necessitats educatives específiques associades a trastorns de la personalitat i/o la conducta.(NEEATPC)

Presentar alguns elements per l'anàlisi de la pràctica educativa i d'assessorament psicopedagògic en relació a l'atenció educativa amb aquest alumnat.

Identificació d'alguns factors de risc i de protecció referits a les condicions personals, educatives i de l'entorn.

Propostes d'intervenció educativa i d'assessorament psicopedagògic en referència a l'alumnat amb NEEATPC.

 

TEMES O IDENTIFICADORS:

Necessitats educatives específiques associades a trastorns de la personalitat o la conducta, vincle educatiu, personalitat, factors de vulnerabilitat o de risc, factors protectors, construcció de l'aprenentatge, funció adaptativa, àmbits de desenvolupament, intervenció educativa i terapèutica, avaluació psicopedagògica, assessorament psicopedagògic.

NIVELL:

Treball adreçat als:

Professionals d'equips d'assessorament psicopedagògic-EAP.

Professors especialistes de pedagogia terapèutica i d'educació especial, professorat de pedagogia i psicologia de centres ordinaris i d'educació especial d'infantil primària i secundària .

Professionals d'unitats educatives de suport a l'educació especial: projectes educatius i terapèutics.

Als mestres i professors de centres ordinaris d'infantil primària i secundària que atenen alumnes amb necessitats educatives específiques associades a trastorns de la personalitat i/o la conducta .

RESUM:

En aquest treball ens hem plantejat estudiar què passa a l'escola amb l'alumnat que presenta malestar emocional, amb comportament desadaptatiu, que distorsiona tant el seu procés d'aprenentatge i de relacions, com la dinàmica de funcionament de la classe i del centre. Hem partit de la hipòtesi que l'educació pot promoure el desenvolupament integral de l'alumnat amb necessitats educatives específiques associades a trastorns de la personalitat i/o la conducta- NEEATPC sempre que es donin unes determinades condicions personals, educatives i de l'entorn.

Amb la finalitat d'identificar i descriure quines són algunes d'aquestes condicions educatives necessàries per a generar una vinculació educativa/emocional que enforteixi els aspectes més sans i de superació personal d'aquest alumnat , en aquest treball de recerca s'han:

•  Recollit entre els diferents marcs teòrics psicopedagògics, de la personalitat i de l'ecologia del desenvolupament humà estudiat, s'han descrit següents idees pont que facilitin la comprensió de l'objecte d'estudi: construcció (personalitat i aprenentatge) funció adaptativa i ambients de desenvolupament.

•  Analitzat la pràctica d'assessorament psicopedagògic i educativa amb l'elaboració i anàlisi d'un qüestionari per a mestres, professors de centres ordinaris i d'educació especial i per d'altres professionals que atenen alumnat amb NEEATCP i l'estudi de dos casos d'alumnes amb NEEATPC.

•  Dissenyat un qüestionari en el qual s'han considerat els trastorns psicològics i/o educatius com el producte de l'evolució d'un procés de vida d'un alumne amb les seves característiques genètiques/biològiques que inclouen les competències o capacitats i la vulnerabilitat o feblesa en uns contextos i entorns concrets:

•  S'han pogut identificar i descriure els següents factors de risc i de protecció: 22 factors de risc i 10 factors protectors referits a les condicions personals de l'alumnat, 11 factors de risc i 7 factors protectors referits a l'entorn escolar i sociofamiliar .

•  S'han considerat els elements d'acció educativa o terapèutica com aquells que desenvolupen les competències, els aspectes més sans i positius dels nens i joves de manera que esdevenen factors protectors pels alumnes, dels que s'han pogut identificar 14 actuacions educatives que esdevenen factors protectors i 11 actuacions d'assessorament psicopedagògic efectives que generes factors protectors, així com s'han pogut identificar 5 tipus d'intervencions dels serveis de salut mental que considerats efectius generen factors protectors.

En conseqüència s'han elaborat:

*Unes propostes orientatives pels centres educatius per l'elaboració de projectes per l'atenció educativa de l'alumnat amb NEEATPC, a partir de la comprensió de la situació de l'alumne i del context concret, identificant els factors de risc i dels factors de protecció. Inclouen orientacions pedagògiques, metodologies i estratègies per a que la vinculació educativa que promogui factors protectors.

*Algunes propostes per l'assessorament psicopedagògic en projectes educatius ordinaris i específics en els quals el potencial de l'educació esdevingui una eina de superació i resiliència en l'alumnat amb NEEATCP, que s'inclouen una graella d'observació i recollida d'informació per l'avaluació psicopedagògica d'aquest alumnat així com una relació d'objectius educatius en relacionats amb diferents patrons de la personalitat a tenir present en les propostes d'intervenció.