SANT JORDI,

UNA ROSA I UN LLIBRE

Una Caça del tresor basada en Internet
Activitat creada per:
Àlex Gimeno
Per a 1r i 2n d'ESO

Introducció | Preguntes | La gran pregunta | Recursos d'Internet


Introducció 

Ja som ben a prop de celebrar una de les diades culturals més importants de l'any per a tota la societat catalana. Durant la diada del Sant Jordi celebrem, no només l'onomàstica de tots els que tenen aquest nom, sinó que a més a més és el dia del llibre i de l'expressió del sentiment amorós. Però, què hi ha darrere de tot això? Per què el 23 d'abril celebrem el dia del llibre? Per quin motiu regalem una rosa a la nostra enamorada? Per què ho relacionem amb Sant Jordi? Qui era aquest cavaller? Déu n'hi do les preguntes que ens podem fer! Amb aquesta caça del tresor coneixereu qui hi havia darrere la figura de Sant Jordi, esbrinareu per què aquest dia ha esdevingut el dia del llibre i de la rosa.

Contesteu les preguntes del següent apartat tot fent servir el llistat d'enllaços que trobareu a la secció de Recursos d'internet. En acabat penseu una mica en tot el que heu descobert i arrisqueu-vos a contestar La Gran Pregunta. Ànims i recordeu que la lectura és tota una aventura!!!

Per realitzar aquesta activitat obriu un document word on donareu resposta a totes les preguntes d'aquesta caça.

 


Preguntes

  1. Qui era, en veritat, Sant Jordi? D'on era originari? On se situen les seves gestes? Segons la tradició catalana, però, on es van esdevenir les seves heroicitats?

  2. Per quin motiu històric Sant Jordi és el patró dels cavallers, segons el costumari català?

  3. Per quin motiu va esdevenir Sant Jordi un símbol de catalanitat al segle XIX?

  4. Quin és l'origen etimològic del nom de Jordi?

  5. Quins altres països europeus tenen a Sant Jordi com a patró, de la mateixa manera que ho és a Catalunya? I a arreu del món?

  6. Quin és l'origen històric de la celebració festiva del 23 d'abril, en què es regalen roses i llibres?

  7. D'on ve la tradició de regalar una rosa a l'enamorada?

  8. Quines característiques simbòliques tenim presents en la rosa de Sant Jordi?

  9. Sabries dir quines són les tradicions gastronòmiques del dia de Sant Jordi?

  10. La tradició ha fet que Sant Jordi esdevingui un mite fins i tot en la fraseologia popular. A veure si ets capaç de fer un recull de frases fetes, refranys o dites relacionades amb aquest personatge.

 


La gran pregunta

Déu n'hi do el que deus haver après de la figura de Sant Jordi!!! Quin personatge, eh? Qui ens hauria de dir que la història i la tradició ens donarien una de les jornades més emblemàtiques del calendari anual.

Tot i això hauríem d'anar més enllà. Fixa't que fins ara, segurament, que cadascun de nosaltres coneixia només la llegenda de Sant Jordi a partir del material que ens ha proporcionat el folklore popular. Però, què és una llegenda? I què entenem per folklore? Una llegenda és una narració popular d'esdeveniments sovint amb un fons real però desenrotllat i transformat per la tradició. Pel concepte de folklore entenem el conjunt de tradicions, de creences, de llegendes i dites populars.

Tenint en compte aquesta informació intentem reflexionar, pensar i donar resposta a aquestes qüestions:

1. Si consultes l'apartat Recursos d'internet, veuràs que hi ha algunes pàgines que ens ofereixen com a lectura la llegenda de Sant Jordi. De ben segur que totes no són idèntiques, hi haurà algun petit element que varia o modifica lleugerament la història. Per què creus que això és així?

2. També, consultant els Recursos d'internet, hauràs vist que hi ha una pàgina que ens presenta una llegenda forana, d'una cultura molt allunyada a la nostra, però que fàcilment podem vincular amb la nostra llegenda popular. Què ens demostra això? Com pot ser que cultures tan diferents tinguin històries populars molt similars?

3. I per a tu, què és més important del dia de Sant Jordi: l'element amorós o l'aspecte cultural? Per què?Recursos d'Internet

Consulta les següents adreces web per donar resposta a les 10 qüestions d'aquesta caça.

Recorda, però, que per donar resposta a La Gran Pregunta has de partir de la teva reflexió i opinió personals.

Pàgines de referència: Clicant en cada rosa aniràs a parar a una pàgina que et permetrà conèixer més la figura de Sant Jordi i la celebració de la seva festivitat.

 

ENLLAÇ 1
ENLLAÇ 2
ENLLAÇ 3
ENLLAÇ 4
ENLLAÇ 5
ENLLAÇ 6
ENLLAÇ 7
ENLLAÇ 8
ENLLAÇ 9
ENLLAÇ 10