ÍNDEX

Títol

Característiques dels éssers vius

Citologia

Composició química dels éssers vius

Fòssils vivents

Fotografies

Genètica i Evolució

La columna de Winogradsky  

La Fotosíntesi

Les parts de la cèl·lula

L'energia i els sistemes vivents

Naturaleza y estructura de los Virus

Per què els boscos de Cardedeu són com són?

Principis unificadors de la biologia


 

La biologia és la ciència que estudia els éssers vius i els processos vitals. El mot fou introduït el 1802 simultàniament per Lamarck i per Ludolf Christian Treviranus. Com altres mots, biologia prové del grec, de bios vida i de logos tractat.
 

Tots els éssers vius presenten unes característiques comunes, quant a la seva composició química i funcions bàsiques (Principis unificadors de la biologia). Estan constituïts per una o més unitats vitals que anomenem cèl·lules (Citologia).

Les cèl·lules obeeixen les lleis de la química (Composició química dels éssers vius) i de la física i requereixen energia, que obtenen bé de la llum del Sol, bé de les molècules d'aliment. Al mateix temps, totes les cèl·lules produeixen trifosfat d'adenosina (ATP), molècula d'alta energia, necessària per a aquelles reaccions que en requereixen elevades dosis. També contenen sistemes de replicació basats en les molècules DNA i RNA, sense les quals, ni la reproducció, ni el creixement serien possibles (Genètica i Evolució).

Una característica de tots els sistemes vius és l'autopoesi, la capacitat d'autoreplicar-se i d'automantenir-se.



  

 Darrera actualització 24.01.2011  

Tornar a la pàgina principal