Títol

Cardedeu






Cardedeu 2






Cardedeu 3

L’any 1 994 l’empresa Minuartia Estudis Ambientals, S.L. elaborà, per encàrrec de l’Ajuntament, la Diagnosi Ambiental del municipi de Cardedeu, en la qual, d’alguna manera, es deia l’estat de la salut del medi ambient a Cardedeu. L'any 1997, l'Ajuntament de Cardedeu ratificà la seva adhesió a la Carta d'Aalborg, i seguidament sol·licità la col·laboració de la Diputació de Barcelona, que és l'organisme que impulsa les Agendes 21 Locals en l'àmbit municipal. Es demanà a Minuarta que actualitzés la Diagnosi i que presentés una proposta de Pla d’Acció Ambiental, el document a partir del qual, i amb l’aportació dels ciutadans i ciutadanes de Cardedeu, s’ha de fer l’Agenda 21.

Avui ja disposem d'aquest document, "l'Actualització de la Diagnosi Ambiental i Proposta del Pla d'Acció Ambiental del Municipi de Cardedeu" que pot ser consultada per tothom a la Biblioteca Pública "Marc de Vilalba". Què hi trobarem?

- Una descripció de l'estat ambiental del municipi,
- Una actualització de la diagnosi, indicant els problemes que hi ha
 les tendències
contràries   al desenvolupament sostenible,
- Una proposta de Pla d'Acció Ambiental, un seguit d'actuacions
que permetin assolir que el
desenvolupament de Cardedeu es faci
seguint criteris de sostenibilitat.
Però no acaba aquí aquest llarg procés. El desenvolupament sostenible no és un objectiu que es pugui aconseguir a curt termini, i no hi arribarem si no comencem a caminar tots junts en aquesta direcció, és per això que l'elaboració definitiva del Pla d'Acció s'ha de fer mitjançant un procés participatiu que inclogui tots els sectors de la comunitat. L'objectiu és, doncs, construir un consens sobre la visió del futur del nostre poble, els objectius i les actuacions per assolir-los. Si no hi ha un consens majoritàriament acceptat (un projecte compartit), difícilment les actuacions proposades per al poble s'aplicaran amb èxit. En aquest sentit, és essencial donar pes i cos a la representació ciutadana.

Per això es van fer vuit reunions o Fòrums Ambientals per parlar de les diverses línies estratègiques. El Fòrum Ambiental era concebut com un espai de debat i una eina de participació amb l'objectiu de consensuar el Pla d'Acció Ambiental per Cardedeu. En cada fòrum hi eren representats els interessos del conjunt de la comunitat; és a dir, representants dels partits polítics, sindicats, entitats relacionades amb el medi ambient, empresaris, pagesos, associacions de veïns, associacions de consumidors, experts en medi ambient, tècnics municipals, etc., així com les aportacions de la ciutadania en general.

Una vegada celebrats els fòrums i consensuat el Pla d'Acció, i aprovats pel ple de l'Ajuntament, l'Agenda 21 Local és un fet. A partir d'ara si seguim les indicacions de l’Agenda 21, haurem col·laborat a fer un Món Pròsper, un Món Just, un Món Habitable, un Món Fèrtil, un Món Compartit, un Món Net i, en definitiva, que un Món de les Persones, sigui cada cop més una realitat propera.


Torna a sostenibilitat