Coses de Cardedeu  Cardedeu
     


Com era Cardedeu fa 200 anys

Estació vella

Fotografies

Per què els boscos de Cardedeu són com són?

 

 

Cardedeu, amb un terme municipal petit 12.89 km2, comptava, a finals del 2009, amb 16 897 habitants. La taxa de creixement anual acumulativa de la població entre 2001-2006 va ser del 5.35%, i la població estrangera, al seu torn, representava el 2006 el 7.62%.

El fort creixement urbanístic i d’habitants experimentat recentment s’ha vist deturat amb la crisi econòmica. Els municipis que l’envolten, particularment Llinars, Sant Antoni de Vilamajor i Sant Pere de Vilamajor comptem amb urbanitzacions gairebé al límit del seu terme municipal fet que genera una forta demanda parasitària de serveis. La població disseminada de Les Franqueses del Vallès (Corró), propera al municipi, també produeix el mateix fenomen.

La població de Cardedeu és relativament jove com a conseqüència del  creixement urbanístic que ha provocat, en part, aquest rejoveniment, per l’augment de població en edat reproductora.

Les feines que realitzen els cardedeuencs i cardedeuenques, la major part fora del municipi, estan repartides, gairebé per igual entre feines dels sectors secundari i terciari, i feines corresponents a tècnics qualificats. L’ocupació femenina és inferior a la masculina però proporcionalment repartida en els mateixos sectors que els homes. La taxa d’atur, que a març del 2007 era del 8.23%, 5.23% en els homes i 12.22% en les dones, ha augmentat considerablement.

Un dels punts forts de la vila de Cardedeu és la vida associativa. Les diverses associacions ofereixen un ventall de possibilitats que es reflecteix en la vida cultural del municipi. Espais com l’Esbarjo, el Museu-Arxiu Tomàs Balvey, la Biblioteca Marc de Vilalba, la Sala Sarau, el Centre Cultural o la Tèxtil Rase, fan possible les manifestacions culturals de tot nivell. No es pot oblidar RTVCardedeu que com a primera televisió local de l’Estat espanyol segueix oferint la formació en mitjans audiovisuals als joves que així ho desitgen.


Mapa


Cardedeu fa 200 anys

Francisco de Zamora escrivia el 29 de desembre de 1786:
...

Día 29

Salimos de Mataró para ir a Cardedeu, pasando por el pueblo de Argentona...

Llegamos a Cardedeu, que es una villa situada en una llanura bastante agradable, y con agua con que se fecundan sus cercanías. El pueblo parece que está acomodado, porque a más de los frutos, del trigo, etc., se dedican a criar y engordar cerdos que venden para el abasto de Barcelona. A este fin, siembran anualmente prados artificiales de algunas raíces y hierbas, pero especialmente rábanos y nabos de buey, que adquieren una magnitud extraordinaria, los cuales, picados y cocidos, los dan a los cerdos y también a los bueyes, de cuyos animales vi algunos pares excelentes.
Conservan muy buenos bosques en las mismas cercanías del pueblo, que pertenecen a los labradores que hay en él.

Día 30

Salimos de Cardedeu para ir al pueblo de Llisá de Mun...
...

Francisco de Zamora: Diario de los Viajes hechos en Cataluña. Barcelona: Ed. Curial, 1973.

Francisco de Zamora (Villanueva de la Jara, Cuenca, Castilla-La Mancha  1757-1812), funcionari judicial destinat a Barcelona, realitzà funcions similars als actuals serveis d'intel.ligència, per detectar l'entrada de propaganda dels revolucionaris francesos. Visqué uns anys a Barcelona i del 1785 al 1790 recorregué el Principat de Catalunya sembla que per informar el govern, de Carlos III, sobre la situació econòmica del país.  

 

Torna a la pàgina principal