Titol


Article 1. Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets.
Són donats de raó i de consciència, i els cal mantenir-se entre ells amb esperit de fraternitat. (Declaració Universal dels Drets Humans aprovada per l’ONU a l’Assemblea General del 10/12/1948)

                                                       
Diversos

Som de tota mena de mides i de formes,

grans, petits o mitjans

Pells

Tenim la pell de colors diferents
Ulls

Tenim els ulls de colors diferents
Nassos

Tenim el nas de formes diferents
Orelles

Tenim les orelles de formes diferents

Hi ha moltes diferències entre els éssers vius . Els humans som individus d’una mateixa espècie, d'edats diverses, i diferents en pes, alçada, color del cabell, ulls, etc., és a dir, hi ha variabilitat entre nosaltres; això també passa en les plantes i els animals de la mateixa espècie.

La variabilitat dels éssers vius és produïda pels gens, per l'ambient o per una combinació d'ambdós factors. Les variacions causades pels gens, es poden transmetre als descendents, en canvi, les originades per l'ambient, no.

Les diferències entre els individus de la mateixa espècie constitueixen el que s'anomena variabilitat intraespecífica.


Contínua
Discontinua









Dibuixos del llibre GENT
escrit i il·lustrat per
Peter Spier.
Barcelona, Ed.
Lumen, 1987.
Els gràfics construïts són de dos tipus diferents, els que expressen variacions de tipus continu com són l'alçada o el pes i els que marquen caràcters de tipus discontinu com és el grup sanguini, el factor Rh o la capacitat d'enrotllar la llengua.

Les variacions contínues són controlades per gens i poden estar influïdes per l'ambient, el gràfic mostra una corba de distribució normal amb les categories distribuïdes entre dos marges extrems. En les variacions discontínues no hi ha la influència de l'ambient i el gràfic no mostra una distribució normal ja que les persones es distribueixen en categories molt ben definides.

Torna a sostenibilitat