EL SECTOR PRIMARI A SANT FELIU DE BUIXALLEU


Introducció

En el meu poble, Gaserans, al terme municipal de Sant Feliu de Buixalleu, quasi tot són camps i horts.

El tipus de agricultura que més es fa és el raïm, el blat i l'ordi. També hi ha molts camps plantats d'alzines sureres, pollancres o plataners. Molts pagesos tenen el seu petit hort on 

cultiven enciams, tomàquets, fesols, patates, bròquils, bledes... Del tomàquet, al cap d'un temps, en fan conserva.

Als pobles propers també hi ha bastant agricultura, com per exemple a Massanes, que té molts camps de poies (pollancres, Populus nigra), alzines sureres... i també camps d'autoconsum d'hortalisses. Però en canvi n'hi ha d'altres que no en tenen gaire, com es el cas de Hostalric, que per causa de la seva industrialització i formació de polígons s'ha anat perdent.

Els meus avis, han viscut sempre de l'agricultura des que van venir a viure aquí. Tenen el seu hort al costat de casa i molts camps de poies i de ceps. El camp de ceps és de la seva propietat i el conreen ells mateixos. A vegades els meus pares, els meus tiets, els meus cosins, jo i el meu germà... els ajudem, sobretot quan s'ha de tallar el raïm i fer el vi.

Procés del vi

Analitzaré aquí el procés del vi tal com es fa a casa dels meus avis. Quan el raïm comença a sortir, quan està florint, s'hi ha de tirar sofre per tota la planta, que quedi ben plena. Al cap d'un temps, quan el raïm ja està més o menys format, s'ha de ensulfatar tres vegades a la setmana fins que és temps de verema. A finals de setembre o principis d'octubre, es talla i es posa en unes samals per a poder-lo portar fins a la màquina que el tritura. 

La màquina té dos corrons junts, que al passar el raïm l'aixafen. Un cop s'ha triturat, el posem dins d'un dipòsit que té una aixeta amb un filtre fet d'esparreguera, i per allà traiem el vi. Després, algú es descalça i entra al dipòsit perquè el raïm no s'embussi. Quan ja no es pot treure més suc, amb unes galledes es treuen les pellofes sobrants del raïm i es posen dins d'una estructura cilíndrica de fusta que té unes escletxes per tot el seu contorn. Per a poder premsar, fem servir una rodona gruixuda de ferro que està sobre aquella estructura, i movent un pal de dreta a esquerra fa que baixi la rodona cap avall, premsi el raïm, surti més vi per les escletxes i vagi a parar en un altre dipòsit. Cada hora es mou el pal, fins que es veu que el raïm ja no dona per més. A casa dels meus avis, les pellofes del raïm es llencen, però en altre llocs en fa orujo, que és un licor.

Alguns dies abans s'han de haver rentat les botes on hi posarem el vi i haver-les cremat amb un sufrí. Això del sufrí serveix per saber si aquella bota és agra, és a dir, si quan hi posem el vi, aquest es tornarà agre. Per saber-ho es fa això: es lliga un filferro a dalt d'un pal pla i llarg que deixa anar sofre. El pal s'encén i es posa dins de la bota, deixant el filferro fora. Es tapa la bota amb un tap. Si en el moment que es posa, el pal s'apaga, vol dir que la bota és agra i en canvi si no s'apaga vol dir que està bé.

Quan arriba el moment de fer el vi, es pot fer de dos tipus: vi dolç de postres o vi usual per beure. Vi dolç: es bull en una olla a la meitat i després es posa en olles petites; aquest vi es fa servir per beure després dels postres. Vi usual: es posa directament a la bóta, mitjançant una mànega. Es el que es fa servir per beure; durant el dinar, al sopar... Al cap de 6 mesos, al març, el vi s'embotella. Per a poder embotellar-lo, ha de ser lluna vella de març i s'ha de fer servir ampolles de cava, doncs les altres es trenquen. Es posa el vi dins de les ampolles i amb una màquina es tapa amb un tap de suro. Després es posa l'ampolla boca avall en un paler.

Blat, ordi, blat de moro

El blat és molt típic, també, del meu poble. Es planta a finals de novembre i es bat a ple juliol. Per batre'l, es sega amb una màquina que per un costat deixa anar la palla i per l'altre treu les granes de blat. Amb la palla es fan bales, que després seran pel bestiar. També es típic l'ordi, que es fa servir per pinso pel bestiar. 

Fa temps, el blat de moro també es feia molt; primer el tallaven i després es treien les fusades ( les panotxes). Després amb una màquina es desgranaven. Si es treia sencer servia per alimentar les gallines, però per als polls s'havia de picar. El blat de moro ara també es cultiva, però es fan servir moltes més màquines i és molt més complex.

El foc de 1984

L'any 1984 va arribar un foc aquí, a Sant Feliu, que venia de Gualba, va travessar Breda, va arribar fins aquí i l'endema va continuar cap a Massanes. Aquest foc va produir moltes destrosses entre els pagesos. De Gaserans es van cremar més de la meitat dels boscos, que van haver de ser tallats i tornats a plantar. La gent que va patir destrosses va tenir una ajuda de la Generalitat, que després havia d'anar tornant de mica en mica.

El meu avi va ser un dels pagesos que va patir més destrosses ja que se li va cremar la casa del costat on hi havia bicicletes, eines diverses, el porxo on hi tenia el tractor, la llenya, etc.; i també una part de la granja. Sort van tenir que la Generalitat els fes un préstec.

Al cap d'uns 20 anys tots els boscos, totes les cases destrossades ... han tornat a la normalitat; es van retornar els préstecs i tot va quedar tal com estava.

La ramaderia

Sant Feliu no és un poble on hi hagi molta ramaderia. Si contem les granges que hi ha, concretament  a Gaserans , tres són de vedells (ramaderia bovina) i una de porcs ( ramaderia porcina). També hi ha molts galliners, basses amb ànecs i gent que té molts conills.

Conec a un home ... que té una granja i viu d'ella. Aquella granja va de generació en generació, ja que és de la família. No té treballadors, només té un home que el ve a ajudar quan té molta feina i sense cobrar res, ja que es fan favors entre les granges, mútuament. La granja disposa de màquines per munyir. Hi ha com un lloc de la granja una mica apartat on hi ha la màquina que treu la llet de la vaca; l'animal no es mou, ja que se sent alleugerit. Aquesta llet va amb uns tubs cap a un dipòsit on es conserva fresca. A mesura que es va omplint el dipòsit, la llet va marxant cap a una caldera on s'escalfa. Quan ja ha fet tot aquest procés la guarden en unes grans ampolles.

Amb aquesta llet poden fer diverses coses, a més de veure-la: fermentar-la i fer formatges, fer iogurts... La dona de la granja fa iogurts molt bons; són naturals i els ven a 3 € el pack de 4 iogurts.

Vaig anar a la granja i vaig fer algunes preguntes. L'home em va poder explicar alguna cosa, com això de munyir amb la màquina. També vaig poder averiguar el que valia una vaca quan la compraven: una vaca que dóna llet val entre 850 € i 910 € i una que no dóna llet, que només la volen per la seva carn, val entre 300 € i 350 €. Cada matí passa un camió a recollir la llet i se l'emporta cap a la central. Totes les granges del poble venen la seva llet al mateix comerciant.

A Grions hi ha un altre home ... que té molt camps i una granja. Té una carnisseria pròpia i un escorxador per portar la carn en condicions. O sigui que la carn que porta a la botiga és de la seva pròpia granja. Té una granja molt gran, amb vedells per a carn, estabulats. Per a poder portar la carn de la granja a la botiga té uns peons que l'ajuden.

A més de ramaderia, ovina i porcina, també hi ha molta gent que té pollastres, ànecs, conills... Alguns pagès va a vendre les gallines al mercat, o els conills, i d'altres pagesos els guarden per a ells. Quan arriba el moment els maten, els desplomen tenen plomes i els congelen. Això ho fa la meva avia.

El suro

A Gaserans hi ha bastants camps d'alzines sureres. He fet un qüestionari a un home que té una muntanya d'alzines darrera de l'església de Gaserans. El seu camp mesura 25 Ha més o menys, encara que aquest és només un dels molts camps que té. Tots són de la seva propietat i no hi té cap jornaler. L'alzina surera és un arbre que no requereix cap cura especial; l'únic que s'ha de fer es anar-la regant de tant en tant. Des que una alzina es planta fins que pugui produir suro tarda uns 40 o 50 anys, depèn del tipus d'alzina. Quan ja ha produït suro per primera vegada, cada 14 o 15 anys s'ha d'anar tallant per treure-hi més suro. Quan arriba el moment de tallar el suro, aquest propietari contracta una empresa, però sense pagar-li res: ja que el suro que té ell no és de bona qualitat, deixa que s'emportin tot el suro recollit a canvi de que li tallin.

Per tallar el suro es fan incisions verticals i horitzontals, tot procurant de no tocar l'escorça de l'arbre, perquè sinó després tardarà més anys en fer suro, ja que tindrà que renovar-la. Quan han tret el suro de la part de baix (ja que és la més vella), fumiguen l'arbre amb un líquid que porta un fong que mata tot lo dolent. Després de fumigar-lo, anoten l'any en què han tallat per saber quan l'han de tornar a tallar. Al cap de 3 anys més o menys, es talla a la part de dalt. Una alzina surera necessita tenir tot el seu voltant ben net, per això cada setmana hi van el propietari i els seu germà a netejar-ho. Utilitzen unes màquines que aspiren tota la porqueria i fulles. En algun cas també hi ha brutícia deixada pels "pixapins". Al costat d'una alzina surera no hi pot haver pins, perquè li agafen tota la humitat i l'alzina en necessita molta. És un arbre que dóna bastant profit, és a dir, que qui viu dels beneficis del suro podrà anar visquent bé.

La fusta

A Gaserans hi ha molts arbres que donen fusta; el plataner, el pollancre, el pi, el roure... Però més aviat la gent ho talla per fer  llenya.

Hi ha un home... que sí que ven la fusta que produeix. Té molts camps de pollancres repartits per tot Sant Feliu. Tenen tots unes grandàries de 30 o 32 hectàrees. Els pollancres no requereixen molta cura, bàsicament han de tenir el seu voltant net. És una planta que no té necessitat que la reguin, pot passar sense aigua perfectament; fins i tot, aquest home no les rega mai. Cada any s'han d'esporgar, així que contracta una empresa que porta un treballador amb unes màquines; cobren uns 36 € l'hora. Amb les branques que sobren de quan esporguen, se'n fan plançons; les branques les posen dins d'una bassa o dins d'uns cubells, perquè no es quedin seques i a la primavera planten els plançons de nou al camp, i així es formen els nous pollancres. Quan el pollancre ja té uns 12 o 14 anys es ven al comerciant: el preu depèn de la qualitat de la fusta i de la seva amplada. Desprès de mesurar tot aixó el comerciant fixa un preu, que més o menys ronda entre els 42 i 48 euros.

Molta de la gent que té boscos on hi ha arbres que poden fer servei per la fusta, no la venen perquè no és de bona qualitat ja que es necessiten unes propietats molt especials perquè la fusta sigui de bona qualitat.

Afra Morera Vila
Tercer ESO de l'IES Hostalric, juny 2005PER SABER-NE MÉS:

La regió forestal III
El pollancre a Catalunya
L'alzina surera a Catalunya
Sant Feliu de Buixalleu
El patrimoni de Sant Feliu de Buixalleu