MERCAT SETMANAL DE TORDERA


Història dels mercats setmanals

A l'època medieval, els ramaders i pescadors de les comarques, es trobaven en una plaça d'un poble proper a tots ells, i allà muntaven improvisades parades, i hi ficaven els peixos sobrants que havien pescat, algunes patates, cols i verdures pells d'animals, alguna parada de teixidora, etc. En aquella
època però, no es pagava amb monedes sinó que donaven coses a canvi d'altres. Per exemple, un pagès que a la seva terra només conreés patates, doncs li interessava també poder menjar tomàquets.

315 parades

Al mercat de Tordera hi ha 315 parades, entre les quals hi ha gran varietat. A una banda hi ha el mercat de fruites i verdures i a l'altre banda hi ha el mercat genèric, és a dir, roba, joguines, mòbils, CD's de música, etc. Aquest mercat està molt ben situat, perquè té bastants pobles no massa grans al voltant, com ara Hostalric, Breda, Riells, Blanes, etc., i això fa que en el mercat s'hi trobi molta gent, disposada a comprar.

Tots els venedors que acudeixen al mercat de Tordera han de tenir una assegurança, per tal que si hi hagués en algun moment, danys (com ara que se li caigui a algú un ferro al peu) perquè estiguin coberts de qualsevol dany produït.

Seguretat i Top Manta

En els mercats hi ha d'haver una gran seguretat, sinó els venedors no es quedarien tranquils, pensant que qualsevol que passi per davant de la seva parada els hi pugui agafar coses. Així que cada diumenge surten uns municipals a vigilar el mercat.

Així és com llegim a la premsa: "La Policia Local de Tordera va detenir diumenge passat sis presumptes autors d'un delicte contra la propietat intel•lectual. De resultes de l'acció es van decomissar 758 CD i 318 DVD, en un servei especial contra la pirateria coordinat per la unitat d'intervenció i agents de paisà. Els sis detinguts (un de nacionalitat sud-americana, un pakistanès, un marroquí i tres africans) van passar a disposició judicial"

En efecte, en poc més de dos mesos la policia local de Tordera ha retirat de la venda il•legal prop de 2000 CD i 1000 DVD en els controls que s'organitzen periòdicament al mercat dels diumenges.

Medi ambient

En el mercat de Tordera s'hi troben molts mercaders, i això vol dir acumulació de deixalles. L'Ajuntament de Tordera ja té col·locades papereres en els carrers, però per al mercat no donen l'abast. La gran majoria dels mercaders formen una bossa de deixalles entre uns quants i allà ho van tirant tot, però d'altres, per la qüestió que sigui, no ho fan.

La majoria de deixalles que es queden per terra, després d'un mercat, són bosses de plàstic amb les que anaven embolicades coses que la gent ha comprat o que els mateixos venedors han penjat i la bossa ja els feia nosa, alguna caixa de cartró on hi anaven productes, etc. Però aquest problema no passa a tot arreu, sinó en certs sectors on els veïns no s'organitzen prou bé, o directament, els hi dona igual l'estat del terra. L'Ajuntament no hi pot fer res al respecte; ja ho ha intentat altres cops i les coses continuen així, l'únic que es pot fer és esperar que aquesta gent s'adoni de la mala imatge que donen, ja que cada diumenge es fiquen al mateix lloc i cada diumenge el terra acaba igual.

Quatre entrevistes

Esther Sola, venedora ambulant: no fa gaire que s'hi dedica i a la seva parada s'hi poden trobar diversos articles, tots de un import petit, entre 1 i 6 €, tot i que també té alguna cosa mes cara.

Feu altres mercats locals? Sí: Calella, Santa Susanna i Blanes.
Teniu establiment de venda fixa en alguna localitat? No.
El que veneu és comprat a l'engròs o fabricat per vosaltres mateixos? Comprat a l' engròs.
Empresa que us proporciona el productes? Magatzem regentats per xinesos.
Productes que veneu? Joguines, ulleres de sol i complements.
Quin és el producte amb més èxit? Les joguines.
Quin tipus de clients us compra? Aquí a Tordera, sobretot famílies.
A quina hora us lleveu per venir al mercat? A les 6.
A quina hora comenceu a recollir? A les 2.
De quina localitat veniu? Del mateix Tordera.
Quin tipus de vehicle utilitzeu? Furgoneta.
Teniu ajudant o veniu sols? Generalment sola, i a vegades ve el meu marit.
Els clients poden efectuar devolucions a la vostra parada? Sí, poden canviar-ho per un altre cosa.
Com us vau introduir en la venda ambulant? Teníem un establiment aquí a Tordera i vam sol·licitar una llicència per fer el mercat.
Fa molts anys? 3 anys aproximadament.

Antonio Tarrades, venedor ambulant: Ell i la seva dona són venedors dels de tota la vida, però els seus fills no continuaran el negoci. Els seus articles varien molt de preu, des de samarretes de 8 € fins a pantalons de mes de 20  €.

Quins requisits us demana l'ajuntament per venir en aquest mercat? La llicència municipal i estar al corrent en el pagament de la Seguretat Social, els impostos municipals i també els estatals .
Feu altres mercats locals? Sí, cada dia menys el divendres.
Teniu establiment de venda fixa en alguna localitat? Teníem una botiga de roba a Girona, a mitges amb la meva jove.
El que veneu és comprat a l'engròs o fabricat per vosaltres mateixos? Comprat a l'engròs.
Ens podríeu dir el tipus de empresa que us proporciona el productes? Comprem bastant a fabricants del Maresme i Barcelona, i també en magatzems
Magatzems de xinesos? En els xineso.s només hi comprem quan es van acabant la temporada.
Algun producte que veneu? Roba per nens i joves .
Quin és el producte amb més èxit? Per destacar algú, les faldilletes de volants, potser .
Quin tipus de clients us compra? Mares amb fills.
A quina hora us lleveu per venir al mercat? A les 6.
A quina hora comenceu a recollir? A les 2.
De quina localitat veniu? Girona.
Quin tipus de vehicle utilitzeu? Furgoneta.
Teniu ajudant o veniu sols? Amb la meva senyora.
Els clients poden efectuar devolucions a la vostra parada? Sí, no hi ha cap problema.
Com us vau introduir en la venda ambulant? La meva dona treballava amb la seva família al mercat i quan ens vàrem casar vàrem obrir la nostra parada.
Fa molts anys? Ja ni me'n recordo !!!
Teniu algú per continuar el negoci quan vosaltres plegueu? Ara mateix no, ja que els nostres dos fills tenen unes altres ocupacions.

Joaquim Carceller, venedor ambulant: va arribar al mercat des de l'atur, i ja coneixia el mercat des de abans. Els seus productes van de 5 fins a 30 €.

Quins requisits us demana l'ajuntament per venir en aquest mercat? És un mercat tancat i per tant tots els venedors hem d'estar autoritzats pel Ajuntament, que ens atorga la llicència d'ocupació de la via pública i que, en aquest cas de Tordera, delega en el Gremi de Marxants de Barcelona la gestió tan del cobrament com de la documentació que cal presentar cada any
Feu altres mercats locals? Sí, cada dia menys el dissabte.
Teniu establiment de venda fixa en alguna localitat? No
El que veneu es comprat a l'engròs o fabricat per vosaltres mateixos? Comprat a l'engròs.
Ens podríeu dir el tipus de empresa que us proporciona el productes? Majoristes.
Magatzems de xinesos? no, però si que tinc un proveïdor hindú.

Algun producte que veneu? Roba esportiva.
Quin és el producte amb més èxit? Les samarretes del Barça.
Quin tipus de clients us compra? Tot tipus de clients, però sobretot turistes.
A quina hora us lleveu per venir al mercat? Ales 6.
A quina hora comenceu a recollir? Ales 2.
de quina localitat veniu? Hostalric.
Quin tipus de vehicle utilitzeu? Furgoneta.
teniu ajudanta o veniu sols? El meu fill m'ajuda quan els estudis li permeten.
Els clients poden efectuar devolucions a la vostra parada? si, no hi ha cap problema.
Com us vau introduir en la venda ambulant? Una parenta llunyana es va quedar vidua i jo l'ajudava als estius; després les circumstàncies varen fer que m'hi dediques de pler desprès que l'empresa en que treballava a Barcelona tanqués.
Fa molts anys? Des del 1987.
Teniu algú per continuar el negoci quan vosaltres plegueu? (rialles) ... encara no penso jubilar-me !!!

El senyor Vellido, sergent de la Policia Local. És el cap de la policia local, i la veritat és que em sembla que té força feina els diumenges.

Els provoca algun problema personal que el mercat es celebri els diumenges? si et refereixes a que no fem casi mai festa el diumenge, dons si, però la veritat es que no som els únics que treballem, ja que tots el comerços i bars de la zona del mercat també ho tenen que fer.
Quin tipus de vigilància feu? Estem al càrrec del trànsit i de la seguretat.
El problema del trànsit que es crea, té alguna solució? es complicat perquè durant unes hores ve molta gent amb el seu cotxe, a més del trànsit molt intens, sobretot a l'estiu, de la N2. Espero que amb les obres que es fan a la Cruïlla del Bartolí, els problemes siguin molt menors. 
Quins són els problemes més freqüents que heu de solucionar?Els petits robatoris i els Top Manta. Treballem junts amb altres forces policials per tal d'evitar-los.
Algun problema entre els venedors? És molt poc freqüent, ja que si mai un venedor ocasionés algun problema de seguretat, li seria revocada la llicència i no podria acudir al seu lloc de treball.

Conclusions

Ha estat un treball bastant fàcil, però, si hagués tingut més temps, hagués obtingut més informació i n'hagués tret un treball més elaborat i interessant. Hi ha hagut coses que no m'han pogut proporcionar, com per exemple, el nombre de parades de fruita que hi ha, o el nombre de parades de CD que hi ha.

M'ha agradat fer aquest treball, encara que al principi no em feia massa gràcia haver-lo de fer, però al final m'he animat i fins i tot he après coses que no sabia.

Anna Carceller Úbeda
Tercer ESO de l'IES Hostalric, juny 2005PER SABER-NE MÉS:

Web de l'Ajuntament de Tordera
Els intercanvis al llarg de la Història · WEIB
La Fira de Santa Teresa del Vendrell · Geocrítica
Fires i Festes de Catalunya
El mercat medieval de Guimerà

·