LA PEDRERA DE MAS-SABÉ


INTRODUCCIÓ

He decidit fer el meu treball de recerca del sector secundari sobre la Pedrera de Mas-Sabé S.L. a Sils, no gaire lluny d'Hostalric. Hi treballen quinze treballadors i és una societat limitada.

Fa uns sis mesos que el meu entrevistat treballa en aquesta empresa fent el manteniment de la maquinària, però abans

ja hi havia treballat, també fent el manteniment, però des d'una altre empresa. És a dir, ell evita que les màquines s'espatllin i si és així les ha d'arreglar; també solda peces de les pales de les excavadores, etc. Treballa a l'aire lliure, ja que les reparacions les fa en un cobert on hi té tot el que necessita, com ara eines per soldar, tornavisos, cargols, martells...

TREBALLADORS

El propietari de l'empresa dóna les ordres necessàries. L'encarregat general de la planta distribueix la feina, la maquinària i els treballadors. L'oficial de manteniment fa les reparacions de la maquinària i la planta. L'oficial de primera extreu el material i el carrega en els camions. L'oficial de segona maneja la planta i les màquines giratòries. Els treballadors normals són els maquinistes, mentre els transportistes són treballadors d'una altra empresa.

A les oficines hi ha dues secretàries; una s'encarrega de la burocràcia de l'empresa, és a dir de la paperassa, i l'altra s'encarrega dels pesos de l'entrada i sortida dels camions, de la bàscula...

En aquesta empresa no hi ha peons, ja que tots els càrrecs tenen importància; la majoria dels treballadors tenen molta experiència i porten molts anys treballant en aquesta empresa.

HORARI I VACANCES

El meu entrevistat comença a dos quarts de set del matí, però l'hora de plegar no està clara, tot depèn de la feina que hi hagi; pot arribar a fer entre tretze i catorze hores diàries, contant les hores extres, és clar. Ha de treballar de dilluns a divendres i també la majoria de dissabtes, al matí. L'horari de la resta dels treballadors, és a dir l'horari de producció de la planta, és de les set del matí a les deu del vespre. En canvi, l' horari dels treballadors que porten camions d'aquesta empresa és des de les set del matí fins a les set del vespre. A la planta també hi ha vigilància de nit: la cantera mai queda sola, ni de nit ni de dia.

Les vacances són esglaonades, perquè la planta no pot deixar de funcionar.

PROCÉS DE TRANSFORMACIÓ

Els materials s'extreuen de la pedrera, però primer de tot s'ha de fet un estudi, fet per un topògraf, per saber quin material hi ha i fins a quina profunditat; normalment s'arriba fins a 50 metres. Tot seguit introdueixen una barrina gegant i quan l'extreuen hi queden reflectits tots els tipus de subsòl que hi ha a la zona estudiada. Finalment aquestes restes s'analitzen i si el sòl és bo es fa la voladura. Per fer una voladura s'ha de fer un forat al sòl per col·locar-hi una càrrega de dinamita. Quan es fan aquestes coses cal que hi hagi la policia i els topògrafs presents per si hi ha algun problema.

Després, amb una "CAT D10R", que és una gran màquina arrossegadora que pesa més de vuitanta-dues tones, es fan piles amb els materials extrets amb dinamita. Una "CAT D1OR" té dues parts claus que són la pala o bulldozer (més gran que una persona) i el ripper (una gran punxa que remou el material). Seguidament es carreguen els camions Terex, on hi caben trenta-dues tones de material i se'n fan piles.

Llavors la màquina de càrrega porta els materials a la boca de la planta mòbil, despès cauen a la mandíbula, que és una part on hi ha unes grans plaques metàl•liques que es mouen i amb els cops esmicolen les roques. Aleshores les pedres grans empeses per una planxa, cauen i es fa el primer crivat i es separen les pedres grosses de la sorra.

El material massa gran baixa per les torbes i va a l'altra planta on es fa més petit i torna a la planta mòbil una altra vegada per repetir el procés i així aconseguir la mida necessària.

Desprès el material passa per una criva que separa el fang de la sorra, perquè la sorra pugui tenir la resistència necessària per fer formigó. Al final d'aquesta cinta els materials es deixen assecar i se'n prenen mostres per comprovar-ne la resistència, com ja he dit. El resultat d'aquest procés és la sorra, tot i que hi ha una altra planta que fa pedres de diferents mides i formes. I de vegades troben sorra vegetal.

Finalment el material es carrega als camions bolquets o "banyeres" de vint tones de capacitat i es porta a les sorreres, on són distribuïts, o a les plantes de formigó. Tot el que entra i surt de la planta s'ha de pesar en una balança gegant que hi ha a l'entrada; els materials es mesuren en centímetres cúbics.

Tot el que passa a la planta és controlat des d'una cabina on hi ha un quadre de comandaments, on sempre hi ha un treballador donant les ordres necessàries segons convingui a les màquines i a les cintes.

DESTINACIÓ DEL PRODUCTE

Els principals compradors de la sorra, és a dir, del producte final, són diverses empreses de formigons, construccions i materials, i també alguns particulars. 

Aquesta sorra s'utilitza bàsicament per fer formigó i per omplir alguns carrers abans de ser emportlandnats i també en alguns polígons industrials.

FONTS D'ENERGIA

L'energia elèctrica utilitzada a la cantera prové d'un gran motor que hi ha aïllat en una caseta i un altre de més petit, també aïllat. Una de les feines del meu entrevistat és evitar que aquests motors parin la producció, és a dir que s'espatllin i si ho fan arreglar-los.

D'altra banda per separar la sorra del fang s'utilitza aigua provenint de dos llacs que hi ha dins del recinte de la planta. Una bomba s'encarrega d'extreure'n l'aigua.

DESCRIPCIÓ DE LA PLANTA

La planta té més de quatre quilòmetres quadrats de sorra. Quan entres, a mà dreta hi ha els vestidors perquè els treballadors puguin netejar-se i canviar-se si ho volen abans d'anar cap a casa. Al costat dels vestidors hi un petit porxo amb una taula a sota, on suposo que deuen dinar els treballadors que s'enduen el menjar. En aquesta zona sí que hi algun arbre, però per fer obra als cotxes, ja que els deixen allà. Al davant de la taula, a uns 20 metres, hi ha la caseta amb el gos i just al costat l'oficina, on han de fitxar els treballadors.

Davant de la oficina hi ha una enorme balança on es pesen tots els materials que entren o surten de la pedrera. Més cap al fons hi ha el cobert de reparacions. A partir d'aquí tot pràcticament és terreny de sorra per explotar.

Sense arbres que donin ombra, la pedrera a l'estiu és un autèntic desert càlid; fins i tot hi ha serps, llangardaixos, granotes, tortugues i alguns animals més. 

Mireia Roura Rabionet
Tercer ESO de l'IES Hostalric, juny 2005