1


Colòmbia 2013
Treballem el món contemporani amb l'ajuda del facebook


Luisa és una colombiana que viu a Santiago de Calí. Actualment està estudiant en una universitat privada, fent una doble carrera, d'això se'n diu doble titulació: comunicació i ciències polítiques. Diu que li agrada molt el seu país i que els tenim a tots posats en el mateix sac; que nosaltres relacionem Colòmbia amb narcotràfic i violència, però segons ella això no és així. Diu que a Colòmbia, com a qualsevol altre país, hi ha barris pobres i conflictius on hi ha drogues i delinqüència però que aquesta gent en realitat viu en un món totalment separat del seu. També diu que hi ha robatoris però que el govern ja està posant mesures per a controlar-ho. Explica que el grup més armat i perillós que hi ha són les FARC i que el govern ja està posant solució en unes reunions que fa a l'Havana. Però també recalca que això es el seu punt de vista personal i vist des de la seva condició. Ella, quan parlàvem sobre aquest tema, em va dir les següents paraules:

Tal vez desde mi punto privilegiado pues vivo en un buen barrio y asisto a una buena universidad pueda decirte que no me ha tocado vivir esos conflictos tan profundos pero sí reconozco que este país es hermoso y los paisajes naturales son espectaculares, la gente aquí es muy amable y alegre, y a la mayoría nos gusta bailar.

Mariana és una noia de 27 anys, viu a Bogotà i és filla d'una família d'arquitectes. Jo la descriuria com una persona sense pèls a la llengüa que dóna la seva opinió sonre qualsevol tema, cosa que m'ha facilitat molt les coses. Creu que a Colòmbia hi ha molt problema de robatori i que el sector de la justícia i la legalitat el tenen molt descuidat. Creu que s'està jutjant a molts delinqüents amb lleis que són antigues i que estan obsoletes, per aquesta raó la gent que comet un delicte sol ser deixada en llibertat molt ràpidament i com que la seguretat és tan baixa arriben a haver-hi nombroses morts per robatori. Diu que el que no li agrada del seu país, i que si fos per ella hauria de canviar, és l'alta corrupció i avarícia en les persones que estan en el poder. Diu que des del càrrec més petit i insignificant fins al president estan plens de corrupció, i que així no hi ha manera de tirar un país cap endavant, per tal que prosperi.

Un dia em va explicar que el fet d'haver estat vivint a Estats Units i després tornar a Colòmbia, l'ha fet veure el que per ella és l'essència del seu país. Per ella l'essència de Colòmbia i l'espontaneïtat que té la gent a l'hora de fer amistat, la simpatia. Els colombians saben disfrutar qualsevol estona de plaer que tinguin i saben mirar el costat positiu de la vida, cosa que segons ella no es troba a EUA. Segons ella tenen una cultura de grup que està unida pel clima calorós i tropical que els envolta. Una altra cosa que també s'ha de valorar de Colòmbia és la importància que es dóna a la família i a la unitat que tenen com a grup.



~