1


Cuba 2013
Treballem el món contemporani amb l'ajuda del facebook


Entre altres, hem fet amistats amb la Laura, 20 anys, estudiant d'economia a la Universitat de la Habana. Amb l'Elizabeth, 22 anys, estudiant de disseny industrial a l’ISDI (Instituto Superior de Diseño Industrial). Amb la Kenia Caridad, també resident a l’Havana, estudiant d'idiomes.

L'educació gratuïta dóna molt bona imatge dels país, però totes m’han informat que realment no és del tot gratuït estudiar, perquè l’educació requereix molts altres factors molt costosos pels cubans, que tenen una vida molt més humil comparada amb Espanya, com per exemple mantenir els ordinadors, comprar els llibres, etc. Fins i tot, hi ha materials que no tenen cap lloc on comprar-los i han de contactar amb gent d’altres països perquè els ho enviïn.

El comunisme continua tenint molt de recolzament, però el problema és que perquè hi hagi comunisme les classes socials han de desaparèixer i realment no és així, hi ha gent amb molt millors condicions socials que altres. A través de l’educació els fan creure que estan en vies de socialisme però realment creuen que estan en una barreja de capitalisme i socialisme; l’únic que té de comunista és que no deixa fer negocis amb les grans multinacionals.

Un exemple de com va el país és el baix sou que cobra un metge, el qual ha de fer una carrera de molts anys per a aconseguir el treball i només guanya 500 pesos cubans (380 euros aprox.) al mes. Per aquest motiu, tots els metges que en tenen l’oportunitat, se’n van a altres països durant uns anys per estalviar diners i després tornen, perquè sinó viurien amb un nivell econòmic molt baix i pràcticament no podrien pagar les necessitats bàsiques. Encara que continuen sent molt estrictes en els temes econòmics, fa uns tres anys es va aprovar una llei que permetia tenir treballs privats, com per exemple tenir una cafeteria, una perruqueria o treballar de taxista. Però aquest fet porta a més desigualtat perquè els que han anat desenvolupant aquests treballs privats cobren molt més que la gent que treballa per a l’estat.

El tema d’internet està molt restringit, hi ha una mena de tarifa que es diu Internet Cubana la qual només dura 25 hores al més, és la que la majoria de gent té. També m’he trobat amb casos que tenen internet gràcies a la universitat, però en general ja gent de classe mitjana no té internet a casa seva, ha de buscar altres recursos.

A continuació, a partir de diferents paraules m’he trobat parlant amb elles i de les expressions que m’han explicat directament, exposaré les que més m’han interessat:

- Apearse: Ajupir-se
- Destimbalar: Caure
- Romper la siquitrilla: Fer mal a una persona
- Echar un pie: Ballar
- No disparar un chícharo: Ser mandrós
- Estirar la pata, guinda el piojo i canta el manisero: Morir-se
- Tenir matraquillas: Tenir obsesions
- Ponerse maluco o tener andancio: Posar-se malalt
- Jamar un cable: Passar gana
- Estar pelao, estar pasmao, estar en la fuácata: Ser pobre
- Estar en la faràndula: Ser popular
- Ser un güin, un esqueleto rumbero: Estar prim
- Tener guayabitos, patinarte el coco, tener cruzados los cables: Tornar-se boig
- Echar un patín: Córrer
- Pegar los tarros: Ser infidel
- Meter tremenda muela: Parlar molt
- Cojer tremendo metído: Enamorar-se
- Ser candela: Tenir picardia
- Ser un filtro: Ser intel·ligent
- Coger nota o curda, vuela: Emborratxar-se
- Ser un bárbaro, un salvaje, una fiera, un animal: Ser un expert
- Ser una polilla: Ser culte i lector
- Formar un arroz con mango: Formar una confusió
- Irse pal gao: Anar cap a casa
- Darse lija: Ser pretensiós
- Ligar a una jeva: Conquerir una dona
- La novia es un balacao: La núvia és lletja
- Poner en China: Posar-ho difícil
- Comérsela: Fer un cosa excepcional
- Guagua: Autobús

Sobre l’Havana, com a ciutat, tots n’estan encantats.



~