1


Marroc 2013
Treballem el món contemporani amb l'ajuda del facebook


La Sara viu a Tànger. Sobre el tema de l'emigració em diu que la gent que sol emigrar són persones que viuen en unes condicions econòmiques desastroses i que tenen una esperança de que en un país "ric" com el nostre la vida els hi doni una segona oportunitat, però també hi ha qui pensa que anar-se'n a Espanya no és ser molt intel·ligent, perquè es un país on no estimem la cultura islàmica.

A la Nisrine, una altra marroquina de Tànger, li vaig preguntar sobre l'islam i el seu suposat extremisme: Yo no llevo pañuelo, ni yo ni la mayoria de las chicas y en verano voy en bikini y en short. A ver, en la calle cuando vamos en shorts y eso, los chicos empiezan a molestar y eso, pero se puede ir perfectamente. En la playa todo el mundo va en bañador, bikini y nadie dice nada. Por la religión en realidad esta prohibido ir en bikini y tal y lo del pañuelo da igual, pero obviamente no vamos a ir tapadas así. Estamos en una sociedad musulmana pero que cada uno practica en su casa y cada uno puede vestirse como quiere, aunque muchas veces te miren raro por la calle por ir en shorts. La practican más los adultos. En nuestro instituto no mucha gente practica, se bebe, se fuma como cualquier adolescente, aunque en realidad esta prohibido el alcohol''. Em va quedar més que clar que potser la visió tan tancada que tenim aquí del món de l'islam és incorrecta.

Khalid és un noi que viu a Tetuán, al nord del Marroc. Khalid o Jalid, que és així com l'anomenen els seus amics i familiars més propers, té 20 anys. Actualment està estudiant física a la universitat Université Abdelmalek Essaadi.Es considera musulmà i com a musulmà celebra les festes i els costums, però tampoc no ha especificat mai si és practicant de la religió o no. Amb la fi de poder tenir diners per pagar-se els estudis i ajudar a casa seva treballa com a dissenyador de pàgines web. Khalid actualment viu a casa dels seus pares, amb la seva mare i els seus dos germans. El pare de Khalid era andalús però va morir ara uns anys. Per això ell, a més a més de saber parlar àrab i francès, també té un domini bastant bo de la llengua espanyola, però encara que ell té nocions de castellà moltes vegades, mentre xatejàvem, acabàvem parlant amb anglès ja que era més pràctic i més senzill d'entendre'ns. És així que em va explicar que al nord del Marroc molta gent parla espanyol.

Khalid em va dir que molts europeus tenim una imatge errònia per el que fa a la seva cultura i a la seva manera de viure. Diu que sí, que és veritat que hi ha llocs i persones que poden arribar a ser bastant misògins o bé que tenen certa discriminació cap a les dones però que això ( tot i que és vigent i amb abundància) actualment cada cop va a menys i que ell ho considera un comportament molt poc correcte. També diu que no pot parlar per tota la població marroquina però pel que fa a la seva ciutat, i a la gran majoria de ciutats, les llibertats i oportunitats de treball, el fet de poder estudiar, les escoles mixtes, anar a la universitat estan totalment igualades. Per tal, diu al respecte que es podria dir que és tot molt semblant a Europa, ja que, diu que nosaltres els recriminem el fet de tenir una gran discriminació cap a la dona però que, si ho mirem amb uns altres ulls, als nostres països aquesta discriminació també hi és.

També li vaig preguntar què pensava ell del mocador al cap i em va dir que tenia amigues que portaven mocador i altres que no en portaven. A una foto que em va enviar, podem veure a Khalid amb els seus amics a una cafeteria una tarda, i, efectivament, tal i com ell em va dir, hi ha noies que porten el mocador i altres que no. Jarid també recalca molt que ell és del nord del Marroc i que viu a una distància aproximada de mitja hora de Ceuta, de tal manera que es podria dir que estan molt més occidentalitzats que els que són del Marroc més profund o de pobles més petits. Tenemos un método y una distribución diferentes de las comidas y también un método diferente en las celebraciones y festividades del sur de Marruecos, pero al ser todos de un mismo país musulmán tenemos 2 festividades comunes.

També em va explicar que tenen dos plats que segurament són els que més caracteritzen la seva cultura. Per un costat tenen el tagín que és una cassola de fang, que té una tapa en forma cònica, on s'hi couen diferents ingredients sense cap tipus de greix o oli. Per l'altra banda tenim el cuscús que és un plat basat amb la sèmola de blat com a ingredient principal. Pel que fa a les celebracions religioses diu que n'hi ha tres que serien les més importants. Una d'elles és l'Eid al-Adha on maten una ovella per fer ofrena, acostar-se i donar les gràcies a déu. També em va parlar de l'Eid al-Fitr que és una gran celebració que es duu a terme després del Ramadà, mes que estan en dejuni durant les hores de sol.

Un dia li vaig preguntar com ho feien per escriure en caràcters àrabs a l'ordinador i em va explicar que tenien un teclat especial i que escrivien de dreta a esquerra, però que també escrivien en àrab però amb les nostres lletres i que l'orientació de l'escriptura seguia sent la mateixa. Pel que respecta a política diu que ell no sap com funciona tot això i que no en té ni idea. Diu que no en sap res perquè és un tema que no és del seu interès.

Moùràd és un noi que viu a Casabanca, la ciutat més poblada del Marroc. Treballa en un call center, o centre d'atenció al client, és a dir, és l'encarregat d'atendre les diferents trucades que rep una empresa. Però que en realitat la funció que fa dins l'empresa és de telemarketing. Resa cinc cops al dia, segueix rigorosament el Ramadà... Aquest corresponsal no va volgué especificar molt pel que fa a donar la seva opinió sobre temes de política o similars. Simplement es va limitar a dir-me que ells, al Marroc, tenen les mateixes coses que a Europa i que segueixen el mateix estil de vida que qualsevol europeu. Però sí que em va dir que li agrada molt el futbol, i que és un gran aficionat del Barça, el seu equip preferit. També sent una gran afició per les motos.

Rkia és una noia que viu a Casablanca, la capital del Marroc pel que fa a l'economia. Té 17 anys ( la mateixa edat que nosaltres). Viu a casa del seus pares juntament amb el seu germà. Ja que ella viu a Marroc sap parlar àrab i francès, de tal manera que per facilitar-me les coses vam decidir que parlaríem en francès. Primer de tot trobo important dir que Rkia seria un clar exemple de què el món àrab si que té una concepció diferent dels homes que de les dones, tot i que sembla que cada cop va a menys. Això ho dic perquè ella no té ninguna foto seva en el seu perfil del Facebook, però en canvi tots els seus amics homes i algunes -poques- dones tenen fotos seves. Rkia nomes es limita a penjar fotos de persones famoses o bé és etiquetada en fotos que penten els seus amics, però les fotos són d'ells mateixos i ella no en surt a cap. Des del primer moment que vaig començar a parlar amb ella vaig veure que era una persona molt conservadora i tradicional, una persona que segueix les normes estrictament i que tot i que té llibertat sembla que encara té certs temes tabú. Quan li vaig demanar ajut pel treball, les seves primeres paraules van ser les següents:

Je suis une fille comme les autre wè le meilleur moment de ma journè et de se balader avec mes Amis et parler alors Que Mon pays je l' aime nos avons notre habitudes comme que la fille doit ce respecter avec sessions habits et le sex n'ai pas b1 du tous et se marier et la plus importante chose dans la vie.

En resum, el que està dient en aquest paràgraf és que ella és una noia normal i corrent, com qualsevol altra. Que li agrada molt parlar i anar a fer un passeig amb els seu amics i que li encanta el seu país. També parla que no li desagraden les costums del Marroc i que, segons ella, el més important és seguir les pautes a l'hora de vestir-se i no mantenir cap tipus de relació sexual fins al matrimoni.

Rkia va a una escola privada on diu que s'ha d'esforçar molt per aconseguir notes altes i que per ells el respecte cap a la figura del professor i a la inversa és molt important. A la vegada també em va comentar que totes les classes les fa en francès, excepte la classe d'anglès. En canvi, a casa seva, amb la seva família, parla àrab. Diu que li agrada anar a discoteques amb els seus amics, anar un dia a fer un cafè o també diu que una de les activitats que sol realitzar amb ells és anar de picnic. Un dia també em va explicar que a les botigues que li agrada més anar a comprar són Zara, Bershka, Adidas, H&M... que, per casualitat, coincideixen també amb les botigues més conegudes que hi ha a Espanya i segurament també a la resta d'Europa. Pel que fa a la música,diu que els seus grups preferits són One Direction i Hanson. Aquests són dos grups de música pop. La seva cantat preferida és la Rihanna, i que la cançó que actualment entre el seu grup d'amic s'escolta més i es podria dir que és la més popular allà ara mateix és Where have you been, de la cantant Rihanna. Rkia va evitar parlar de política i de qualsevol altre tema dels que poguessin generar discrepàncies.



~