1


Senegal 2014
Treballem el món contemporani amb l'ajuda del facebook


Awa és una noia senegalesa que s’ha anat a viure aquest últim any a París, per acabar els seus estudis. Té 20 anys, la seva ciutat natal és Dakar, Senegal. És molt treballadora i ara està fent presentacions de treballs per la universitat, estudia dret.

Vaig començar presentant-me com una alumna d’Història del Món Contemporani que havia de realitzar un treball d’intercanvi cultural i com que ella no tenia gaire temps per motius personals, vaig fer-li un seguit de moltes preguntes, que ella va contestar sense cap problema. Amb tot el seguit de preguntes que li vaig fer volia contrastar la informació que havia obtingut d’Internet.

Awa assegura que hi ha una gran diferència entre les classes socials, entre rics i pobres. També que no estan protegits per l’Estat; a vegades el sistema falla i no tot surt com esperaven. És una societat molt generosa, les dones es fan elles mateixes els vestits o els comprem en botigues nacionals, quasi mai estrangeres. Els sous són baixos però també els preus ho són. En canvi diu que la política que exerceix el seu país natal no li agrada gens.

Varem estar parlant sobre les drogues i els consums d’alcohol i em va dir que a Senegal, com a tots els llocs, hi havia consum de drogues, no obstant com la principal religió és la musulmana no ho accepten gaire.

Treballar a Senegal és molt complicat, encara que hi ha molt més treballadors joves que estudiants i quan els fan fora de la feina no els hi paguen. Les noves tecnologies poc a poc es van incrementant aquest país; encara que no tots tinguin Internet ni telèfons mòbils la societat es va modernitzant pas a pas.

Vaig esmentar el tema de les religions i dels casaments i em va contestar enèrgicament això: la religió que predomina és la musulmana, per això les nostres festes més importants són el Ramadà, la matança del xai, etc. Aquesta creença influeix molt en la civilització senegalesa. Per altre banda els casaments acostumen a durar un mes, entre les presentacions formals de les dues famílies i els rituals i les costums que segueixen s’allarguen molt en comparació a Europa i altres països del món.

El dia 4 d’abril és el dia de màxima celebració, dia de la independència de Senegal.

En Hadji és un noi senegalès, d’uns 20 anys, de família mitjanament rica, per la qual cosa sap parlar mig castellà. La seva ciutat de naixement és Dakar, però actualment viu a Pikene. Ha estudiat a la UCAD, una universitat de Senegal on totes les classes es donen en francès, llengua oficial del país. He de dir que al llarg dels dies i de les nostres converses ha sorgit una petita amistat.

Hadji m’explicava que la llibertat d’expressió és el punt 10 de la seva constitució, no obstant això, a vegades la policia impedeix la llibertat sobretot quan són a favor de l’oposició.

Les dones tenen unes obligacions, però els homes en tenen unes altres; actualment una dona es pot casar amb el noi que vulgui però segueixen havent-hi casaments forçats. Cada setmana hi ha algun bateig, alguna lluna de mel que es celebra en algun hotel. El turisme a Senegal està augmentant per llocs com el Llac Rosa. La subsistència es basa en els productes de la terra.

Es senten molt orgullosos de ser d’on són. Encara que per culpa de l'atur tan gran que hi ha a Senegal, els joves opten per l'opció d’emigrar a països més desenvolupats per poder seguir endavant.

El transport públic és el més utilitzat ja que és més econòmic per poder desplaçar-se arreu del país.

Els esports de més interès són el futbol, el bàsquet, però el que realment els hi agrada als senegalesos són les lluites cos a cos. El rei d’aquest esport es diu Omar àlies Balla Gaye 2 Sakho que és l’oncle d’en Hadji.

Mariama viu a Dakar, Senegal i va estudiar a UCAD.

Al seu país hi ha una gran diferència de classes socials, alguns són molt rics i altres en canvi, molt pobres. Els rics són, en general, els que treballen en el Govern o el immigrants en els països d’Europa o les famílies de los morabitos. Es pot dir que no estan quasi bé protegits, és a dir, és molt estrany que algú estigui protegit per l’Estat. Només algunes persones vulnerables es poden permetre la cobertura d’un metge universal, és a dir, metges gratuïts. Hi ha una falta de metges bastant elevada i a vegades, aquests fan vaga; se’ls paga un bon salari tot i que, a vegades, tenen un retard de pagament.

Allà la llibertat d’expressió es reconeix en virtut de l’article 10 de la seva Constitució. Les autoritats a vegades, impedeixen l’expressió de llibertat;, especialment se’ls hi prohibeix si és una proposta de l’oposició. Les drogues i l’alcohol estan estrictament prohibits per la llei. Aquest tràfic es castiga amb pena de presó de 5 a 10 anys.

La Mariama m’ha dit que un cop després de l’escola, és molt difícil trobar treball. Hi ha una taxa molt alta d’atur en el seu país i els que més pateixen són els joves. Això fa una difícil vida al jovent que creix i també, a la immigració. Un cop perds el treball, no tens cap mena d’ajuda de l’Estat, només reps ajuda econòmica si ets un funcionari jubilat.

Hi ha una gran falta de tecnologia a les escoles que estan fora de la capital. En general, els fills dels rics són els que utilitzen més les xarxes socials, com els estudiants. Vaig preguntar-li pel tema de la religió i em va dir que l’Islam domina amb un 95% seguit del cristianisme que domina amb un 4% i, finalment, totes les altres religions restants amb un 1%. Els morabits són els més respectats del país, tenen un gran poder místic en diferents àrees del país. Qualsevol dona pot casar-se amb l’home que ella vulgui, però això no impedeix que hi hagi matrimonis forçats.

El menjar que més abunda a Senegal és l’arròs, la carn i el peix. L’aigua és la principal beguda però també beuen vi tot i que no s’utilitza per la majoria dels musulmans. Esmorzen des de les 06.00h fins les 10.00h, dinen entre les 12.00h i les 15.00h i entre les 19.00h i les 22.00h, sopen; s’ha de dir que els horaris varien en funció de la família.

Per divertir-se, els senegalesos van de festa a les discoteques locals i escolten mbalax, que aquí és més conegut com a rap.



~