Evo Morales i les multinacionals del petroli

Països pobres, rics en recursos naturals: el cas de Bolívia

Bolívia pacta "in extremis" amb Repsol i la resta de petroleres el contracte que s'ajusta a la nacionalització dels hidrocarburs. Repsol YPF continuarà operant a Bolívia després d'haver signat aquesta matinada amb el govern del país un nou contracte per complir el decret de nacionalització dels hidrocarburs. El secretari d'Afers Estrangers espanyol, Bernardino León, ha col·laborat a La Paz en unes difícils negociacions, que s'han allargat gairebé fins que s'ha esgotat el termini que Evo Morales va fixar perquè les petroleres estrangeres que operen al país acatessin la nova legislació. Finalment, totes les empreses han signat el contracte. Repsol-YPF i set petroleres més han signat aquesta matinada un acord amb el govern de Bolívia per continuar operant al país andí. El nou contracte es basa en el decret de nacionalització dels hidrocarburs i ha arribat just quan vencia el termini dictat per les autoritats bolivianes per nacionalitzar el gas i el petroli. Les vuit companyies que han signat l'acord se sumen a la nord-americana Vintage i la francobelga Total-Fina-Elf. Durant l'acte de signatura, el president de Bolívia Evo Morales s'ha referit a Repsol assegurant que Espanya és un soci estratègic per penetrar a Europa. Petrobras, que és juntament amb Repsol l'empresa amb més inversions a Bolívia, també ha signat. Segons algunes fonts, la nacionalització dels hidrocarburs retallarà els beneficis de les multinacionals uns 410 milions d'euros en els pròxims 4 anys. L'1 de maig Evo Morales va signar el decret de nacionalització dels hidrocarburs, una llei que capgira la situació de les multinacionals a Bolívia: si fins ara donaven a l'estat menys del 20% de la producció d'hidrocarburs, ara n'hi hauran d'entregar la totalitat, a canvi d'una una retribució econòmica.

Telenotícies, 29 octubre 2006

Amb la nacionalització, l'estat recupera el control absolut dels oleoductes, gasoductes i refineries de les companyies estrangeres que firmin l'acord ... D'aquesta manera, es capgirarà el repartiment dels beneficis: fins ara les empreses estrangeres es quedaven més del 80% de la producció, mentre que feien una donació a l'estat del 20% restant. Ara, les pretoleres es converteixen en operadores de la companyia estatal a canvi d'obtenir una participació d'entre el 18 i el 50% del valor de la producció. Aquests acords arriben poques hores abans que acabi el termini fixat per Morales perquè les grans petroleres s'adeqüin a la nova legislació. Si es concretés, aquesta seria la tercera nacionalització en la història de Bolívia. El 1937 i el 1969, règims militars van expropiar els béns de dues petroleres nord-americanes.

Telenotícies, 28/10/2006 08.18 La Paz

Juan Evo Morales Aima (n. Orinoca, departament d'Oruro (Bolívia), 26 d'octubre de 1959). Dirigent camperol, polític i activista bolivià d'ètnia aimara. Primer president indígena de Bolívia. Dirigent del Moviment Al Socialisme (MAS). A principis dels anys 80, amb la seva família emigrà del seu poblat miner del departament d'Oruro, cap a l'est de Bolívia cercant un futur més digne. S'establí a Chapare, on es dedicà a l'agricultura, majoritària la regió, inclosos els cultius de coca. Durant els 90, començà a prendre part de les lluites dels cocalers contra el govern del president i ex-dictador Hugo Banzer Suárez, que intentà l'eradicació d'aquest cultius a instències dels Estats Units portant a la misèria milers de famílies indígenes i zones agrícoles senceres. Morales formà part d'una federació de camperols plantadors de coca, que defensa que els cultius són part de la cultura ancestral dels indígenes. Com a líder dels cocalers de la regió, Evo Morales fou escollit membre del Congrés l'any 1997 en representació de les províncies de Chapare i Carrasco de Cochabamba, amb el 70% dels vots del districte electoral. L'any 2002, després que li fos retirat el seu escó per la suposada participació en revoltes antieradicació del mes de gener, es presentà a les eleccions presidencials i legislatives del 27 de juny, al capdavant del MAS (Moviment Al Socialisme) i recollint un gran suport de les classes empobrides i la majoria indígena, convertint-se en la principal força de l'oposició a la dreta i la classe política governant. L'any 2005 tornà a encapçalar les llistes en les eleccions presidencials del 18 de desembre, amb un programa que feia especial èmfasi en la nacionalització dels recursos naturals, especialment el gas del ric subsòl bolivià, i la reinversió dels beneficis d'quest en programes socials, aixó com en la legalització dels cultius de coca. Fou escollit president amb més de 4 punts d'avantatge sobre el seu rival, el neoliberal Jorge Quiroga. Morales s'ha declarat antiimperialista i ha manifestat el seu suport als presidents i líders de l'esquerra llatinoamericana Fidel Castro, Lula, i sobretot, Hugo Chávez. El 29 d'abril de 2006, a la cimera de L'Havana (Cuba) Morales va subscriure el tractat internacional conegut com Alternativa Bolivariana de les Amèriques (ALBA), del que ja formaven part Cuba i Veneçuela. Pocs dies desprès, l'1 de maig, en compliment del seu programa electoral, Morales va decretar la nacionalització dels hidrocarburs bolivians, mesura que afecta importants multinacionals estrangeres i que va aixecar un reguitzell de crítiques en una part de la comunitat internacional.

Wikipèdia
...............................................................................................................................................

~

Textos · El Web de les Ciències Socials, 1997-2007

resolució òptima 1024×768 · navegueu amb Firefox i premeu la tecla F11 · webmaster

Portada
Índex d'articles
 
Dilemes ètics
Geografia
Història
Història de l'art
Didàctica

Web en construcció 31.08.2007