Tutankhamon, 2005

 

Tutankhamon, cas tancat. El jove faraó no va ser assassinat i va morir ara fa 3.300 anys "a causa d'una cama trencada". Lali Sandiumenge, corresponsal El Caire.

El misteri de Tutankhamon s'ha acabat. O gairebé. Els resultats de l'escàner que es va fer fa dos mesos a la seva mòmia no han trobat cap prova que doni suport a les teories de l'assassinat, però no acaben de resoldre un enigma de fa més de 3.000 anys. Com va morir el faraó més famós d'Egipte? "El cas està tancat. No hem de tornar a molestar el rei mai més. No sabem com va morir, però ara estem segurs que no va ser assassinat", va dir ahir Zahi Hawas, cap del Consell Suprem d'Antiguitats d'Egipte. L'enigma de la vida i la mort de Tutankhamon ha obsedit els arqueòlegs durant dècades, des que el britànic Howard Carter va descobrir la tomba intacta a la Vall dels Reis de Luxor el 1922. Se sap que el nen faraó va arribar al tron quan tenia menys de 10 anys, després de la mort de l'herètic Akhenaton (Amenhotep IV), marit de Nefertiti, que va substituir les divinitats egípcies i va intentar imposar una religió monoteista basada en el culte a Aton, disc del sol. A falta de proves genètiques, s'especula que podria haver estat el seu pare o el seu germà.

Tutankhamon va morir el 1352 aC, cap als 19 anys, i va ser substituït per Horemheb, un plebeu que es va atribuir el mèrit del retorn a l'ortodòxia. La mòmia de Tutankhamon va sortir per últim cop de la seva tomba a la Vall dels Reis el 5 de gener passat per ser sotmesa a una prova amb un escàner molt avançat que va extreure fins a 1.700 imatges després tractades per ordinador. L'objectiu: determinar si va ser assassinat d'un cop al cap amb un objecte contundent o si va morir després de caure d'un carro. La teoria que l'adolescent va ser víctima d'una conspiració la suggeria la brevetat del seu mandat i l'època de turbulències polítiques i religioses que li va tocar viure, i es va alimentar quan un examen amb raigs X va descobrir el 1968 que tenia dos fragments ossis dins del crani. L'equip de vuit experts que ha dut a terme la prova va descartar ahir les dues possibilitats, ja que en els dos casos els fragments ossis haurien estat enganxats al material d'embalsamament. L'informe, de 5 pàgines, opina que el crani es va fracturar durant el procés de momificació del faraó o quan l'equip d'arqueòlegs que dirigia Carter va manipular la mòmia. Descartat el complot, l'equip d'especialistes discrepa sobre les causes de la mort. Hawass va dir ahir que la investigació suggereix que podria haver estat víctima d'una infecció d'una ferida que s'hauria fet al trencar-se una cama durant un accident. "Tot i que la fractura no hauria estat perillosa, la infecció podria haver-lo matat", diu l'informe. Però no tots els especialistes hi estan d'acord. Els advocats d'aquesta teoria es basen en el fet que la ferida no està tancada i que s'ha trobat material d'embalsamar a l'interior, cosa que apunta que es va trencar el fèmur dies abans de morir. Els detractors assenyalen de nou Carter o el procés de momificació com la causa de la fractura. Més enllà d'això, la investigació no ha descobert cap altra pista que pugui ajudar a desxifrar el misteri de la mort. A jutjar pels ossos, el rei tenia bona salut. "No hi ha senyals de malnutrició ni malalties infeccioses durant la infantesa", diu el text. Només s'ha detectat una deformació a la columna vertebral atribuïda a la posició del cos al momificar-lo.

Font: L'Avui, 9 març 2005

Fan una cara nova a Tutankhamon. Un equip d'experts egipcis, francesos i nord-americans ha reproduït les faccions del rostre del llegendari faraó Tutankhamon, segons va informar ahir el ministre egipci de Cultura, Faruk Hosni. Mitjançant radiografies fetes amb escàner, han proposat la forma i característiques que tenia la cara del faraó. Si bé hi ha hagut coincidència en la forma de la calavera, el rostre i els ulls, s'han produït discrepàncies sobre la configuració del nas i les orelles. Per a la reconstrucció, primer es va fer un model de plàstic de la calavera, després es van omplir els buits amb plastilina i finalment es va acolorir la cara d'acord amb les estàtues trobades que representen el faraó. Tutankhamon va ser un faraó de poca rellevància històrica del segle XIV aC, però a la seva tomba, descoberta a Luxor el 1922, s'hi van trobar joies i una màscara d'or pur que l'han fet famós i s'exhibeixen al Museu del Caire.

Font: L'Avui, 11 maig 2005

Més webs

~

Textos · El Web de les Ciències Socials, 1997-2007

resolució òptima 1024×768 · navegueu amb Firefox i premeu la tecla F11 · webmaster

Portada
Índex d'articles
 
Dilemes ètics
Geografia
Història
Història de l'art
Didàctica

Web en construcció 31.08.2007