Zones franques d'exportació

 

1. Les noves zones franques. Els esclaus del comerç. La globalització econòmica del món ha fet que molts països competeixin per atreure inversions. En els últims anys, hi ha més de cent països on s'han creat noves zones franques d'exportació. Llocs on les empreses poden instal.lar-se sense pagar pràcticament impostos i on s'ofereix mà d'obra molt barata, sobretot dones de 16 a 28 anys. Per obtenir productes barats a Europa, o a Occident, se sotmet els treballadors a unes condicions laborals que, segons les organitzacions sindicals, no respecten els mínims drets humans. Aquests reportatge posa al descobert algunes de les pràctiques empresarials. L'equip del programa ha anat a Sri Lanka i El Salvador --on ha visitat dues zones franques relativament recents dedicades a la confecció tèxtil--, a la frontera de Mèxic amb els Estats Units --on hi ha la concentració industrial més gran, ja que s'hi han instal.lat pràcticament totes les grans empreses nord-americanes i on les "maquiladoras", com se'n diuen a Mèxic, tenen una llarga tradició de gairebé 30 anys-- i al Marroc --on s'acaben d'aprovar recentment noves zones franques d'exportació, a la regió del nord del país, només a 12 quilòmetres d'Europa i que vol complir el mateix objectiu que Mèxic fa per als Estats Units. En totes aquestes localitzacions, el programa analitza un fenomen que està canviant la fesomia de l'economia mundial. A El Salvador, el programa denuncia algunes violacions flagrants dels drets humans, des de treballadores que han de passar la nit tancades a la fàbrica, fins a acomiadaments massius només pel fet d'intentar organitzar-se. A Sri Lanka, on les jornades s'allarguen fins a les 12 hores diàries per deu mil pessetes al mes, o a Mèxic, on l'impacte de les "maquiladores" ha transformat pobles agraris en ciutats de centenars de milers d'habitants sense cap servei on la contaminació ha fet que a principis dels 90 es produís un alarmant augment de naixements de nens amb defectes en el tub neural. Nens que naixien sense cervell o amb defectes en l'espina dorsal. El reportatge explica la diferència amb què s'han abordat aquests casos en el costat dels Estats Units, on els pares van rebrer diners de les "maquiladoras" com a compensació, o a Mèxic, on el govern intenta amagar el problema. Per acabar, el programa contesta la pregunta de què es pot fer davant d'aquesta situació, amb entrevistes amb dirigents sindicals internacionals que proposen l'aplicació de la clàusula social, i dirigents empresarials que defensen la globalització econòmica del món.

Sinopsi del programa de "30 minuts" de TV3, 22 febrer 1998

2. La nostra roba, està sota sospita?. Adidas, Adolfo Dominguez, Baden Matisa, Benetton, Calvin Klein, Cortefiel, Decathlon, Disney, El Corte Inglés, Fila, H&M, Inditex (Zara, Stradivarius, Kiddy’s Class), Levi’s, Mango, Mayoral, Nike, Triumph... totes són marques de roba i complements que han estat acusades d’explotació laboral. Als següents articles publicats per Tambali, Comerç Just i Cooperació a la premsa hi trobaràs dades interessants referents a la despesa i l’actuació d’aquestes empreses.

Un altre cas ... és el de les multinacionals tèxtils que s’ instal.len en zones franques que creen els governs del Sud especialment per a atreure la inversió de dites empreses. En aquestes zones els governs ofereixen privilegis econòmics, no paguen impostos, poden treure facilment els diners del país, no hi ha legislació sindical ni mediambiental i s’ofereixen empreses de serveis per a les multinacionals. Les empreses nordamericanes que s’ hi instal.len es coneixen com maquiles. A les maquiles la mà d’obra és preferentment femenina (85%), jove, sense experiència i amb poca formació de drets laborals. A la dona es sol pagar entre un 20 i un 50% menys que el sou dels homes.

Font: Tambali, comerç just i cooperació: web

......................................................................................................................................

~

Textos · El Web de les Ciències Socials, 1997-2007

resolució òptima 1024×768 · navegueu amb Firefox i premeu la tecla F11 · webmaster

Portada
Índex d'articles
 
Dilemes ètics
Geografia
Història
Història de l'art
Didàctica

Web en construcció 31.08.2007