PER QUÈ HI HA ESTACIONS?

Com la forma de la Terra és curvilínia i el seu eix forma un angle de 23,5º amb el pla orbital la radiació solar arriba més perpendicularment a algunes àrees que a d'altres.

 

L'energia rebuda per unitat de temps (mesurada en joules/segon = watts) es reparteix per major o menor superfície depenent de l'angle d'incidència de la radiació. Quan ta Terra gira al voltant del Sol, en un període d'un any, les diferents zones resten exposades a la radiació amb diferent grau de perpendularitat segons la seva posició relativa respecte al Sol. Aquesta és la causa de les estacions.

 

A les zones tropicals la radiació és perpendicular durant tot l'any. Per aquesta raó no tenen un estiu i un hivern en el sentit que entenem aquests termes a les zones temperades. Per damunt dels cercles polars, en canvi, la radiació solar arriba amb molta obliquïtat: a l'estiu hi veiem el Sol sempre una mica per damunt de l'horitzó, mentre a l'hivern resta permanentment amagat (en el cas extrem, al Pol, les nits i els dies duren sis mesos)