EL PROBLEMA DELS CFCs: UNA VISIÓ ALTERNATIVA

La capa d’ozó, abans de la dècada dels 70, era una singularitat de l’atmosfera que interessava només a experts i curiosos. Bé que es coneixia la seva capacitat filtrant, se li suposava una gran estabilitat. En qualsevol cas, no era aquest un tema de conversa popular. Però quan es van anunciar les primeres proves de l’avió supersònic Concorde sobre el cel americà, alguns científics van aventurar hipòtesis sobre els desastrosos efectes de la primera nau estratosfèrica a l’abast del públic. En no menys de 30 anys, considerant un ritme anual de destrucció d’un 16%, deien, ja no restaria ozó a l’estratosfera.

Un sector dels científics i industrials francesos van veure una espècie de conspiració comercial però el cert és que la principal víctima d’aquesta primera batalla va ser la indústria aeronàutica de Nord-americana, que va veure aturats els projectes de construir grans avions supersònics SST.

Aquesta predicció, com tantes altres, no tenia molt fonament, però va obrir un debat sobre la química de l’estratosfera, del qual s’ha beneficiat la ciència i la tecnologia, tot i no estar exempt de lluites de poder, pressions polítiques i sospites.

Però, tot i la certesa que les dades i els acords puguin transmetre, l’únic que per ara es considera establert en l’àmbit de la ciència de la química atmosfèrica es que la conversió neta d’ozó en oxigen en l’estratosfera, o més ben dit, la destrucció de l’ozó està catalitzada pel Clor i el Brom, sigui aquesta una acció independent o combinada.

A pesar de l’acumulació de dades i teories, dels acords internacionals, de les grans inversions realitzades per la indústria química, alguns científics, entre ells l’eminent vulcanòleg Harum Tazieff, ofereixen opinions alternatives no exemptes d’interès: