Avui 07/11/02

Barcelona recupera l'aqüífer del Besòs per obtenir aigua potable

Suposarà 10 milions de metres cúbics addicionals

La ciutat de Barcelona podrà obtenir en el futur uns 10 milions de metres cúbics addicionals d'aigua potable procedents del recentment recuperat aqüífer del riu Besòs -que es va deixar d'utilitzar als anys 70- gràcies a la construcció d'una planta potabilitzadora basada en la tècnica de l'osmosi inversa. La planta, situada a Montcada i Reixac (Vallès Occidental) i gestionada per Aigües de Barcelona, va entrar en funcionament com a prova pilot a principis d'aquest any i està previst que estigui a ple rendiment l'any 2004. Actualment, la nova infraestructura subministra 2,2 hectòmetres cúbics d'aigua que es barreja amb la procedent dels rius Ter i Llobregat.
Durant la inauguració oficial de la planta celebrada ahir, l'alcalde de Barcelona, Joan Clos, va destacar que la recuperació d'aquest aqüífer servirà per reduir "la pressió" de la demanda d'aigua "sobre el sistema de distribució general". Concretament, el nou equipament subministrarà el 10% del consum total actual a la capital catalana, que, segons dades del consistori, és de 110 milions de metres cúbics d'aigua. Una xifra que s'ha anat reduint des de l'any 1987 en un 17%, segons aquestes mateixes fonts, gràcies a l'estalvi domèstic, industrial i dels serveis municipals.
Tot i que la contaminació detectada a l'aqüífer del Besòs ha disminuït poc d'ençà que es va decidir prescindir-ne, la tecnologia actual permet la potabilització de l'aigua que se n'extreu. L'osmosi inversa possibilita filtrar i separar gran part dels components que es localitzen a l'aigua, com la coloració, el ferro, els nitrats i també els bacteris i els virus.
A banda d'obtenir una nova font de subministrament d'aigua potable, la recuperació d'aquest aqüífer permetrà evitar les inundacions de les infraestructures subterrànies del metro. El cessament de l'explotació de l'aqüífer del riu Besòs, que es va començar a utilitzar al segle XI per abastir Barcelona a través de l'anomenat rec Comtal, va provocar problemes per l'augment del nivell d'aigua subterrània.