Avui 29/08/02

Bush no vol comprometre's a donar aigua a 1.100 milions de persones

Sandra Buxaderas / Johanesburg

El compromís per evitar la desaparició d'espècies marines és l'únic progrés real que ha aconseguit la cimera de Johannesburg quan ha entrat en el quart dia oficial de negociacions. Altres problemes igualment importants per al futur de la Terra i de les persones que hi viuen, com l'accès a l'aigua potable, continuen encallats entre les sales de reunions del Sandton Center, el Centre de Congressos de Johannesburg, on delegats de 190 països tracten d'arribar a un acord polític i a un pla d'acció per canviar el rumb econòmic mundial i fer-lo més sostenible.
Els acords als quals arribin hauran de ser refrendats pels caps d'Estat i de govern, que viatjaran fins a Sud-àfrica la setmana que ve, amb l'excepció del president nord-americà, George Bush, i l'espanyol José Maria Aznar. El desinterès de Bush en qualsevol compromís multilateral en la lluita contra la pobresa i la conservació del planeta és un gran problema per als governs dels països que sí que volen resultats tangibles a la Cimera de la Terra. Ahir mateix la delegació nord-americana va negar-se a garantir que el 2015 la meitat de persones que ara no disposen d'aigua potable puguin accedir-hi finalment.
Actualment, 2.200 milions de persones no beuen aigua neta, i això facilita les malalties. A més, com diu el president de Sud-àfrica, Thabo Mbeki, si molts poblats disposessin d'aigua potable les nenes que ara van a buscar aigua a grans distàncies quedarien alliberades per anar a l'escola. Però els nord-americans, i també els japonesos, diuen que fixar objectius amb un termini determinat no serveix per a res.
Els europeus insisteixen que els objectius són l'esperó per complir els plans d'acció. Els països pobres també es mostren reticents a comprometre's a objectius perquè no saben si tindran diners per complir-los.