Avui 15/11/02

Els nous regs agrícoles disparen el consum d'aigua a Catalunya

La demanda domèstica creixerà molt menys del previst fins ara

Joaquim Elcacho / Barcelona

Els nous regs agrícoles dispararan el consum d'aigua a Catalunya durant els pròxims 20 anys. Per contra, aplicant les mesures d'estalvi intens previstes, la demanda d'aigua per a ús domèstic creixerà molt menys del previst fins ara, i arribarà al punt de quedar pràcticament estabilitzada. Aquestes són dues de les principals conclusions que es desprenen de la primera gran revisió de les dades sobre demanda i dotacions des de la creació de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). L'Estudi de caracterització i prospectiva de les demandes d'aigua a les conques internes de Catalunya i a les conques catalanes de l'Ebre, al qual ha tingut accés l'AVUI, millora substancialment el coneixement de la realitat de l'aigua a Catalunya i servirà com a primer element per calcular amb exactitud quines seran les necessitat reals de subministrament d'aigua durant les pròximes dues dècades.

Com el seu títol indica, l'estudi es divideix en funció de les dues grans conques hidrogràfiques de Catalunya. Pel que fa a les conques internes de Catalunya, on viu actualment el 91,9% de la població (52% del territori), l'estudi indica que la demanda total d'aigua és de 1.186 hm3 anuals. La part principal d'aquesta demanda es concentra en l'ús domèstic, amb 518,8 hm3, equivalents a 237,5 litres per habitant i dia. La demanda industrial és de 251,5 hm3, els regs tenen una demanda de 386,5 hm3 i la ramaderia té una demanda d'aigua de 29,7 hm3.

Camps de golf

L'estudi destaca que, del total de demanda de reg en aquestes conques, 5,7 hm3 corresponen a la demanda dels 43 camps de golf existents, és a dir, el 2% del total de la demanda d'aigua per a reg. Cal recordar que l'estudi només es refereix a les demandes d'aigua, no al seu origen (que en el cas dels camps de golf tendirà a ser d'aigues reciclades).

A les conques catalanes de l'Ebre, on viuen 502.000 persones, la demanda d'aigua total és de 1.937 hm3 any. En aquesta conca hidrogràfica, la demanda principal d'aigua correspon al reg, amb 1.816 hm3 anuals (94% del total). La superfície regable actualment és de 206.064 hectèrees, i la dotació mitjana és de 8.810 litres per hectàrea i any. La demanda d'aigua per a ús domèstic és de 54,2 hm3 anuals (284,2 litres per habitant i dia), la demanda industrial és de 31,9 hm3 i la demanda de la ramaderia és de 34,9 hm3 a l'any.

Estimacions de futur

Pel que fa referència a l'evolució de les demandes, l'estudi elaborat per encàrrec de l'ACA mostra dos escenaris possibles. D'una banda, la proposta denominada tendencial calcula les demandes que es produiran d'aquí a l'any 2025 en el cas que es mantingui el creixement de la demanda actual. Per contra, l'escenari denominat "d'estalvi intens" estima l'evolució de la demanda aplicant les mesures d'estalvi de la nova normativa europea sobre aigua.
A més, tot i que l'estudi mostra l'evolució prevista en el cas que Catalunya tingui 7 milions d'habitants el 2025 (com preveu l'Institut d'Estadística de Catalunya), les previsions oficials es basen en els 7,5 milions d'habitants (Pla Territorial General de Catalunya).

Considerant que la demanda actual d'aigua en el conjunt de Catalunya és de 3.122,9 hm3 anuals, l'estudi encarregat per l'ACA indica que l'escenari tendencial per al 2025 marcaria una demanda suplementària de 700,1 hm3, és a dir un increment del 22,4% respecte a la actual. Per contra, si s'apliqués la política d'estalvi intens, la demanda creixeria de 544,1 hm3, és a dir un 17,4%.

La distribució d'aquest increment de la demanda, però, seria molt desigual a les dues conques hidrogràfiques. Així, a les conques internes, l'increment de la demanda seria de 182,9þhm3 si se segueix la tendència actual (15,4% d'augment) o de 47,5 hm3 si hi hagués un estalvi intens (4%).

A la conca de l'Ebre, el creixement de la demanda se situa entre 496,6 hm3 (25,6% d'increment) i 517,2 hm3 (26,7 d'increment). Aquest important creixement de la demanda està motivat per l'augment de la superfície agrícola de regadiu (118.700 hectàrees més que les actuals.