Avui 17/01/03

El govern aposta per ubicar les dues dessalinitzadores previstes al litoral barceloní

El president català avisa que el seu alt consum d'energia obligarà a fer més línies elèctriques

Jordi Serrat / Blanes

El govern havia defensat fins ara que una de les tres plantes s'ubiqués a l'àrea de Tarragona

El govern català aposta per situar les dues properes dessalinitzadores que es construiran a Catalunya a la costa de Barcelona. Així ho va avançar ahir a Blanes (la Selva) el president de la Generalitat, Jordi Pujol, que va inaugurar, juntament amb el ministre de Medi Ambient, Jaume Matas, la primera planta d'aquestes característiques que entra en funcionament al litoral català.
Fins ara la Generalitat sempre havia defensat que les tres dessalinitzadores previstes a Catalunya estiguessin emplaçades a les tres demarcacions amb mar: una a Girona -la que ahir es va inaugurar a Blanes- i les altres dues al litoral de Barcelona i Tarragona respectivament. Jordi Pujol, però, va justificar ahir l'aposta que aquestes dues infraestructures s'ubiquin a les comarques barcelonines perquè és on hi ha "més dèficit d'aigua", una mancança que creu que en el futur s'agreujarà.

Canviar la llei

Segons va recordar Pujol, per ubicar les dues instal·lacions a la costa barcelonina caldrà modificar la llei actual. Aquest canvi legal és un dels aspectes que el cap de l'executiu català va plantejar al ministre Matas en la reunió que va mantenir dimecres abans de la seva visita a Blanes. Els dos polítics van parlar també dels estudis per establir el cabal mínim de l'Ebre i preservar el delta. Segons Matas, les inversions que preveu el Pla Hidrològic Nacional (PHN) permetran solucionar el problema de regressió que pateix el riu.

En l'acte d'ahir, Pujol va aprofitar per llançar un missatge clar als col·lectius que s'oposen als transvasaments del Roine i de l'Ebre i que, segons ell, rebutgen també totes les alternatives possibles de gestió de l'aigua com les dessalinitzadores. Per Pujol, les dessalinitzadores ajuden a resoldre el problema de la manca d'aigua però també presenten dos inconvenients. En primer lloc, que el preu de l'aigua és més car i el sobrecost repercuteix en els consumidors. I, en segon lloc, que les dessalinitzadores consumeixen molta energia. Per això, va avisar que la construcció de les noves dessalinitzadores "incrementarà la necessitat de fer un programa de la producció elèctrica i pot obligar a construir noves línies elèctriques". D'aquesta manera, va justificar obres de futur que poden resultar polèmiques, com ho va ser al seu dia la línia de les Gavarres.

També el ministre Matas va aprofitar l'acte d'ahir per carregar contra els qui s'han oposat al PHN "tergiversant" la realitat "per treure'n rèdits" electorals. Obres com la infraestructura inaugurada a Blanes, demostren, segons Matas, que el govern espanyol no només defensa els transvasaments sinó que prioritza altres mesures d'estalvi de l'aigua, o per fer regadius més moderns.

29 milions d'euros

L'execució de la dessalinitzadora de la conca de la Tordera ha costat 29 milions d'euros. Aquí cal afegir, però, el pressupost d'explotació de l'obra per als pròxims 15 anys, que puja a 60 milions d'euros més. La instal·lació subministra aigua a 15 municipis de la zona de la Costa Brava sud i l'alt Maresme, on viuen 150.000 persones, però que a l'estiu arriben a tenir una població de 450.000 persones a causa del turisme.

En la primera fase, la producció d'aigua dessalinitzada serà de 10 hectòmetres cúbics any, però en una segona fase està programat de fer una ampliació per subministrar-ne 20. La planta capta l'aigua de pous al mar i després d'uns tractaments amb membranes és enviada a les potabilitzadores, que la distribueixen a la xarxa. Tot i que la inauguració es va fer ahir, l'obra, finançada en un 85 per cent amb fons europeus, ja està funcionant des de fa mesos.