Avui 14/08/02

Continua el degoteig de persones que pateixen vòmits, diarres i febre alta, que ahir ja arribaven a sis-centes

Les anàlisis no troben a l'aigua el bacteri que va causar la infecció de Palautordera

Maria Favà / Barcelona

Quan encara es produeixen a Santa Maria de Palautordera nous casos d'afectats per gastroenteritis i alguns malalts tornen a recaure, polítics i tècnics en anàlisi no s'acaben de posar d'acord sobre les causes que van provocar la infecció.

Així, mentre el departament de Sanitat "no té cap dubte que l'origen de la infecció" va ser l'aigua que subministrava la Comunitat de Regants, el laboratori Cedia, que és el que fa de forma habitual el control de Palautordera, no ha trobat el bacteri shigel·la, que és el presumpte culpable, en l'aigua que li van portar per analitzar arran del brot.

Pel doctor Lluís Salleras, director general de Salut Pública, l'origen del brot és l'aigua i afirma que les anàlisis "no són determinants i tenen un valor relatiu". Salleras confirma que fins ara s'ha aïllat el bacteri shigel·la en les mostres de femta de cent malalts, un nombre que ell mateix diu que podria augmentar en les pròximes hores quan s'hagi fet el recompte definitiu.

Aquest epidemiòleg explica que el shigel·la només es troba en l'aigua i en els aliments i en el cas dels afectats de Palautordera l'únic factor en comú és l'aigua. El fet que no tots els veïns hagin emmalaltit al mateix moment és perquè el període d'incubació pot variar de dos a sis dies.

La versió de Salleras es contradiu clarament amb el que ahir sostenia el president de la Comunitat de Regants, Antoni Latorre, que basava les seves afirmacions en les anàlisis del Cedia, un laboratori especialitzat en aigües i que té la seva seu al poble veí, a Sant Celoni. "Les anàlisis han donat negatiu i això que vam buscar expressament el bacteri shigel·la en l'aigua que vam agafar el dia 6 d'agost", diu satisfet Latorre. El dimarts 6 d'agost és el dia que s'activa l'alarma, que es col·lapsa l'ambulatori i l'Hospital de Sant Celoni i aquell migdia es declara oficialment el brot.

Secret de sumari

Esteve Colomer, el portaveu de laboratori Cedia de Sant Celoni, explica que un altre laboratori de Vilanova, Bioaliment Lab, va fer una anàlisi específica per buscar expressament el bacteri shigel·la en l'aigua de Palautordera i no el va trobar. "Això no vol dir que no hi fos, però no es va trobar i no s'ha pogut demostrar res", puntualitza aquest expert.

El que sí que s'ha demostrat, però pel que sembla és secret de sumari, és que l'aigua que durant quatre dies, des de divendres fins dilluns, va subministrar Sorea, la companyia que va substituir temporalment la Comunitat de Regants, no era bona i les anàlisis que es van fer en dos punts del poble van donar una alta concentració bacteriològica i van aconsellar tallar-ne el proveïment. Preguntat sobre aquest punt, el director general de Salut Pública va defugir pronunciar-se. "No en tinc cap notícia i no vull entrar en aquest tema", va dir i a continuació va cantar les excel·lències de Sorea, que capta aigua del Ter i del Llobregat i que dóna subministrament a altres municipis de la zona.