Avui 16/04/02

Les pluges han deixat només una tercera part de l'aigua necessària

El reg dels camps de golf haurà de sortir de les depuradores

Joaquim Elcacho / Barcelona

Les pluges de les dues últimes setmanes han salvat moltes collites i han reduït els problemes de sequera en molts espais naturals de Catalunya, però els embassaments que faciliten l'abastament d'aigua potable a les comarques més poblades de Catalunya encara no han recuperat prou recursos per fer front a l'estiu amb total tranquil·litat per als consumidors. De fet, per arribar a la mitjana d'aigua embassada dels últims 10 anys, un volum que donaria garanties de subministrament fins a la tardor, hauria d'haver plogut gairebé el triple del que ho ha fet durant els últims 15 dies.

Els embassaments de les conques internes de Catalunya (no s'hi inclouen els de l'àrea de l'Ebre) estaven ahir al 39 per cent de la seva capacitat, mentre que fa un any els recursos disponibles representaven el 66,9% de la capacitat total. Cal recordar que els primers mesos de l'any passat van ser una mica més humits del que és habitual a Catalunya, però en la pràctica els embassaments estaven només dos punts per sobre de la mitjana històrica (10 anys), que està situada per a aquesta època de l'any en el 65% de la capacitat total.

Les dades del departament de Medi Ambient indiquen que les pluges de l'última setmana han permès recuperar 10 punts en el percentatge de les reserves d'aigua potable, mentre que la setmana anterior s'havia aconseguit una recuperació d'entre 3 i 4 punts. En total, doncs, els embassaments, que estaven al 25% de la seva capacitat a finals de març, han passat a tenir-ne ara el 39%. En conseqüència, només si hagués plogut el triple del que ho ha fet, els embassaments es trobarien ara al 67% de la seva capacitat, és a dir, com estaven l'any passat a mitjans del mes d'abril.

Atenent les dades actuals, l'Agència Catalana de l'Aigua i el departament de Medi Ambient han decidit mantenir en vigor el decret de mesures urgents per a l'estalvi d'aigua i, fins i tot, incrementar les restriccions de l'ús d'aigua als camps de golf. Així, el decret aprovat fa dues setmanes pel govern sobre restriccions en el reg d'aquestes instal·lacions serà publicat pel Diari Oficial de la Generalitat de forma imminent (possiblement avui).

El decret d'imminent aplicació obligarà els responsables del camps de golf a utilitzar aigua regenerada (de depuradores o pous no potables) per regar les seves instal·lacions, com a mesura excepcional mentre duri l'actual situació de recursos molt limitats als embassaments.

Aquesta decisió amplia les restriccions marcades al decret publicat el 22 de gener sobre regs d'ús recreatiu o agrícola i desembassaments amb finalitats hidroelèctriques.

Els embassaments de la conca de l'Ebre situats a Catalunya estan ara al 75,40% de la seva capacitat, una xifra que, tot i ser relativament positiva, es troba per sota de l'aigua acumulada l'any passat, que superava el 86,09%.