Avui 17/12/02

88 municipis van rebre el 2001 aigua contaminada amb nitrats

Granges de porcs i fertilitzants disparen el problema

Joaquim Elcacho/ Barcelona

El departament de Sanitat va detectar l'any passat excés de nitrats en anàlisis de la qualitat de l'aigua de consum públic portades a terme en 88 municipis de Catalunya. Les mateixes dades oficials de la Generalitat indiquen que l'any 1999 els municipis on es va detectar contaminació per nitrats van ser 66, mentre que el 2000 van ser 50. El fort augment del nombre de municipis amb aigües de consum públic amb excés de nitrats es deu tant al nombre més alt d'anàlisis fetes els últims anys com al creixement real d'aquest problema de contaminació en moltes de les comarques de Catalunya.

La contaminació de l'aigua per nitrats pot provocar a llarg termini problemes importants per a la salut, en especial entre els infants i la població més sensible. És per això que la Unió Europea estableix un nivell màxim de 50 mil·ligrams de nitrat per litre d'aigua i recomana no sobrepassar els 25 mil·ligrams. A Catalunya la contaminació d'aigües subterrànies i aigües de consum domèstic per nitrats està provocada principalment per l'abocament excessiu de purins (residus procedents de les granges de porcs) i altres productes fertilizants. Als 88 municipis destacats a les anàlisis del departament de Sanitat es va registrar, com a mínim, una mostra anual amb més de 50 mil·ligrams de nitrats, en algun dels punts de mostreig (vegeu valors màxims al gràfic).

Pregunta parlamentària

El departament de Sanitat i Seguretat Social assegura que "tots els resultats analítics derivats de les preses de mostres i anàlisis efectuades en les aigües de les xarxes de subministrament públic han estat comunicats als ajuntament corresponents", segons una resposta parlamentària facilitada recentment a les diputades d'ICV Bet Font i Dolors Comas. D'acord amb la normativa actual, correspon als ajuntaments la competència d'informar la població de la contaminació de l'aigua distribuïda i de la conveniència de no fer servir aquesta aigua per a usos de boca.

La diputada ecosocialista Bet Font, a més de criticar amb duresa el problema de la contaminació per nitrats (en especial la causada per l'excés de granges porcines), ha posat en dubte en diverses ocasions que tota la població afectada per aquest problema disposi d'informació precisa i puntual.

A part de recordar la competència municipal, la resposta parlamentària facilitada pel departament de Sanitat es limita a incloure un annex de 162 folis amb els resultats analítics de nitrats en aigües de consum públic en el període 1998-2001. L'annex no indica si les dades facilitades corresponen a totes les anàlisis portades a terme en aquest període o només a les anàlisis en què s'han trobat nitrats. Així, crida l'atenció que la informació facilitada per la Generalitat no inclogui dades sobre el contingut de nitrats l'any 2000 en municipis que van registrar problemes importants de contaminació els anys 1998, 1999 i 2001 (per exemple al municipi d'Albons). Tampoc s'indica en aquest annex si l'absència de dades del 2001 en molts municipis antigament contaminats es deu a una millora en el subministrament o simplement a una reducció del nombre d'anàlisis (per exemple a Conesa).